Προειδοποίηση από ειδικούς για παρενέργειες από τα προϊόντα ζύμωσης (κεφίρ, kimchi, κομπούχα): «Δεν είναι για όλους»

Προειδοποίηση από ειδικούς για παρενέργειες από τα προϊόντα ζύμωσης (κεφίρ, kimchi, κομπούχα): «Δεν είναι για όλους»

Τα προϊόντα ζύμωσης έχουν γνωρίσει τεράστια αύξηση της δημοτικότητάς τους, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, η κομπούχα και το κεφίρ, έχουν γνωρίσει έξαρση δημοτικότητας λόγω της ευεργετικής συνεισφοράς τους στην υγεία του εντέρου που οδηγεί σε συνθήκες όπως η καλύτερη διαχείριση του βάρους και η αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα τρόφιμα, που είναι εμπλουτισμένα με καλά βακτήρια, δεν είναι για όλους. Πρόσφατη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσε ότι ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια ή ακόμη και σηψαιμία.

Ένα από αυτά που εξέτασαν περιείχε ένα στέλεχος Weissella, που συνδέεται με μόλυνση του βλεννογόνου της καρδιάς και των οστών, ακόμη και με θάνατο. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι τα καταναλώνουν μπορεί να είναι ήδη αδιάθετοι, ή ηλικιωμένοι και επομένως πιο ευάλωτοι στα βακτήρια.

Η Bahee Van de Bor, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων, δήλωσε στη MailOnline: «Σε αυτό το σενάριο είναι ασφαλέστερο να λαμβάνετε συμπληρώματα συγκεκριμένων στελεχών προβιοτικών για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου. Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το παλαιωμένο τυρί και τα τρόφιμα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, εξανθήματα και πεπτικά προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη».

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει έως και το 3% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Δρ. Manal Mohammed, λέκτορας ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, δήλωσε: «Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν έντονο φούσκωμα, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο». Ο Δρ Mohammed δήλωσε ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά και τα άτομα με πεπτικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η κ. Van de Bor πρόσθεσε: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν γίνει πρόσφατα πολύ δημοφιλή, αλλά στο τέλος της ημέρας υπάρχουν ισχυρότερα στοιχεία για τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση των πέντε γευμάτων την ημέρα, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των οσπρίων και όχι από το να τρώτε πολλά kimchi».

Cibum

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr