ΘΥΜΆΡΙ: ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΤΙΚΟ ΟΣΟ Η ΦΥΣΗ

ΘΥΜΆΡΙ: ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΤΙΚΟ ΟΣΟ Η ΦΥΣΗ

Με υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων , το θυμάρι είναι ένα εκλεκτό βότανο που μπορεί να συνεισφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων , διαφόρων καρκίνων και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση .

Αντισπασμωδικό και τονωτικό , το θυμάρι βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει τις εντερικές δυσλειτουργίες όπως διάρροια , φούσκωμα και μετεωρισμός . Είναι επίσης ένας εξαιρετικός παράγοντας αποπαρασίτωσης .

Το θυμάρι ενεργοποιεί την αποτοξίνωση : διεγείρει την εφίδρωση και τη διούρηση , βοηθά στην αποβολή των τοξινών (σε περίπτωση γρίπης, ρευματισμών και υπερφαγίας ιδιαίτερα).

Έχει ηρεμιστική δράση που είναι αποτελεσματική κατά του βήχα και ανακουφίζει πολλές παθολογίες του αναπνευστικού (γρίπη, κοκκύτη, βρογχίτιδα ή πλευρίτιδα). Χρησιμοποιείται επίσης για το άσθμα και τον αλλεργικό πυρετό .

Συνιστάται σε περίπτωση σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης , διεγείρει τη διάνοια και δρα τονωτικό όταν κουράζεται. Τα αφεψήματα (1 oz (30 g) για 1 λίτρο βραστό νερό) μετά τα γεύματα θα σας βοηθήσουν να νικήσετε την υπνηλία μετά το γεύμα .

Οφέλη για την υγεία.

Η εξωτερική χρήση περιλαμβάνει λουτρά θυμαριού (1 λίβρες (500 γραμμάρια) θυμάρι βρασμένο σε δύο λίτρα ή λίτρα νερό, προστιθέμενο στο νερό του μπάνιου) που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον πόνο λόγω αρθρίτιδας και ρευματισμών .
Οι γαργάρες με το θυμάρι καταπραΰνουν τις στοματικές φλεγμονές : κοιλότητες, ευαίσθητα ούλα , άφθες κ.λπ. Λειτουργεί σαν μια εξαιρετική οδοντόκρεμα που ενισχύει τα ούλα, «απολυμαίνει» την κακοσμία του στόματος και αποτρέπει τη δημιουργία κοιλότητας .

Αφεψήματα θυμαριού (3,5 oz (100 g) θυμάρι για 1 λίτρο (1 λίτρο) νερό, βρασμένο στο μισό του όγκου του) χρησιμοποιούνται ως τριχοειδείς λοσιόν , για να τονώσουν το τριχωτό της κεφαλής ή ως κομπρέσα για να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών .
Η ποικιλία επηρεάζει τα οφέλη για την υγεία;
Το θυμάρι ωφελεί τις ποικιλίεςΚαλό να γνωρίζετε: αυτά τα οφέλη δεν εξαρτώνται από την ποικιλία. Το λεμονόθυμο θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που θα βοηθήσει και το κοινό θυμάρι, για παράδειγμα.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία του θάμνου του θυμαριού: το παλαιότερο θυμάρι τείνει να έχει βαθύτερες ρίζες. Αυτό βοηθά το φυτό να βρει θρεπτικά συστατικά που δεν είναι τόσο κοινά στην επιφάνεια και τα κάνει πιο ισχυρά.

Καλλιέργεια θυμαριού για τα οφέλη του στην υγεία
Το θυμάρι πρέπει να φυτεύεται σε ηλιόλουστες συνθήκες σε ξηρό, ασβεστώδες και βραχώδες έδαφος .

Το θυμάρι λατρεύει τα καλά στραγγιζόμενα κουτιά κήπου που είναι γεμάτα με ένα μέρος άμμου και ένα μέρος μίγμα χώματος.

Μη διστάσετε να το καλλιεργήσετε μαζί με λεβάντα , δεντρολίβανο και άγριο θυμάρι .

Οφέλη από το μαγείρεμα του θυμαριού

Το θυμάρι είναι φυσικά μέρος του μπουκέτου garni (μαζί με λίγα κλωνάρια μαϊντανού και ένα κλαδί δάφνης) που αρωματίζει πάρα πολλές μαγειρικές παρασκευές .

Είναι υπέροχο όταν καρυκεύετε ντομάτες και κολοκυθάκια, ζυμαρικά, τυρί κότατζ ή κατσικίσιο τυρί, σούπα, πουλερικά και αυγά.

Το θυμάρι δίνει επίσης μια ξεχωριστή γεύση στο ψητό κρέας στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου.

unsplash.com

Η ιδανική σπιτική κρέμα νυκτός με ελαιόλαδο. Πως θα την φτιάξεις.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr