Γυμναστική: Οι καλύτερες προπονήσεις για αδυνάτισμα

Γυμναστική: Οι καλύτερες προπονήσεις για αδυνάτισμα

Η γυμναστική μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων σας για απώλεια βάρους.

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνετε και των θερμίδων που «καίτε» και η γυμναστική είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του παζλ για να καταφέρετε.

Ποιες προπονήσεις αποτελούν ιδανικές επιλογές αν θέλετε να χάσετε πιο εύκολα κιλά;

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)
Η διαλειμματική προπόνηση είναι σύντομη και εξαιρετικά αποτελεσματική. Εναλλάσσει εκρήξεις ενέργειας με λιγότερο έντονα διαστήματα άσκησης ή διαλείμματα ανάπαυσης.

Επιστημονικά, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες ενώ αθλείστε και όχι μόνο…

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης HIIT, ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει σε μια σύντομη έκρηξη και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, γεγονός που ενισχύει το μεταβολισμό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physiology Reports, η καύση θερμίδων συνεχίζεται και μετά το πέρας της προπόνησης. Και το καλύτερο; Μπορείτε να εξασκηθείτε εύκολα κάνοντας ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και η ποδηλασία.

Τρέξιμο: Γεννηθήκατε για να τρέχετε;

Γεννηθήκατε για να τρέχετε;
Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, ξεκινήστε αργά και αυξάνετε τα διαστήματα έντασης όσο «χτίζετε» την αντοχή σας.

Μπορείτε για παράδειγμα να περπατήσετε ή να τρέξετε με μέτριας έντασης ρυθμό για περίπου ένα λεπτό αρχικά. Στη συνέχεια, επανέλθετε σε έναν σχετικά άνετο ρυθμό για το επόμενο λεπτό και συνεχίστε τις εναλλαγές για 30 λεπτά.

Προπόνηση δύναμης
Η προπόνηση δύναμης είναι κάθε μορφή άσκησης αντίστασης που γίνεται με στόχο την ενδυνάμωση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άρση ελεύθερων βαρών, τη χρήση μηχανημάτων αντίστασης ή ακόμα και την εκτέλεση ασκήσεων με το βάρος του σώματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Metabolism», υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μυϊκής μάζας και μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας (των θερμίδων δηλαδή που «καίμε» σε κατάσταση ηρεμίας).

Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας.

Εν ολίγοις, με αυτήν την προπόνηση, θα «καίτε» περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας και αυτή η αργή καύση είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Γιόγκα, pilates και διατάσεις
Η γιόγκα, το pilates και οι διατάσεις δεν θα σας βοηθήσουν απαραίτητα να κάψετε θερμίδες όπως το HIIT και η προπόνηση με βάρη αλλά μπορούν να σας κάνουν πιο δυνατούς και πιο ευέλικτους. Έτσι, θα είστε σε θέση να εκτελέσετε έντονες ασκήσεις πιο αποδοτικά, με μεγαλύτερη ακρίβεια και αυτοπεποίθηση.

Και η πιο σημαντική προπόνηση για απώλεια βάρους
Αν κάτι δεν σας αρέσει, δεν θα το κάνετε με συνέπεια. Η πιο σημαντική λοιπόν προπόνηση για απώλεια κιλών είναι αυτή που απολαμβάνετε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», μια σταθερή ρουτίνα άσκησης σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι οι πιο ουσιαστικοί παράγοντες για την καλή διαχείριση του βάρους μας μακροπρόθεσμα.

Ξεκινήστε λοιπόν σταδιακά να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου και εξασκηθείτε σε ό,τι σας αρέσει πραγματικά και ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά.

vitagr

unsplash.com

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η τριχόπτωση; Τι ρόλο παίζει η διατροφή

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr