Μελέτη αποκαλύπτει ποια τρόφιμα και πως μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα

Μελέτη αποκαλύπτει ποια τρόφιμα και πως μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα

Πώς ένα κοινό συστατικό στα τρόφιμα μπορεί να πάρει λάθος «δρόμο» οδηγώντας σε αρθρίτιδα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα μπορούν να διασπάσουν την τρυπτοφάνη που υπάρχει σε κάποια τρόφιμα, σε μια φλεγμονώδη χημική ουσία που ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα προς την αρθρίτιδα.

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, των ψαριών, των γαλακτοκομικών προϊόντων και ορισμένων σπόρων και ξηρών καρπών.

Η κινόα, η σόγια και το φαγόπυρο (πλιγούρι) είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες που περιέχουν τρυπτοφάνη. Έχει πολλά οφέλη για το οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην παραγωγή πρωτεϊνών, μυών, ενζύμων και νευροδιαβιβαστών -των χημικών αγγελιοφόρων του νευρικού συστήματος- ενώ βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο, την όρεξη και τις δεξιότητες μνήμης, μεταξύ άλλων. 

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation (JCI), οι ερευνητές ξεκίνησαν να μάθουν πώς μια τόσο ωφέλιμη ουσία, μετατρέπεται σε μονοπάτι για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα , η οποία επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και μπορεί να προκαλέσει επώδυνο πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και παραμορφώσεις των αρθρώσεων εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

«Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα – τα βακτήρια στο έντερό μας – μπορεί να διασπάσει την τρυπτοφάνη σε υποπροϊόντα. Μερικά από αυτά τα υποπροϊόντα είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά έχουμε συνδέσει επίσης ορισμένες φλεγμονώδεις αιτίες αυτών των υποπροϊόντων» είπε η Kristine Kuhn , MD, PhD, Scoville Endowed Chair και επικεφαλής του Τμήματος Ρευματολογίας CU.

Η επιστήμονας είπε πως η νέα έρευνα στηρίζεται σε ορισμένες παρατηρήσεις σε ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδα –όχι εντελώς ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά μια στενά σχετιζόμενη πάθηση–

όπου διαπιστώθηκε ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα σχετίζονταν με αυξημένη παραγωγή αυτών των προϊόντων που ονομάζονται ινδόλες, τα βακτήρια παράγονται από τρυπτοφάνη».

Παρόμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν σε μελέτες αρθρίτιδας που αφορούσαν ποντίκια, και η μελέτη έδειξε πως όταν υπάρχει ινδόλη, τα ποντίκια αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτοαντιδραστικά Τ-κύτταρα που είναι πιο φλεγμονώδη και έχουν λιγότερα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας στο ανοσοποιητικό σύστημα και αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα που είναι πιο παθογόνα.

Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο αποκλεισμός της παραγωγής ινδόλης μπορεί να παρουσιάσει μια μοναδική θεραπευτική οδό» για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σπονδυλαρθρίτιδα.

Συμπερασματικά μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχα κρέατα – τρόφιμα που προτείνει η μεσογειακή διατροφή– φαίνεται να ωθεί το μικροβίωμα σε μια πιο υγιεινή κατάσταση, έτσι ώστε να λαμβάνετε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τρυπτοφάνης, ενώ η τυπική δυτική δίαιτα φαίνεται να οδηγεί σε φλεγμονές, είπε η Kuhn.

cibum.gr

unsplash.com

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr