Μακροζωία: Η εύκολη άσκηση των 5 λεπτών που κάνουν καθημερινά οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Μακροζωία: Η εύκολη άσκηση των 5 λεπτών που κάνουν καθημερινά οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κρατήσει τον γιατρό μακριά, όπως λέει το ρητό, αλλά 5 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μακροζωία σας με αρκετά χρόνια.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κάτοικοι της μπλε ζώνης της Οκινάουα της Ιαπωνίας, των οποίων το πρόγραμμα προπόνησης εδώ και έναν αιώνα είναι υπεύθυνο για μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ευτυχισμένων και υγιών αιωνόβιων στον κόσμο.

Μια υγιής, δραστήρια 100χρονη μοιράζεται 3 συμβουλές της για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Είναι αρκετά γνωστό ότι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να προάγει τον καλύτερο ύπνο και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και άλλων καταστάσεων υγείας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Αλλά λιγότερο γνωστό είναι ότι δεν χρειάζεται να αφιερώνετε πολλές ώρες στο γυμναστήριο για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη. Ασκώντας το σώμα σας για μόλις πέντε λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας και οι κάτοικοι της Οκινάουα είναι η ζωντανή απόδειξη.

Το παράδειγμα μακροζωίας της Οκινάουα
Το ιαπωνικό νησί της Οκινάουα είναι μία από τις αρχικές πέντε Μπλε Ζώνες, οι οποίες ορίζονται ως μέρη στον κόσμο με τους πιο υγιείς και μακροβιότερους πληθυσμούς. Στο παρελθόν, η Οκινάουα αναφερόταν ως «η χώρα των αθανάτων», σύμφωνα με τον εξερευνητή του National Geographic και ειδικό σε θέματα μακροζωίας, Dan Buettner.

Μέσω της έρευνάς του, ο Buettner ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν λιγότερο καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια από τους Αμερικανούς, και οι γυναίκες εκεί ζουν περισσότερο από όλες τις γυναίκες στον πλανήτη. Ο οδηγός της Οκινάουα για υγιή και ευτυχισμένη μακροζωία έχει τις ρίζες του σε μερικές κοινές πρακτικές αιώνων, όπως η κατανάλωση φυτικής διατροφής, η κηπουρική και η καλλιέργεια ασφαλών κοινωνικών δικτύων.

Ωστόσο, μια άλλη σημαντική αρχή που τηρούν καθημερινά οι αιωνόβιοι της Οκινάουα είναι να παραμείνουν ενεργοί μέσω του radio taiso.

Η άσκηση των 5 λεπτών που χαρίζει χρόνια ζωής στους κατοίκους της Οκινάουα
Κατά την έρευνα για το βιβλίο τους Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life, οι συγγραφείς Héctor García και Francesc Miralles μελέτησαν τις καθημερινές συμπεριφορές και πρακτικές του πληθυσμού της Οκινάουα. Παρατήρησαν ότι «δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο γυμναστήριο για μια ώρα καθημερινά ή να τρέχουν μαραθώνιους… το μόνο που χρειάζονται είναι να προσθέσουν κίνηση στη μέρα της», σύμφωνα με ένα απόσπασμα που έλαβε το CNBC.

Φωτογραφία από τον Ryosuke Nasu στο Un

Η αγαπημένη μορφή κίνησης των κατοίκων της Οκινάουα ονομάζεται radio taiso(rajio taisō). Η ιαπωνική άσκηση χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 και εξακολουθεί να προβάλλεται στο ραδιόφωνο κάθε πρωί στις 6:30 π.μ.

Το radio taiso είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που εστιάζει σε αργές, ευρείες κινήσεις και μοιάζει με διαφορετικές μορφές διατάσεων. Το πεντάλεπτο πρόγραμμα μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά ή στη φύση. Ένα άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα: Η άσκηση δεν απαιτεί εξοπλισμό.

«Μία από τις πιο εμβληματικές ασκήσεις radio taiso συνίσταται στο να σηκώνετε απλά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και στη συνέχεια να τα κατεβάζετε με κυκλική κίνηση. Μπορεί να φαίνεται υποτυπώδες, αλλά στη σύγχρονη ζωή μας, μπορούμε να περάσουμε μέρες χωρίς να σηκώσουμε τα χέρια μας πάνω από τα αυτιά μας», γράφουν οι García και Miralles.

Για τους κατοίκους της Οκινάουα, το radio taiso είναι επίσης μια μορφή κοινωνικοποίησης και οικοδόμησης κοινότητας, καθώς μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε ηλικία. «Ακόμη και οι κάτοικοι του γηροκομείου που επισκεφτήκαμε αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτό, αν και κάποιοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά τους καροτσάκια», μοιράζονται οι συγγραφείς.

Ορισμένες κινήσεις radio taiso μπορούν ακόμη και να ολοκληρωθούν σε τρία λεπτά ή λιγότερο, επομένως ανεξάρτητα από την ηλικία, το πρόγραμμα ή το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας, υπάρχει κάτι για όλους.

www.oloygeia.gr

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr