Τι Συμβαίνει στην Πίεση Όταν δεν Τρώτε Πρωτεΐνη.

Τι Συμβαίνει στην Πίεση Όταν δεν Τρώτε Πρωτεΐνη.

Αυτό που πολλοί από εμάς ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι όλοι μας χρειαζόμαστε περισσότερη πρωτεΐνη καθώς μεγαλώνουμε. Συγκεκριμένα μόλις κλείσει τα 40, ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 165 κιλά,  θα χρειαστεί να  καταναλώνει 75 έως 90 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά ώστε να προστατευθεί από την γήρανση.

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης

Σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας πρωτεΐνης, όπως αυτές που παρατηρούνται σε ορισμένες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (ΛΑΧ), μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της εικόνας του δέρματος, λιπώδη ηπατική νόσο, πρήξιμο και πολλά άλλα, αναφέρει η Healthline . Ωστόσο, η έλλειψη πρωτεΐνης δεν χρειάζεται να είναι σοβαρή προκειμένου ένα άτομο να αναπτύξει προβλήματα υγείας.

Σε μια  διαχρονική μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension, οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν πώς η πρόσληψη πρωτεΐνης επηρέασε τελικά τις μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης (SBP) και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (DBP) σε περισσότερους μάλιστα από 1.300 ενήλικες ,οδηγώντας τους σε κίνδυνο για ανάπτυξη υψηλής αίματος. πίεση. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καμία ένδειξη για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη στην αρχή της μελέτης.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι άνδρες και γυναίκες που λάμβαναν την πρωτεΐνη τους από φυτικές ή/και ζωικές πηγές είδαν πτώσεις στις μετρήσεις τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης διέτρεχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μακροπρόθεσμα. Η μείωση του κινδύνου εκτινάχθηκε στο 59% όταν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενσωματώθηκαν στη διατροφή του ατόμου. Τέτοια ευρήματα δείχνουν ότι όσοι στερούνται πρωτεΐνης μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην υπέρταση.

Πάρτε την πρωτεΐνη σας από διαφορετικές πηγές για να βοηθήσετε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί με ορισμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά ή το κρέας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Αλλά η  συγγραφέας της μελέτης Lynn Moore δήλωσε σε δελτίο τύπου πώς αυτά τα τρόφιμα, μεταξύ άλλων, παρήγαγαν σημαντικά αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης. “

Ήταν λίγο περίεργο. Περιμέναμε να δούμε μια μείωση που σχετίζεται με την πρωτεΐνη – σκεφτόμουν ιδιαίτερα τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – λόγω  των γνωστών μηχανισμών. Αλλά δεν περίμενα να δω τόσο ισχυρή επίδραση.” Ωστόσο, αντί να κολλάμε αποκλειστικά στο κρέας ή τα αυγά, θέλουμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές πρωτεΐνης μας ώστε να συμπεριλάβουμε την τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών , γιαουρτιού, ψαριού ή πουλερικών, για παράδειγμα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) , η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στα ποσοστά πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο. Η γενετική μας, η υπερβολική κατανάλωση αλμυρών τροφών και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μόνο μερικά από τα πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση. Ενώ μπορεί να απαιτείται θεραπεία με φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις, η υγιεινή διατροφή, η διακοπή καπνίσματος και ο χρόνος για εβδομαδιαία άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα.

www.healthdigest.com

unsplash.com

Πόσο γρήγορα σηκώνεστε από την καρέκλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για την υγεία σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr