Ρωμαϊκό χαμομήλι οφέλη για την υγεία, θεραπευτικές ιδιότητες

Ρωμαϊκό χαμομήλι οφέλη για την υγεία, θεραπευτικές ιδιότητες

Γνωστό για τα οφέλη για την υγεία και τη θεραπευτική του αξία, το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι ένας εξαιρετικός ηρεμιστικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Οι επιστημονικές του ονομασίες είναι « Chamaemelum nobilis » και « Anthemis nobilis ».

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστέρων και μπορεί εύκολα να φτάσει τα 12 ίντσες (30 εκατοστά) σε ύψος.

Ρωμαϊκό χαμομήλι, μια μικρή ιστορία
Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι στην πραγματικότητα εγγενές στις ακτές του Ευρωπαϊκού Ατλαντικού στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο και επίσης στη Βόρεια Αφρική . Κοινώς αποκαλούμενο ευγενές χαμομήλι, μπάτσελορ κουμπιά ή απλά χαμομήλι , το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι αρωματικό και διαφέρει από το γερμανικό χαμομήλι. Δεδομένου ότι καλλιεργήθηκε έντονα στη Ρώμη τον 16ο και 17ο αιώνα , το όνομα ρωμαϊκό χαμομήλι συνδέθηκε με το φυτό.

Το φυτό είναι ένα στέλεχος με μακριά λεπτά κομμένα φύλλα, με ένα μόνο άνθος στην κορυφή του μίσχου. Το λουλούδι είναι στην πραγματικότητα ένα λουλουδάτο κεφάλι που είναι λευκό και κίτρινο , και είναι μια συλλογή από λιγούρες σε ένα καπάκι. Αυτό το capitulum είναι από το οποίο εξάγεται το ρωμαϊκό χαμομήλι , αλλά το υπόλοιπο φυτό έχει επίσης πολλές θεραπευτικές ιδιότητες .

Το ρωμαϊκό χαμομήλι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή για να μειώσει τον πυρετό , να μειώσει την αϋπνία , να θεραπεύσει τον πόνο στην πλάτη , τους πόνους στους μύες και να καταπραΰνει τις πεπτικές διαταραχές , το ρωμαϊκό χαμομήλι έχει αποδείξει την αξία του και στην ιατρική , τα καλλυντικά και τις μαγειρικές τέχνες . Οι φυτοθεραπευτές ανακάλυψαν έτσι ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες .

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του ρωμαϊκού χαμομηλιού για την υγεία ;

Ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό ; Ποιες δόσεις απαιτούνται για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φροντίδα ; Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν αρνητικές παρενέργειες; Ας ρίξουμε μια ματιά …

Οφέλη για την υγεία από το ρωμαϊκό χαμομήλι

Δραστικά συστατικά του ρωμαϊκού χαμομηλιού υπάρχουν στις πολυφαινολικές ενώσεις , οι οποίες είναι ως επί το πλείστον φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, πολυακετυλενικά παράγωγα και φαινολικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις όχι μόνο προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες , αλλά παρέχουν επίσης αντισπασμωδικά , αντινευραλγικά και αναλγητικά αποτελέσματα.

Έτσι, όταν καταπίνεται με τη μορφή εγχυμάτων , καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου , τις ηπατικές και γαστρικές διαταραχές καθώς και τον σπασμωδικό πόνο στο στομάχι .

Η τοπική χρήση αιθέριου ελαίου ρωμαϊκού χαμομηλιού είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αρθρίτιδας , των μυϊκών εντάσεων , των διαστρέμματα και του ερεθισμένου δέρματος , της δερματίτιδας .

Η ηρεμιστική και χαλαρωτική του δράση εκτιμάται όταν θεραπεύεται κατά του άγχους, της αγωνίας, των διαταραχών ύπνου, της υπερκόπωσης, του νευρικού άσθματος, της υπερβολικής δραστηριότητας των επινεφριδίων κ.λπ.

Ως εκ τούτου, κάνει ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό .

Η καλοήθης επιπεφυκίτιδα ή η οφθαλμική κόπωση μπορούν επίσης να επιλυθούν χάρη σε ένα παρασκεύασμα ρωμαϊκού χαμομηλιού που χρησιμοποιείται ως λοσιόν για τα μάτια.

Προσοχή , το ρωμαϊκό χαμομήλι δεν πρέπει να μπερδευτεί με το άγριο χαμομήλι .

Χρησιμοποιώντας ρωμαϊκό χαμομήλι
Το ρωμαϊκό χαμομήλι διατίθεται σε διάφορες μορφές και παρασκευάσματα . Εμφανίζεται σε αφεψήματα βοτάνων, εισπνοές, αλοιφές, λοσιόν, κρέμες και αιθέρια έλαια.

Για εσωτερική χρήση το χαμομήλι πίνεται σε αφέψημα . Για να το ετοιμάσετε, πρέπει να βράσετε 1 φλιτζάνι νερό και να ρίξετε περίπου δέκα κεφαλές λουλουδιών. Βράζετε το παρασκεύασμα για 10 λεπτά και το πίνετε πριν από τα γεύματα. Αυτό το παρασκεύασμα είναι αποτελεσματικό ενάντια στις πεπτικές διαταραχές , την επώδυνη έμμηνο ρύση και για την αποκατάσταση της ψυχοσυναισθηματικής ισορροπίας.

Για να απαλύνετε τους μυϊκούς πόνους, τους πόνους στους μύες, τα διαστρέμματα κ.λπ., μια προετοιμασία για μασάζ είναι ιδανική. Για αυτό, ετοιμάστε λάδι μασάζ με 3 ⅓ φλιτζ. ουγκιά. (100 ml) βάση λαδιού και ⅓ oz (10 g) άνθη χαμομηλιού. Σκεπάζουμε το μπολ και βράζουμε για περίπου 5 ώρες. Εφαρμόστε σε επώδυνες περιοχές .

Η χρήση αραιωμένου αιθέριου ελαίου σε φυτικό έλαιο καταπραΰνει επίσης τους μυϊκούς πόνους, κάνοντας μασάζ στις πληγείσες περιοχές.

Για να καταπραΰνει το νευρικό σύστημα , το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού μπορεί να διαχυθεί ως άρωμα στην κρεβατοκάμαρα (περισσότερο ή λιγότερο 5 λεπτά πριν πάτε για ύπνο) ή στην μπανιέρα με ρυθμό μερικών σταγόνων που προστίθενται σε φυτικό έλαιο .

Είναι καλό να γνωρίζετε για το ρωμαϊκό χαμομήλι
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χαμομηλιού , η καθεμία με συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Επομένως, συνιστάται να ελέγξετε ποια ποικιλία χαμομηλιού πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη πάθηση που θα αντιμετωπιστεί.

Το ρωμαϊκό χαμομήλι στις διάφορες μορφές του (μίσχος, φύλλα, αιθέριο έλαιο) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες γυναίκες , μικρά παιδιά , ασθματικά άτομα και άτομα αλλεργικά στη γύρη .

Διαλειμματική νηστεία: Έκτοξεύει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr