Βαζελίνη στα μάτια: Η viral τάση που έχει κατακλύσει το TikTok

Βαζελίνη στα μάτια: Η viral τάση που έχει κατακλύσει το TikTok

Οι χρήστες του TikTok ορκίζονται ότι βάζοντας βαζελίνη στα μάτια μπορεί να τα εμποδίσει να δακρύσουν- Λειτουργεί;

Αρκετά βίντεο στο TikTok έγιναν viral αφού πρότειναν στους ανθρώπους να βάλουν βαζελίνη στην άκρη των ματιών τους για να τα αποτρέψουν από το να δακρύσουν. Ξεκίνησε ως hack ομορφιάς. Κάποιος ειδικός στο μακιγιάζ στο TikTok πρότεινε τη χρήση βαζελίνης στα μάτια και πλέον έχει γίνει viral. Είναι όμως ασφαλές;

Τζουλιάννα Καρνέζη

Νέο hack στο TikTok: Βαζελίνη στα μάτια για να τα εμποδίσει να δακρύσουν
Τα βίντεο του TikTok έδειξαν ένα beauty hack για την αποφυγή δακρύρροιας των ματιών – ο χρήστης βυθίζει ένα βαμβάκι στο κουτί βαζελίνης για να εφαρμόσει μια μικροσκοπική ποσότητα στην εσωτερική και την εξωτερική γωνία του ματιού. Συνήθως, αυτό γίνεται μετά το μακιγιάζ. Αυτά τα βίντεο υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εμποδίζει τα δακρύρροια των ματιών και έτσι κάνει το μακιγιάζ να διαρκεί περισσότερο.

Πώς λειτουργεί αυτό το hack
Η βαζελίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην περιποίηση του δέρματος. Είναι ένας άχρωμος, άοσμος υδρογονάνθρακας, συνήθως σε ημιστερεή μορφή. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μαλακτικό που βρίσκεται ως βάση στις αλοιφές και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος. Η βαζελίνη δρα ως φραγμός για την πρόληψη της εξάτμισης του νερού στο δέρμα.

Τώρα πώς συνδέεται η βαζελίνη με τα μάτια; Οι δακρυϊκοί αδένες βρίσκονται στις άνω εξωτερικές γωνίες των ματιών και εκκρίνουν δάκρυα όλη την ημέρα για να ενυδατώσουν και να προστατεύσουν τα μάτια. Το άνοιγμα του ρινοδακρυϊκού πόρου βρίσκεται κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού και αν υπάρχει υπερβολικό υγρό τότε έχουμε δακρύρροια.

Η βαζελίνη σχηματίζει ένα φιλμ φραγμού όταν εφαρμόζεται στις γωνίες των ματιών και έτσι μειώνει τα δάκρυα και, ως εκ τούτου, αποτρέπει τη δακρύρροια. Ωστόσο, η χρήση της στα μάτια απαιτεί προσοχή.

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε βαζελίνη στα μάτια σας;
Η χρήση βαζελίνης στα μάτια σχετίζεται με κίνδυνο. Τα κουτιά με τη βαζελίνη δεν είναι αποστειρωμένα, ούτε και τα βαμβάκια που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του ματιού από βακτήρια και άλλα παθογόνα.

Επίσης αν και η βαζελίνη θεωρείται υποαλλεργική, ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως φαγούρα ή ερυθρότητα, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας, ας εξετάσουμε γιατί τα μάτια δακρύζουν
Γιατί τα μάτια σας δακρύζουν στον κρύο καιρό
Ο κρύος καιρός και οι ξηροί άνεμοι ερεθίζουν τα μάτια και οι δακρυϊκοί αδένες απελευθερώνουν δάκρυα για να μειώσουν τον ερεθισμό. Για αυτό, δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, καθώς τις περισσότερες φορές αυτή η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, εάν τα υγρά μάτια επιμένουν και μετά τη χειμερινή περίοδο, θα μπορούσε να οφείλεται σε :

Ξένα σωματίδια ή καπνός
Επιπεφυκίτιδα
Ρινίτιδα
Ιγμορίτιδα
Τραύμα
Έκζεμα
Παράλυση του Bell
Νόσος Πάρκινσον

Πώς να σταματήσετε να δακρύζουν τα μάτια σας
Το δάκρυσμα των ματιών μπορεί να είναι ενοχλητικό και να παρεμβαίνει σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή η οδήγηση. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγετε να δακρύζουν τα μάτια.

Καθάρισμα. Ξεπλύνετε τα μάτια σας με απλό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν ξένα σωματίδια.
Προστασία. Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου όποτε είναι δυνατόν.
Χρησιμοποιήστε υγραντήρες. Η χρήση υγραντήρα σε εσωτερικούς χώρους βοηθά στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και του υπερβολικού ποτίσματος.

Χρήση οφθαλμικών σταγόνων. Τα τεχνητά δάκρυα ή οι αντιαλλεργικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν τα υδαρή μάτια. Ο τοπικός φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε οφθαλμικές σταγόνες.
Βάλτε μια κομπρέσα. Η χρήση κομπρέσας για τα μάτια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή δακρύρροιας των ματιών. Κρατήστε ένα ζεστό, υγρό πανί στα μάτια και κάντε απαλό μασάζ στο βλέφαρο.

Αυτές οι σπιτικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση, αλλά πρέπει να συνεχιστούν για μερικές ημέρες. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, το δάκρυσμα μπορεί να ξεκινήσει ξανά. Οι γιατροί μπορεί να σας συμβουλεύσουν θεραπείες, όπως αντιβιοτικά και αντιισταμινικά ή να συνταγογραφήσουν οφθαλμικές αλοιφές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της απόφραξης στον ρινοδακρυϊκό πόρο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν τα υγρά μάτια επιμένουν για περισσότερο από μερικές ημέρες.

Τι να κάνετε εάν τίποτα δεν βοηθά;
Εάν τα μάτια δακρύζουν πολύ, θα μπορούσε να υποδεικνύει μια παθολογική κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Εκτός από τα υγρά μάτια, εάν παρατηρήσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως οποιοδήποτε πρήξιμο γύρω από τα μάτια, απώλεια όρασης ή πεσμένα βλέφαρα, συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

Γενικά είναι καλύτερο να αφήσετε την τάση του TikTok. Αν και η βαζελίνη δεν είναι τοξική από μόνη της, είναι καλύτερο να αποφύγετε να βάζετε οποιοδήποτε είδος αλοιφής γύρω και μέσα στα μάτια, εκτός εάν σας έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σας. Δοκιμάστε σπιτικές θεραπείες για ανακούφιση, αλλά εάν η κατάσταση επιμένει, κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό.

jenny.gr

unsplash.com

Ίσια πλάτη: H άσκηση του ενός λεπτού που θα μακρύνει το σώμα σου

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr