Οι απίστευτες 8 χρήσεις του ξυδιού εκτός της κουζίνας που δεν τις φανταζόσουν

Οι απίστευτες 8 χρήσεις του ξυδιού εκτός της κουζίνας που δεν τις φανταζόσουν

Ανοίγει βάζα, καθαρίζει υαλοκαθαριστήρες και απωθεί τα έντομα: Το ξύδι, τα κάνει όλα και συμφέρει.
Είτε το προσθέτεις σε μια σπιτική σάλτσα σαλάτας είτε το συνδυάζεις με μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις το πλυντήριο πιάτων, το ξύδι είναι ένα απαραίτητο οικιακό προϊόν. Και φυσικά κάνει και καλό στα νεύρα. Ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, το ξύδι πέρα από τα αντιοξειδωτικά του και την απίστευτη ικανότητά του να παρέχει νοστιμάδα σε συγκεκριμένες συνταγές, έχει μια εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία χρήσεων εκτός κουζίνας, από τον καθαρισμό μέχρι την περιποίηση των μαλλιών. Ας δούμε τους 8 τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της μαγειρικής και γιατί είναι απαραίτητο να βρίσκεται πάντα σε αφθονία μέσα στην κουζίνα σου.

Φροντίζει τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ
Οι βρώμικοι υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ δημιουργούν μια γενικότερη εικόνα βρωμιάς στο οπτικό μας πεδίο την ώρα της οδήγησης, κάτι που εκτός από ζήτημα αισθητικής, αποτελεί και πραγματικό πρόβλημα για την οδηγική μας εμπειρία. Αντί να πιάνεις συνέχεια σκληρά χημικά καθαριστικά, μπορείς να σκουπίσεις τους υαλοκαθαριστήρες περιοδικά με ένα πανί εμποτισμένο σε αποσταγμένο λευκό ξύδι. Το ξύδι βοηθά στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων ρύπων και επαναφέρει τους υαλοκαθαριστήρες στην αρχική τους κατάσταση. Με ξύδι μπορείς επίσης να ψεκάζεις τα παρμπρίζ τις πιο κρύες ημέρες για να αποτρέψεις τον παγετό.

Απομακρύνει την πιτυρίδα
Το ξύδι είναι φυσικό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιασικό, και επομένως μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό φάρμακο κατά της πιτυρίδας. Ενώ το λευκό ξύδι μπορεί να είναι πολύ σκληρό για το τριχωτό της κεφαλής, το μηλόξυδο είναι απαλό και αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα διάλυμα μαζί με νερό και να το αφήσεις να δράσει για 20 λεπτά, πριν ξεπλύνεις με νερό.

Φρεσκάρει τα λουλούδια

Με μηλόξυδο, μπορείς επίσης να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των φρέσκων λουλουδιών κατά αρκετές ημέρες. Πρέπει να αναμείξεις δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με νερό για να αποτρέψεις τη γρήγορη φθορά.

Αναζωογονεί και καθαρίζει τα χαλιά
Το ξύδι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον καθαρισμό των λεκέδων από τα χαλιά και την αποκατάσταση της ζωτικότητάς τους. Τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Δημιούργησε ένα διάλυμα με 50% νερό και 50% λευκό ξύδι και ριξ’ το στο χαλί. Άσε το μείγμα να απορροφηθεί για 10 λεπτά πριν σκουπίσεις τον λεκέ.

Καθάρισε τις καφετιέρες
Οι καφετιέρες είναι ένα από τα πιο παραμελημένα αντικείμενα της κουζίνας όσον αφορά τον καθαρισμό της, αλλά δεν είναι δύσκολο να αναζωογονηθεί. Απλά γέμισε το δοχείο νερού με λευκό ξύδι και λειτούργησε την καφετιέρα ως συνήθως για να ξεπλύνεις τα βακτήρια και τις συσσωρεύσεις. Μετά τον καθαρισμό, «τρέξε» την καφετιέρα δύο φορές με σκέτο νερό για να εξαλείψεις την όποια γεύση ξυδιού.

Ανοίγει τα βάζα

Μερικές φορές, απλά δεν μπορείς να ανοίξεις ένα βάζο μαρμελάδας, όσο σκληρά και αν προσπαθήσεις. Σε αυτήν την όχι και τόσο σπάνια περίπτωση, μπορείς να ζεστάνεις το ξύδι και στη συνέχεια να γυρίσεις το βάζο ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω. Το ξύδι στο καπάκι βοηθά να διασταλεί και να λιπανθεί η σφραγίδα. Στη συνέχεια, άσε το βάζο όρθιο στην κανονική του θέση και το καπάκι θα βγει αμέσως.

Απωθεί τα έντομα
Το ξύδι λειτουργεί διπλά ως εντομοαπωθητικό και θεραπεία για τα τσιμπήματα εντόμων. Το καλοκαίρι λοιπόν, μπορείς να τρίψεις μηλόξυδο στο δέρμα σου πριν βγεις, ώστε να γλιτώσεις από τα πεινασμένα για αίμα κουνούπια. Αν σε έχουν ήδη τσιμπήσει, μπορείς να ρίξεις λευκό ξύδι στο τσίμπημα για να βοηθήσεις στην απολύμανση της περιοχής και να μειώσεις τον ερεθισμό.

Καθαρίζει και τις κεφαλές του ντους
Το διάλυμα νερού και ξυδιού μπορεί και πάλι να δώσει τη λύση. Πάρε μια μικρή πλαστική σακούλα γεμάτη νερό και ξύδι και κάλυψε πλήρως την κεφαλή του ντους. Στερέωσε τη σακούλα με ένα λαστιχάκι και ασ’ τη να μουλιάσει για μία ώρα για να απομακρυνθεί η βρωμιά. Αφού αφαιρέσεις τη σακούλα, τρίψε την κεφαλή του ντους για να απομακρύνεις τα τελευταία ίχνη βρωμιάς.

www.oneman.gr

unsplash.com

www.pexels.com

Ίσια Κοιλιά. Τι πρέπει να κάνεις το βράδυ για Έχεις Επίπεδη Κοιλιά Το Πρωί

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr