Μπορώ να πλένω τα φρούτα με υγρό σαπούνι κουζίνας; – Τα 7 φρούτα και λαχανικά που πρέπει (οπωσδήποτε) να πλένετε καλά

Μπορώ να πλένω τα φρούτα με υγρό σαπούνι κουζίνας; – Τα 7 φρούτα και λαχανικά που πρέπει (οπωσδήποτε) να πλένετε καλά

Ποια τρόφιμα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο.

Δεν είναι λίγοι όσοι πλένουν τα φρούτα τους με σαπούνι με τη απόλυτα λογική σκέψη “αφού πλένω τα πιάτα με το υγρό κουζίνας, αφού πλένω τα χέρια μου με σαπούνι, γιατί να μην πλύνω και τα φρούτα μου για να είμαι βέβαιος ότι θα απομακρύνω μικροοργανισμούς και φυτοφάρμακα;”

Η ιδέα αυτή όμως, είναι εντελώς λάθος και ως σκέψη και ως πρακτική. Η διαφορά με ένα πιάτο ή ένα ποτήρι, με ένα μήλο για παράδειγμα, είναι πως η επιφάνεια του οικιακού σκεύους δεν είναι διαπερατή και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να απορροφήσει καμία ουσία, σε αντίθεση με την φλούδα του μήλου. Και αν σκεφτείτε ακόμα πιο απλά: ότι είναι τρόφιμο ή ότι χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε τρόφιμο ακόμα και ότι αγγίζει ένα τρόφιμο όπως οι συσκευασίες, πρέπει να έχουν εγκριθεί μετά από μελέτες ως κατάλληλα και πως δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην Υγεία των καταναλωτών. Κανένα όμως υγρό σαπούνι πιάτων δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα.

Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο γαστρεντερικό σας σύστημα, οδηγώντας σε εμετό ή διάρροια. Αν μάλιστα διαβάσετε την ετικέτα σε ένα κοινό υγρό σαπούνι κουζίνας που πωλείται στα σουπερμάρκετ αναφέρει: “Μακριά από παιδιά. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Μην το καταπίνετε. Σε περίπτωση κατάποσης, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 779 3777. Περιέχει Sodium C12-13 Alkyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Lauramine oxide. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.”

Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρακτικής λοιπόν, θα μπορούσατε να καταπιείτε υπολείμματα από σαπούνι ή απορρυπαντικό καθώς θα έχει απορροφηθεί από τα τρόφιμα που πλένετε. Θα μπορούσε ακόμη και να παρέμβει σε φιλικά μικρόβια στο έντερο σας. Συνεπώς το πλύσιμο με σαπούνι όχι μόνο δεν μας προστατεύει αλλά αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία μας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Το προσεκτικό πλύσιμο με δροσερό τρεχούμενο νερό μπορεί να αφαιρέσει το 90 έως 99% των παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, σαλμονέλας, λιστέριας. κ.λπ.. Για προϊόντα πολύ βρώμικα όπως οι πατάτες ίσως να είναι αποτελεσματική και μία βούρτσα τροφίμων. Η αποτυχία σωστού καθαρισμού, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η τροφική δηλητηρίαση, μέσω κατανάλωσης βακτηρίων και μικροοργανισμών. Παράλληλα είναι πολύ πιθανό τα προϊόντα που καταλήγουν στην κουζίνα μας να έχουν περάσει από αρκετά χέρια πριν έρθουν στα δικά μας, επομένως η λήψη μέτρων για τον σχολαστικό καθαρισμό των προϊόντων σε κάθε περίπτωση μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια.

“Είναι σημαντικό να πλένετε, να ξεπλένετε και να τρίβετε τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα καταναλώσετε για να αποτρέψετε την κατανάλωση βρωμιάς, βακτηρίων και φυτοφαρμάκων που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους φτωχούς. Τα φρούτα που έχουν βρεθεί ότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων περιλαμβάνουν φράουλες και κράνμπερι, έτσι περισσότερα πρέπει να προσέχετε όταν τα πλένετε. «Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα φυλλώδη χόρτα όπως το μαρούλι και το λάχανο έχουν πλυθεί σωστά για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι τροφικής δηλητηρίασης», λέει η Ashleigh Tosh από το MuscleFood.com.

Τα τρόφιμα που πρέπει να πλένουμε πολύ πολύ προσεκτικά

Φράουλες

Σχεδόν μια δεκαετία τώρα, οι φράουλες παραμένουν στην κορυφή ως το φρούτο με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, επομένως θα πρέπει να ξεπλένονται σωστά για να αφαιρείται τόσο η βρωμιά όσο και τα υπολείμματα.

Πατάτες

Οι πατάτες ως λαχανικό που καλλιεργείται μέσα στο έδαφος, μπορεί να απορροφήσει τα φυτοφάρμακα και τα μικρόβια, έτσι θα πρέπει να πλένονται και να τρίβονται καλά πριν την κατανάλωση.

Λάχανο

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο έχουν συνδεθεί με επιβλαβή μικρόβια όπως το E. Coli και η σαλμονέλα, επομένως είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε κάτω απο τρεχούμενο νερό.

Μαρούλι

Οι πολλές πτυχές από φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, μπορεί να συγκρατήσουν τα μικρόβια και να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αποφύγετε να αγοράζετε χαλασμένη ή μουσκεμένη σαλάτα, καθώς θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό ότι κάτι δεν πάει καλά.

Cranberries

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα Cranberries περιέχουν συχνά υψηλό συνδυασμό φυτοφαρμάκων, επειδή οι αγρότες τα χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από τα έντομα που επιτίθενται στον καρπό.

Μήλα

Τα μήλα έχουν επίσης βρεθεί ότι περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Πυρηνόκαρπα

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα νεκταρίνια έχουν βρεθεί ότι έχουν στελέχη λιστέριας που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Για το λόγο αυτό τρίψτε καλά και ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό για αρκετή ώρα.

cibum.gr

unsplash.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr