Η καλύτερη Τροφή για τον Διαβήτη που  Προλαμβάνει  ΚΑΙ τις Συνέπειες

Η καλύτερη Τροφή για τον Διαβήτη που Προλαμβάνει ΚΑΙ τις Συνέπειες

Ο διαβήτης γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο καθώς η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας συνεχίζεται. Η κατανάλωση ποικιλίας οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, μπορεί να είναι πολύτιμη όχι μόνο για την πρόληψη του διαβήτη αλλά και για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .

Τα φασόλια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (όπως διαιτητικές ίνες), οι οποίοι αφομοιώνονται αργά. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση φασολιών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο πλάσμα μετά τα γεύματα . Οι ίνες οσπρίων ήταν μεταξύ των τύπων ινών που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει διαταραχές της γλυκόζης και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη .

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η τακτική κατανάλωση φασολιών ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη βελτίωσε τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση και μείωσε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου . Οι συμμετέχοντες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τοποθετήθηκαν τυχαία σε δίαιτα πλούσια σε όσπρια (κατανάλωση 1 φλιτζάνι την ημέρα) ή σε δίαιτα πλούσια σε αδιάλυτες ίνες με τροφές ολικής αλέσεως. Η αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c), ένα μέτρο μακροχρόνιου γλυκαιμικού ελέγχου, μετρήθηκε μετά από τρεις μήνες. Η ομάδα που κατανάλωνε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια παρουσίασε σημαντική μείωση της HbA1c και μείωσε την υπολογιζόμενη βαθμολογία κινδύνου καρδιακής νόσου.

Κόκκινα φασόλια

Το επίπεδο GI των φασολιών είναι μόλις 19, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα πιο προτιμώμενα όσπρια για άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τα φασόλια βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως μολυβδαίνιο, φυλλικό οξύ, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο και κάλιο.

Ρεβύθια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, το ρεβίθι είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών για διαβητικούς ασθενείς. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια 164 γραμμαρίων παρέχει 12,5 g φυτικών ινών. Είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών. Ο ΓΔ των ρεβιθιών είναι 28.

Φακές:

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποφάσισαν να μάθουν ακριβώς ποιές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και όσπρια θα μπορούσαν να ωφελήσουν όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Χώρισαν μια ομάδα 121 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και έβαλαν τους μισούς από αυτούς να προσθέτουν ένα φλιτζάνι όσπρια στη διατροφή τους κάθε μέρα, ενώ οι άλλοι μισοί κατανάλωναν τροφές ολικής αλέσεως.

Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση στο σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματά τους, (που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά τον Οκτώβριο από το επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine), έδειξαν ότι η HbA1c (αιμοσφαιρίνη A1c), (ένα μέτρο του σακχάρου στο αίμα), μειώθηκε και για τις δύο ομάδες, με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια να σημειώνει μεγαλύτερη πτώση. Η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια είδε επίσης πολύ μεγαλύτερη πτώση της αρτηριακής πίεσης από την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, γεγονός που δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις.

Τα όσπρια γενικά είναι τροφή θαυματουργή για τους ασθενείς με διαβήτη καθώς προλαμβάνει και το διαβητικό πόδι λόγω της αύξησης του καλύτερου κυκλοφορικού συστήματος στο σώμα.

 

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr