Το φθηνό μπαχαρικό που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη μνήμη σου

Το φθηνό μπαχαρικό που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη μνήμη σου

Αυτό το μπαχαρικό έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία. Δες αν μπορείς να το καταναλώνεις κάθε μέρα.

Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό μπαχαρικό, το μαύρο πιπέρι, επιστημονικά γνωστό ως Piper nigrum, είναι πολλά περισσότερα από ένα ενισχυτικό γεύσης.

Αυτό το φθηνό μπαχαρικό προέρχεται από τα αποξηραμένα μούρα του φυτού πιπεριού και τα οφέλη του εκτείνονται πέρα ​​από τη μαγειρική του χρήση. Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια αξιοσημείωτη ένωση που ονομάζεται πιπερίνη.

Σύμφωνα με μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Aging and Disease, αυτό το φυσικό αλκαλοειδές δίνει στο μαύρο πιπέρι την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του και παίζει καθοριστικό ρόλο στα οφέλη του για την υγεία.

Για παράδειγμα, η πιπερίνη έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, η πιπερίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, καθιστώντας την μια υγιεινή προσθήκη σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Μαύρο πιπέρι: Τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού

1. Βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει καλύτερα τα αντιοξειδωτικά
Όταν συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, το μαύρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αύξηση της απορρόφησης αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η πιπερίνη (η δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι) μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα αντιοξειδωτικών όπως η κουρκουμίνη στον κουρκουμά κατά σχεδόν 2.000%, κάνοντας τα γεύματά πιο νόστιμα και πιο διατροφικά ισχυρά.

2. Μειώνει τη φλεγμονή
Τα οφέλη της πιπερίνης δεν σταματούν στην ενίσχυση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως τις καρδιακές παθήσεις.

Έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πιπερίνης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των φλεγμονωδών καταστάσεων, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως τα πιθανά οφέλη της.

3. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου σου
Αν και δεν είναι μια μαγική ενίσχυση του εγκεφάλου, η ενσωμάτωση μαύρου πιπεριού στη διατροφή σου μπορεί να προσφέρει κάποια προνόμια που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τη μελέτη Aging and Disease, η πιπερίνη που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική υγεία και τη ζωτικότητά σου μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου.

Είναι καλό να καταναλώνεις μαύρο πιπέρι κάθε μέρα;
Η κατανάλωση μαύρου πιπεριού με μέτρο καθημερινά είναι γενικά μια ασφαλής επιλογή και μπορεί να προσθέσει γεύση στα γεύματά σου χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες μαύρου πιπεριού μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου σου ή να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία.

shape.gr

unsplash.com

Glowy skin | Οι 3 καλύτερες εναλλακτικές της ρετινόλης για αποτελεσματική δράση (χωρίς παρενέργειες)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr