Το «θαυματουργό» ρόφημα για να ξεχάσεις τον καφέ – Πώς το φτιάχνεις, οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το «θαυματουργό» ρόφημα για να ξεχάσεις τον καφέ – Πώς το φτιάχνεις, οι ευεργετικές του ιδιότητες

Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο θέλετε να αντικαταστήσετε τον καφέ, αυτή είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση ροφήματος.

Ο λόγος φυσικά για το μάτε.

Ένα ρόφημα το οποίο το φτιάχνεις μια φορά αλλά μπορείς να το πιείς περίπου 12 φορές.

Κάθε φορά που το τελειώνεις γεμίζεις το ποτήρι με χλιαρό νερό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, μέχρι το βότανο να χάσει τη γεύση του και τις ουσίες του.

Το μάτε πίνεται κυρίως ζεστό και μπορείς εύκολα να το πιείς και το καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι το μάτε είναι κάτι παραπάνω από ένα ρόφημα για ορισμένους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Είναι μια ειδική… ιεροτελεστία όπου φίλοι και γνωστοί μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο οπουδήποτε έξω (πάρκο κ.α.) και να μοιραστούν ένα μάτε, ώστε να έρθουν πιο κοντά.

Πώς φτιάχνεται το μάτε

Για να φτιάξεις ένα μάτε θα χρειαστείς και τα κατάλληλα σύνεργα. Ένα ειδικό κυπελλάκι (παραδοσιακά από κολοκύθα), ένα ειδικό καλαμάκι, την λεγόμενη μπομπίγια, που έχει από κάτω σουρωτήρι ώστε να μην μπαίνουν στο στόμα σου τα βότανα και φυσικά το γιέρβα μάτε, το οποίο βρίσκεις online στην Ελλάδα, ή φυσικά αν πας σε οποιαδήποτε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αφού προσθέσεις το γιέρβα μάτε σε ένα ποτήρι, δημιουργείς ένα μικρό «βουναλάκι» από την μια πλευρά του ποτηριού, για να πάει το περισσότερο γιέρβα μάτε από τη μια μεριά και προσθέτεις λίγο νερό στη πλευρά του ποτηριού που είναι άδεια. Μετά βάζεις λίγη ζάχαρη και ταπάρωντας με το δάχτυλό σου το πάνω μέρος του καλαμακίου προσπαθείς να βάλεις το μέρος με το σουρωτήρι κάτω από το γιέρβα, το οποίο (αν το κάνεις σωστά) θα δεις ότι θα ανασηκωθεί λίγο. Στη συνέχεια προσθέτεις ζεστό νερό, από τη μεριά που έχεις βάλει το καλαμάκι και πίνεις το μάτε σου!

Τα οφέλη του
Για το μάτε λέγεται ότι έχει τις ιδιότητες του τσαγιού, την δύναμη του καφέ και την ευχαρίστηση της σοκολάτας.

Είναι το αγαπημένο ρόφημα των Νοτιοαμερικάνων και τα τελευταία χρόνια γίνεται και παγκοσμίως γνωστό λόγω των ιδιοτήτων του:

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά
Προσφέρει ενέργεια και συγκέντρωση
Βοηθάει στην καύση του λίπους αν καταναλωθεί πριν την άσκηση
Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
www.ethnos.gr

unsplash.com

Το φρούτο που αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr