Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Εάν τρέχεις τακτικά, έχεις καταλάβει ότι από κάποιο σημείο και μετά το πράγμα γίνεται ρουτίνα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, εκτός κι αν έχεις συνηθίσει τον εαυτό σου να κάνει λάθος πράγματα, ιδίως μόλις γυρίζεις σπίτι. Ναι, πολλές “κινήσεις” που γίνονται μετά το τρέξιμο μπορεί να κόβουν οφέλη από την προπόνησή σου. Φτιάξαμε μια λίστα με όσα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις από το πρώτο λεπτό στο τρέξιμο μέχρι τη στιγμή που σταματάς.

Γράφει: Γιάννης Σπανός

Μένεις με τα ίδια ρούχα
Τοποθέτησε τον ιδρωμένο ρουχισμό σου κατευθείαν στο καλάθι με τα άπλυτα, επειδή τα μουσκεμένα μπλουζάκια, σορτς, εσώρουχα και κάλτσες είναι το ιδανικό φυτώριο για μύκητες και βακτήρια, που μπορούν να βλάψουν την υγεία του δέρματός σου.

Ανεξάρτητα από το αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ντους αμέσως μετά την προπόνηση, φορώντας καθαρά υφάσματα βοηθάς το δέρμα και τους μυς σου να αποκτήσουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και να οξυγονωθούν, αφού έχουν απαλλαγεί από τις τοξίνες που απέβαλλε ο ιδρώτας.

Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο
Κουρνιάζεις στον καναπέ
Αν συνηθίζεις να τρέχεις αργά το απόγευμα προς βράδυ, πιθανότητα, με την επιστροφή στο σπίτι ο πειρασμός του να χυθείς στον καναπέ μπροστά από μια οθόνη είναι τεράστιος. Μην το κάνεις! Μια ελαφριά σωματική δραστηριότητα για 15 έως 20 λεπτά μετά το τρέξιμο διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος ομαλή παρέχοντας στους μυς ιδανική αποθεραπεία. Μπορείς να περπατήσεις χαλαρά γύρω από το σπίτι βγάζοντας το σκύλο βόλτα ή να κάνεις μερικές διατάσεις. Ακόμη και το να σταθείς όρθιος στην κουζίνα ετοιμάζοντας το δείπνο σου, καλό κάνει.

Τρως λάθος πράγματα
Ο ιδανικός χρόνος κατανάλωσης στερεάς τροφής μετά την προπόνηση είναι 20 έως 30 λεπτά. Αν πρέπει να πας κατευθείαν στη δουλειά, πάρε το πρωινό σου σε ένα ταπεράκι και φάτο μόλις φτάσεις εκεί ή καθ’ όδόν. Σιγουρέψου επίσης ότι το γεύμα που θα καταναλώσεις περιέχει αρκετές άπαχες πρωτεΐνες, ελάχιστα λιπαρά και ικανή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων για να υποστηρίξουν τα ενεργειακά σου επίπεδα.

Το ακόμη χειρότερο όμως είναι άλλο: το να μην τρως τίποτε μετά το τρέξιμο. Θα αντιληφθείς το πρόβλημα στις επόμενες δυο ώρες, όπου θα πέσεις με τα μούτρα σε ό,τι θερμιδογόνο -γλυκό και λιπαρό- διαθέτει η καντίνα, εξανεμίζοντας όλα τα οφέλη καύσης θερμίδων που σου παρείχε το τρέξιμο.

Εκτελείς βαριές δουλειές
Ακούγεται καλή ιδέα: αφού είσαι που είσαι βρώμικος και ιδρωμένος γιατί να μην ρίξεις κι ένα καθάρισμα στον κήπο ή να κουβαλήσεις τα ξύλα για το τζάκι από την αποθήκη; Κι όμως, είναι κακή ιδέα. Όταν οι μύες σου είναι ήδη επιβαρυμένοι και αφυδατωμένοι από το τρέξιμο, οποιαδήποτε άλλη βαριά δραστηριότητα πιθανώς να τους οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμούς ή κράμπες.

Το αντίθετο είναι μάλλον προτιμότερο. Κάνοντας μερικές βαριές δουλειές του σπιτιού πριν ξεκινήσεις για τρέξιμο, βοηθάς τους μυς σου να ζεσταθούν και να αποδώσουν περισσότερο -ειδικά τώρα, που η εξωτερική θερμοκρασία γίνεται όλο και ψυχρότερη.

Δεν αποθεραπεύεσαι επαρκώς
Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά ή έντονα τρέχεις κάθε φορά, μην υποτιμάς την ανάγκη που έχει το σώμα σου να περάσει από μια διαδικασία ανάκαμψης αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης.

Εκτελώντας αργά, ήπια τεντώματα για κάθε μυϊκή ομάδα ξεχωριστά επί 15 λεπτά, βοηθάς τους μυς να χαλαρώσουν από την ένταση, να γίνουν πιο ευλύγιστοι και περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι σε τραυματισμούς, ενώ το κυριότερο, δεν θα νιώθεις πιασίματα ή πόνους την επόμενη μέρα.

esquire.com.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Μπορώ να πλένω τα φρούτα με υγρό σαπούνι κουζίνας; – Τα 7 φρούτα και λαχανικά που πρέπει (οπωσδήποτε) να πλένετε καλά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr