10+1 Καταπληκτικά Οφέλη Της Κολύμβησης

10+1 Καταπληκτικά Οφέλη Της Κολύμβησης

Η κολύμβηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης για να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα.

Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σου. Δες αναλυτικά ποια είναι τα κορυφαία οφέλη της κολύμβησης

♦ του Χάρη Μπίτζα, Personal Trainer & Fitness Coach

Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα σου
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι γυμνάζει πραγματικά ολόκληρο το σώμα, από την κορυφή μέχρι τα νύχια: τονώνει τους μύες, χτίζει δύναμη, αντοχή. Και ως γνωστόν υπάρχουν 4 είδη κολύμβησης (ελεύθερο στυλ, ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προσθέσεις ποικιλία στην προπόνησή σου. Το καθένα εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια ήπια αντίσταση.

Χτίζει ένα γερό οργανισμό
Το κολύμπι δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. 

Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. (2)

Ιδανική άθληση για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα
Το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλής άσκηση για τους περισσότερους ανθρώπους με: αρθρίτιδα, τραυματισμούς ή κάποια αναπηρία. Το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, αλλά και επιταχύνει την αποθεραπεία μετά από κάποιον τραυματισμό.

Εξαιρετική άσκηση για άτομα με άσθμα
Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για άτομα με άσθμα. Οι ασκήσεις αναπνοής που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, όπως το κράτημα της αναπνοής, μπορεί να σε βοηθήσουν να επεκτείνεις την ικανότητα των πνευμόνων σου και να αποκτήσεις τον έλεγχο της αναπνοής σου.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κολύμπι σε πισίνα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άσθμα λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται. Μίλησε με το γιατρό σου για τους πιθανούς κινδύνους της κολύμβησης σε πισίνα εάν έχεις άσθμα και, αν είναι δυνατόν, αναζήτησε μια πισίνα που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό αντί για χλώριο.

Ευεργετική για άτομα με ΣΚΠ
Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου για άτομα με ΣΚΠ. Αυτά τα άτομα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη και αναπηρία. (3)

Καύση θερμίδων
Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψεις θερμίδες. Ένα άτομο 73 κιλών καίει περίπου 423 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό. Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και 715 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό. Αντίστοιχα ένα άτομο 90 κιλών που κάνει δυναμική κολύμβηση θα καταναλώσει μεταξύ 520 και 890 θερμίδες την ώρα.
Για να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, το ίδιο άτομο 73 κιλών θα έκαιγε μόνο περίπου 314 θερμίδες περπατώντας με 5,5 χιλιόμετρα την ώρα για 60 λεπτά.

Βελτιώνει τον ύπνο
Η κολύμβηση θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα. Σε μια επιστημονική μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στον ύπνο μετά από τακτική αερόβια άσκηση. Σχεδόν το 50 % των ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο αϋπνίας, επομένως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε όλους τους τύπους αερόβιας άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης. 

Ανεβάζει τη διάθεση και την καλή ψυχολογία
Οι ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση της διάθεσης μετά τη συμμετοχή σε ένα υδάτινο πρόγραμμα 12 εβδομάδων. 

Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

Βοηθά στη διαχείριση του άγχους
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα κολυμβητών αμέσως πριν και μετά την κολύμβηση. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.

Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος προπόνησης για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

Ασφαλής άσκηση κατά την εγκυμοσύνη
Το κολύμπι είναι άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, δεν επιβαρύνει τα οστά και τις αρθρώσεις και η έγκυος νιώθει λιγότερο την πίεση από το επιπλέον βάρος που έχει, ειδικά από το μέσον της εγκυμοσύνης και μετά.

Το κολύμπι ειδικά στη θάλασσα είναι ιδανική άσκηση γιατί:

βελτιώνει την ψυχολογία της εγκύου
ενισχύει το μυϊκό της σύστημα
περιορίζει την εμφάνιση οιδημάτων
μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων
ανακουφίζει από την οσφυαλγία που εμφανίζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο
συμβάλλει στη μικρότερη διάρκεια του τοκετού

Βέβαια ενώ το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμούς στη δραστηριότητα λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό μίλησε με το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης

Ιδανικό άθλημα για παιδιά

Η κολύμβηση χαρακτηρίζεται από πάρα πολλούς γιατρούς και παιδαγωγούς ως το ιδανικότερο άθλημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας (ψυχικής και σωματικής) και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού, ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα παιδιά γεννιούνται έχοντας φυσική προδιάθεση για το νερό. Όσο πιο γρήγορα έρθουν λοιπόν σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να κολυμπούν, να μη φοβούνται το νερό και να έχουν όλα τα οφέλη…

www.naturanrg.gr

Πηγές:
https://www.cdc.gov/healthywater/swimming/swimmers/health_benefits_water_exercise.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28155720/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138085/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992829/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24521103/
Πηγή: naturanrg 133o, www.naturanrg.gr

Σέρουμ πεπτιδίων Επανεργοποιεί τα κύτταρα. Η επανάσταση στην ανάπλαση απο τα mystikaomorfias.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr