Προσοχή στα συμπληρώματα ιχθυέλαιου – Μπορεί να ΑΥΞΗΣΟΥΝ τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σύμφωνα με έρευνες

Προσοχή στα συμπληρώματα ιχθυέλαιου – Μπορεί να ΑΥΞΗΣΟΥΝ τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σύμφωνα με έρευνες

Τα ευρήματα νέας έρευνας που προκαλούν ανησυχία.

Του αποδίδονται τα πάντα, από την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις μέχρι την καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ως πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, το ιχθυέλαιο συνιστάται συχνά ως προληπτική δίαιτα για την αποτροπή της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όμως, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ Medicine δείχνει ότι η λήψη του δημοφιλούς συμπληρώματος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε υγιείς ενήλικες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο σε όσους έχουν ιστορικό νόσου.

Η μεθοδολογία

Φωτογραφία από την Comstock στο Freeimages.com

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 415.000 Βρετανοί εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και των νέων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας που προκαλεί θάνατο.

Αξιολόγησαν τις δυνατότητες αυτών των συμπληρωμάτων στον κίνδυνο εξέλιξης από την καλή υγεία της καρδιάς στο δευτερογενές στάδιο της κολπικής μαρμαρυγής, στο τρίτο στάδιο μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα και ο θάνατος.

Τα ευρήματα της μελέτης
Σχεδόν το 1/3 (130.365) των συμμετεχόντων, ηλικίας 40-69 ετών, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων ατόμων.

Η κατανάλωση αλκοόλ και η αναλογία των λιπαρών προς τα μη λιπαρά ψάρια που καταναλώνονται ήταν επίσης υψηλότερες, ενώ τα ποσοστά των σημερινών καπνιστών και των ατόμων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές ήταν χαμηλότερα.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 12 χρόνια αργότερα, 18.367 είχαν αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή, 22.636 είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια και 22.140 είχαν πεθάνει.

Από αυτούς που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, 2.436 πέθαναν, μαζί με 2.088 που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 2.098 μετά από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε όσους υγιείς χρησιμοποιούν ιχθυέλαιο
Η ρυθμιζόμενη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είχε διαφορετικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία, την εξέλιξη της νόσου και τον θάνατο. Όσοι τα χρησιμοποιούσαν τακτικά, χωρίς ενδείξεις νόσου, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όμως, μεταξύ εκείνων που είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης από κολπική μαρμαρυγή σε καρδιακή προσβολή κατά 15% και από καρδιακή ανεπάρκεια σε θάνατο κατά 9%.

Ο κίνδυνος μετάβασης από την καλή υγεία σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν κατά 6% υψηλότερος στις γυναίκες. Ήταν επίσης 6% υψηλότερος στους μη καπνιστές μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν ιχθυέλαιο.

Εν τω μεταξύ, η προστατευτική επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη μετάβαση από την καλή υγεία στο θάνατο ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες (7% χαμηλότερος κίνδυνος) και στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες (11% χαμηλότερος κίνδυνος).

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen της Κίνας, οι ερευνητές παραδέχονται τους περιορισμούς της μελέτης, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε η δοσολογία και η σύνθεση του ιχθυελαίου, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για τα αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, καταλήγουν στο συμπέρασμα: ‘Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου. «Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί για την ανάπτυξη και την πρόγνωση των συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου με την τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου».

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε τέτοια συμπεράσματα, με μια ανασκόπηση της έρευνας Cochrane το 2018, η οποία συνέκρινε 79 μελέτες και διαπίστωσε ότι το εν λόγω συμπλήρωμα είχε «μικρή ή καμία διαφορά στον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, θανάτων από στεφανιαία νόσο, επεισοδίων στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακών διαταραχών».

cibum.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Με ποιο τσάι θα αντικαταστήσεις τον καφέ σου;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr