ΒΟΥΤΥΡΟ: ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ. ΤΑ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΦΕΛΗ.

ΒΟΥΤΥΡΟ: ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ. ΤΑ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΦΕΛΗ.

Τι είναι το βούτυρο;
Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει 80% βουτυρικό λίπος με το υπόλοιπο 20% ως πρωτεΐνες γάλακτος και νερό. Είναι στερεό όταν κρυώσει και μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου . Το βούτυρο παρασκευάζεται αναδεύοντας φρέσκια ή ζυμωμένη κρέμα ή γάλα για να διαχωριστεί το λίπος βουτύρου από το βουτυρόγαλα.

Είναι το βούτυρο καλό για εσάς;
Το αν το βούτυρο είναι καλό για εσάς ή όχι είναι προς συζήτηση. Κάποιοι λένε ότι επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς. Αλλά άλλοι λένε ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς.

5 Οφέλη του Βουτύρου

1. Το βούτυρο είναι μια εξαιρετική πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη Α – αντιοξειδωτική και βήτα-καροτίνη για την υγεία των ματιών μας
Βιταμίνη D – για υγιή οστά (βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου)
Βιταμίνη Ε – για υγιές δέρμα
Ασβέστιο – για υγιή οστά
Βιταμίνη Β12 – βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των κυττάρων του αίματος
Βιταμίνη Κ2 – μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και οστεοπόρωση

2. Το βουτυρικό στο βούτυρο, έχει αποδειχθεί ότι δυνητικά μειώνει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα και έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη νόσο του Crohn.

3. Η βιταμίνη Α στο βούτυρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην υγεία των ματιών

4. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D στο βούτυρο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών σας

5. Η βιταμίνη Ε στο βούτυρο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Ιστορία, ιστορικό και γενικά στοιχεία για το βούτυρο

Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (περίπου 70%) και έχει μέτρια ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (περίπου 25%).

Περίπου το 11% των κορεσμένων λιπαρών στο βούτυρο είναι λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), το πιο κοινό από τα οποία είναι το βουτυρικό οξύ .

Η πρώτη αναφορά στο βούτυρο στη γραπτή ιστορία βρέθηκε σε μια ταμπλέτα ασβεστόλιθου 4.500 ετών με οδηγίες για το πώς να το φτιάξετε
Το πρώιμο βούτυρο πιθανότατα προερχόταν από το γάλα γιακ, προβάτου και κατσικιών

 

Υπάρχουν ανακαλύψεις στην Ιρλανδία κρυμμένου βουτύρου (ξύλινοι κουβάδες γεμάτοι με βούτυρο και κρυμμένοι σε βάλτους με βρύα) που χρονολογούνται από το 400 π.Χ.

Ο ψυχρός καιρός στη Βόρεια Ευρώπη ευνόησε στους ανθρώπους να αποθηκεύουν βούτυρο περισσότερο από όσο μπορούσαν οι μεσογειακοί πολιτισμοί

Το βούτυρο ήταν δημοφιλές στους Ευρωπαίους αγρότες ως φθηνό φαγητό και χρησιμοποιήθηκε σε λαχανικά και κρέατα, εκτός από τη Σαρακοστή για τους Χριστιανούς. 

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρχαν ελλείψεις βουτύρου , έτσι η μαργαρίνη εμφανίστηκε ως εναλλακτική λύση που ήταν επίσης σταθερή στο ράφι. Φτιάχτηκε με φυτικό λάδι (ή λίπος) και κίτρινη χρωστική τροφίμων.

Στη δεκαετία του 1980, το βούτυρο έγινε λιγότερο δημοφιλές σε όλη τη φάση «χωρίς λιπαρά» και περισσότερες οικογένειες επέλεξαν τη μαργαρίνη
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μαργαρίνη είναι σημαντικά χειρότερη για την υγεία της καρδιάς από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο φυσικό βούτυρο.

Ποιες είναι οι κουζίνες που περιέχουν τακτικά βούτυρο;

Γαλλικές – κρέπες, Μοσχαρίσιο Bourguignon, σφολιάτα
Ινδικό – βούτυρο κοτόπουλο, b utter murukku
Ελληνικός – μπακλαβάς
Ιταλικά – πολέντα
Βρετανική – βουτυρόπιτα
Ολλανδική – Hollandaise σάλτσα
Αυστριακή – torte linzer
Αμερικανική – κρούστα πίτας, μπισκότα, σύνθετο βούτυρο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης βουτύρου;
Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το βούτυρο είναι να το διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, μακριά από τρόφιμα με έντονη μυρωδιά και να το καταναλώσετε μέσα σε λίγες εβδομάδες για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητά του.

Η διατήρηση του βουτύρου σε μια καμπάνα βουτύρου στον πάγκο μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε μαλακό και να απλώνεται, αλλά μπορεί να μην παραμείνει φρέσκο ​​για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το βούτυρο μπορεί να ταγγίσει πιο γρήγορα λόγω της έκθεσης στον αέρα και τη ζέστη, κάτι που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.

Γενικά συνιστάται να διατηρήσετε ένα μέρος βούτυρο  σε μια καμπάνα βουτύρου για λίγες μέρες και να αποθηκεύετε το υπόλοιπο βούτυρο στο ψυγείο σας για να διατηρήσετε την ποιότητά του και να αποτρέψετε την αλλοίωση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι βουτύρου;

Αλατισμένο βούτυρο

Βούτυρο που αποτελείται από κρέμα, νερό και αλάτι

Η ποσότητα αλατιού ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται όταν η ποσότητα του αλατιού δεν έχει σημασία, όπως το σοτάρισμα, το άλειμμα στο ψωμί, το μαγείρεμα λαχανικών κ.λπ.

Ανάλατο βούτυρο

Το ανάλατο βούτυρο είναι καλύτερο για μαγείρεμα και ψήσιμο

Συνιστάται να φέρετε πρώτα το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για τις περισσότερες συνταγές, ώστε να αναμειχθεί καλά με άλλα υλικά, εκτός από την κρούστα πίτας και τα μπισκότα, όπου χρειάζεται να είναι κρύο.

Βούτυρο Clarified (Ghee)

Απλό βούτυρο που έχει σιγοβράσει απαλά για να φύγει η περιεκτικότητα σε νερό και στη συνέχεια στραγγίζεται για να αφαιρεθούν τα μαυρισμένα στερεά γάλακτος

Επειδή δεν θα καεί σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλό για τηγάνισμα και σοτάρισμα

Βούτυρο καλλιέργειας

Το βούτυρο από καλλιεργημένη κρέμα, το καλλιεργημένο βούτυρο έχει πλούσια, πολύπλοκη γεύση

Είναι ιδανικό για ψήσιμο γιατί η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία παράγει πιο ξεφλουδισμένα αρτοσκευάσματα και πιο αφράτα κέικ

Βούτυρο Ευρωπαϊκού Στυλ

Αυτό το βούτυρο είναι φτιαγμένο από κρέμα που αναδεύεται πιο αργά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Έχει περιεκτικότητα σε βουτυρικό λίπος τουλάχιστον 82 τοις εκατό (μεγαλύτερη από το τυπικό βούτυρο)

Η μεγαλύτερη ποσότητα βουτυρικού λίπους είναι καλή για το μαγείρεμα και το ψήσιμο

Βούτυρο σαντιγί

Αφού αναδευτεί το βούτυρο, το αέριο άζωτο χτυπιέται στο βούτυρο για να γίνει μαλακό, εύκολα αλειμμένο βούτυρο

Βούτυρο που τρέφεται με χόρτο και σιτηρά

Το βούτυρο που τρέφεται με χόρτο παρασκευάζεται από αγελάδες που βόσκουν σε βοσκοτόπια

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τρέφονται με χόρτο είναι πολύ πιο κοινά στην Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία και το βούτυρο έχει περισσότερα ωμέγα-3 και CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), έναν τύπο PUFA (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) και αντιοξειδωτικά.

Τοξικότητα και παρενέργειες του βουτύρου
Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , τα οποία ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με καρδιακές παθήσεις.

Τα άτομα με αλλεργίες στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι ευαίσθητα στο βούτυρο και μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσουν ή να το αποφύγουν.

Ποιο είναι το καλύτερο υποκατάστατο για το βούτυρο αν δεν έχω;
Εάν δεν έχετε διαθέσιμο βούτυρο ή χρειάζεστε εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά, υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τον σκοπό του βουτύρου στη συνταγή σας. 

Φυτικό λάδι: Το φυτικό έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του λιωμένου βουτύρου σε συνταγές όπως κέικ, μάφιν και ψωμιά γρήγορα. Χρησιμοποιήστε ίση ποσότητα φυτικού ελαίου όπως θα κάνατε για το λιωμένο βούτυρο. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση λαδιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ελαφρώς διαφορετική υφή και γεύση στο τελικό προϊόν.

Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα ευέλικτο υποκατάστατο του βουτύρου, ειδικά σε συνταγές που επωφελούνται από τη φυσική του γεύση καρύδας. Λειτουργεί καλά στα αρτοσκευάσματα, στο σοτάρισμα και στο τηγάνισμα. Χρησιμοποιήστε αναλογία 1:1 όταν αντικαθιστάτε το βούτυρο με λάδι καρύδας, αλλά σημειώστε ότι μπορεί να στερεοποιηθεί σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου σε ορισμένες συνταγές, όπως το σοτάρισμα λαχανικών ή το περιχύσιμο πάνω από μαγειρεμένα πιάτα. Ωστόσο, έχει μια ξεχωριστή γεύση που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του τελικού πιάτου, επομένως είναι καλύτερο για αλμυρές συνταγές.

Σάλτσα μήλου: Σε ορισμένες συνταγές ψησίματος, η σάλτσα μήλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου για τη μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά. Λειτουργεί καλά σε συνταγές όπως μάφιν, κέικ και γρήγορα ψωμιά. Αντικαταστήστε το βούτυρο με σάλτσα μήλου σε ίσες ποσότητες, αλλά σημειώστε ότι μπορεί να προσθέσει λίγη γλυκύτητα και υγρασία στο τελικό προϊόν.

Η μαργαρίνη προτείνεται επίσης μερικές φορές ως υποκατάστατο του βουτύρου, αλλά δεν συνιστούμε τη χρήση μαργαρίνης. Οι παραδοσιακές μαργαρίνες περιέχουν συχνά μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή τρανς λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και η υπερβολική κατανάλωσή τους θεωρείται γενικά ανθυγιεινή.

unsplash.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr