Το καλοκαίρι έφτασε και φέρνει την φωτογήρανση – Πώς θα προστατευτείτε

Το καλοκαίρι έφτασε και φέρνει την φωτογήρανση – Πώς θα προστατευτείτε

Πέρα από την κληρονομικότητα, ο ήλιος θεωρείται ως ο κορυφαίος παράγοντας που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Ο ήλιος και η θάλασσα είναι εμβληματικά και λατρεμένα χαρακτηριστικά του ελληνικού καλοκαιριού, το οποίο όμως φέρνει μαζί του και την πρόωρη γήρανση, η οποία οφείλεται στην έκθεση του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Φυσικά, οι επιλογές σε προϊόντα ομορφιάς και κρέμες περιποίησης προσώπου γίνονται ολοένα και περισσότερες: έχουμε τις κλασικές κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες, τις νέες υπερτιμημένες κρέμες που κυκλοφορούν διάφορες celebrities (από την Rihanna και την Kylie Jenner, μέχρι και την Gwyneth Paltrow), το k-beauty με κορεάτικα προϊόντα και φυσικά τις διάφορες ελληνικές μάρκες με παραδοσιακά τοπικά συστατικά.

Πώς, όμως, μπορούμε να ξεχωρίσουμε μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα ποιες κρέμες είναι πραγματικά αποτελεσματικές και ποιες αποτελούν σπατάλη χρημάτων; Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να επικεντρώνεστε στις δραστικές ουσίες των προϊόντων.

Στην πραγματικότητα, τα δραστικά συστατικά που αποδεδειγμένα φέρνουν αποτελέσματα όσον αφορά την αντιγήρανση είναι πολύ λίγα και σίγουρα δεν κοστίζουν μια περιουσία.

Πώς θα καταπολεμήσετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος
Πολλά δημοφιλή προϊόντα περιποίησης προσώπου που πωλούνται για δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ ανά τεμάχιο περιέχουν προϊόντα όπως είναι ο χρυσός, το χαβιάρι ή εκχυλίσματα διάφορων σπάνιων και πολύτιμων φυτών.

Αυτό, ωστόσο, που πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι πως η σειρά με την οποία αναγράφονται τα συστατικά στην ετικέτα ενός προϊόντος καταδεικνύει και την ποσότητα του εκάστοτε συστατικού που περιέχεται στο προϊόν. Πολύ συχνά, τα πολύτιμα αυτά συστατικά βρίσκονται πολύ πίσω στην λίστα της ετικέτας, πράγμα που συνήθως σημαίνει πως η περιεκτικότητα της κρέμας που σκέφτεστε να αγοράσετε είναι τόσο χαμηλή στο συστατικό αυτό, που ένας δερματολόγος θα την θεωρούσε αμελητέα.

Παράλληλα, ακόμα πιο σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συστατικά αυτά, ακόμα και εάν περιέχονται σε επαρκείς ποσότητες, δεν κάνουν κάποια ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την αντιγήρανση.

Όπως εξηγεί στο «The Philadelphia Inquirer» , μάλιστα, η δρ. Jules Lipoff, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, τα συστατικά που έχουν αποτέλεσμα στην αντιγήρανση είναι τα εξής:

Αντιηλιακό: Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε την φωτογήρανση, η οποία μπορεί πράγματι να προκαλέσει κηλίδες και ρυτίδες στο δέρμα σας, ιδίως εάν χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα (όπως αγωγή για ακμή). Επίσης, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος. Φροντίστε να το τοποθετείτε σε όλο το πρόσωπο, καθώς και στον λαιμό.
Τρετινοΐνη/ρετινόλη: Οι κρέμες με βιταμίνη Α αποδεδειγμένα λειτουργούν κατά της ακμής, των λεπτών γραμμών, των δυσχρωμιών και των σημαδιών της γήρανσης γενικότερα, όπως έχει φανεί μέσα από σειρά μελετών τις τελευταίες δεκαετίες. Η ρετινόλη αποτελεί φυσικό παράγωγο της βιταμίνης Α και είναι πιο ήπια, ενώ η τρετινοΐνη είναι ένα συνθετικό προϊόν πιο αποτελεσματικό αλλά και με πιο έντονες πιθανές παρενέργειες (κυρίως ξηρότητα, δέρμα που ξεφλουδίζει, ερεθισμός και ευαισθησία στον ήλιο). Τα προϊόντα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με καθοδήγηση δερματολόγου, καθώς η υπερβολική συχνότητα ή δόση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η εισαγωγή στην ρουτίνα σας πρέπει να γίνεται σταδιακά και να συνδυάζεται πάντοτε με αντιηλιακό προσώπου υψηλής προστασίας.

Ενυδάτωση: Η καλή ενυδάτωση του προσώπου, ιδίως εάν έχετε ξηρό δέρμα βοηθά αφενός στην πρόληψη των λεπτών γραμμών, αφετέρου στην μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, ακόμη και εάν αυτές έχουν ήδη προκύψει. Χρησιμοποιείτε ενυδατική σε νωπό δέρμα. Υπογραμμίζουμε ότι προϊόντα ενυδάτωσης προσώπου ΔΕΝ μπορούν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες, ό,τι και εάν υπόσχονται, μπορούν όμως να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας πιο λείας και σφιχτής επιδερμίδας (προσωρινά). Μια οικονομική ενυδατική κρέμα θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια πιο ακριβή, αλλά εάν δεν ξέρετε ποια να επιλέξετε μιλήστε με έναν δερματολόγο ο οποίος θα λάβει υπόψη τις ανάγκες σας και θα σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

Καθαρισμός προσώπου: Ο καθαρισμός προσώπου δεν μειώνει τις ρυτίδες, αλλά είναι σημαντικός για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας καθαρή και υγιή, τόσο από τους ρύπους, όσο και από το μακιγιάζ και τα υπόλοιπα προϊόντα περιποίησης προσώπου που χρησιμοποιείτε (π.χ. αντιηλιακό). Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα, εκτός και εάν έχετε επιπρόσθετες ανάγκες (π.χ.: ακμή), οπότε και συστήνεται να δείτε έναν δερματολόγο για εξειδικευμένες οδηγίες.

Προσοχή στα «φυσικά προϊόντα»: Τα καλούμενα ως «φυσικά προϊόντα» στην πραγματικότητα δεν έχουν διαφορές ούτε προς την αποτελεσματικότητα αλλά ούτε και στο πόσο ωφέλιμα είναι για το δέρμα σας. Τείνουν, επίσης, να αλλοιώνονται πολύ πιο σύντομα από τα συνθετικά.
«Τα περισσότερα ακριβά προϊόντα περιποίησης είναι απλά απάτη. Η φροντίδα του προσώπου σας δεν θα έπρεπε να είναι ακριβή, ούτε περίπλοκη. Η βιομηχανία της ομορφιάς απλά εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειες των ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη τους για ένα περίπλοκο, κοστοβόρο και ‘θαυματουργό’ προϊόν. Ιδίως όσον αφορά την αντιγήρανση, οι ουσίες που λειτουργούν είναι ελάχιστες», τονίζει η δρ. Jules Lipoff.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω πληροφορίες απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό. Εάν έχετε κάποια δερματολογική πάθηση ή εξειδικευμένους προβληματισμούς όσον αφορά το δέρμα σας (π.χ.: έκζεμα, ψωρίαση, ακμή), θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο, ο οποίος θα σας προτείνει προϊόντα που ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Πέντε ξηροί καρποί και σπόροι που κάνουν καλό στην καρδιά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr