Σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών

Σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών

Έχετε βαρεθεί να πηγαίνετε συνέχεια στο σούπερ μάρκετ και τα διάφορα καταστήματα με προϊόντα φροντίδας και περιποίησης μαλλιών, να ξοδεύετε αρκετά έως πολλά χρήματα για να αγοράζετε τις επώνυμες μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τελικά να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα αυτά για τα μαλλιά σας με το σταγονόμετρο;

Το γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Δυναμική Γυναίκα είναι εδώ για να σας παρουσιάσει μερικές συνταγές για να φτιάχνετε μόνες σας τα σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών που χρειάζεστε.

Από Ιωάννα Φωτοπούλου

Αυτό που εσείς έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε ανοιχτή ή αποθηκευμένη τη σελίδα αυτή με τις συνταγές που θα σας πούμε, να γράψετε σε ένα χαρτάκι τα υλικά που πρέπει να προμηθευτείτε και να ξεκινήσετε αμέσως τη δοκιμή με όποια από τις παρακάτω συνταγές σας φαίνεται πιο καλή, χρήσιμη και αναγκαία για εσάς και τα μαλλιά σας. Εμείς σας δίνουμε μερικές συνταγές για σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών, εκ των οποίων όλες είναι ελεγμένες, αποδοτικότατες και χρησιμοποιούμενες από πολλές γυναίκες. Γιατί να μην είστε κι εσείς κάποιες εξ αυτών;

Σπιτικά σαμπουάν

Σπιτικό σαμπουάν για κανονικά μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι με ζεστό νερό ( το χρειάζεστε για την μπεν μαρί )
125 γραμμάρια πούδρα από πράσινο σαπούνι
½ ποτήρι έγχυμα δενδρολίβανου
40 γραμμάρια φυτική γλυκερίνη
και 20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τι θα κάνετε:

Λιώνετε το πράσινο σαπούνι σε ένα πυράντοχο σκεύος σε μπεν μαρί.
Όσο το πράσινο σαπούνι λιώνει, σιγά – σιγά προσθέτετε το έγχυμα του δενδρολίβανου.
Ρίχνετε και τη φυτική γλυκερίνη και αφήνετε το μείγμα κάμποσα λεπτά μέχρι να κρυώσει αρκετά.
Στο τέλος, προσθέτετε και τις σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λεβάντας και ανακατεύετε πολύ καλά.
Extra tips:

Από την παραπάνω δοσολογία θα προκύψει σαμπουάν 200 ml.
Μπορείτε αυτά τα 200 ml του συγκεκριμένου σπιτικού σαμπουάν να το χρησιμοποιήσετε ως έχει, αν έχετε κανονικά μαλλιά.
Στην περίπτωση που έχετε ξηρά, λιπαρά ή βαμμένα μαλλιά, θα το χρησιμοποιήσετε ως βάση ( θα σας το πούμε και στη συνέχεια του άρθρου ) για να παρασκευάσετε άλλες συνταγές για σπιτικά σαμπουάν που θα είναι αποτελεσματικότερα για το δικό σας τύπο μαλλιών.
Το μείγμα που φτιάχνετε θα το βάζετε πάντα σε κάποιο μπουκάλι που έχετε κρατήσει ή αγοράσει και το οποίο έχει αντλία.
Κάθε φορά προτού χρησιμοποιήσετε το σαμπουάν πρέπει να ανακινείτε καλά το μπουκάλι ( κάτι που στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να κάνετε και με τα αγοραστά – συμβατικά σαμπουάν σας ).
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα βήματα με τα νούμερα 3 και 4 της συνταγής· αν δεν έχει κρυώσει καλά το μείγμα όταν εσείς προσθέσετε τις 20 σταγόνες από το έλαιο της λεβάντας, τότε αυτή αυτομάτως θα εξατμιστεί.
Εναλλακτικά, αν δηλαδή δε θέλετε να παρασκευάσετε οι ίδιες αυτό το σαμπουάν για τα μαλλιά σας, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα έτοιμο-αγοραστό σαμπουάν το οποίο πρέπει να είναι φυσικής σύνθεσης, να μην έχει δηλαδή μέσα τις ουσίες SLS και SLES, και το οποίο σαμπουάν θα χρησιμοποιήσετε ως βάση για τα πιο εξειδικευμένα σπιτικά σαμπουάν που ακολούθως θα σας αναφέρουμε.
Σπιτικό σαμπουάν για ξηρά μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

Βάση είτε τα 200 ml από το σπιτικό σαμπουάν για κανονικά μαλλιά είτε 200 ml από σαμπουάν φυσικής σύνθεσης όπως σας αναφέρουμε παραπάνω στην εναλλακτική πρότασή μας
14 σταγόνες από αιθέριο έλαιο νερολί
6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο φασκόμηλου
και 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού

Τι θα κάνετε:

Πολύ απλά θα αναμείξετε σε 200 ml από το σπιτικό σαμπουάν που σας παρουσιάσαμε πρώτο με τις σταγόνες αιθέριου ελαίου νερολί, τις σταγόνες φασκόμηλου, τις σταγόνες γερανιού και θα ανακατέψετε πάρα πολύ καλά.

Σπιτικό σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

Βάση ( όπως αναγράφεται παραπάνω )
12 σταγόνες από αιθέριο έλαιο tee-tree
10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο θυμαριού
και 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο βασιλικού

Τι θα κάνετε:

Εξίσου απλά, θα προσθέσετε στα 200 ml του σαμπουάν που χρησιμοποιείτε για τη βάση σας, την ποσότητα που σας λέμε από τις σταγόνες αιθέριου ελαίου tea-tree, θυμαριού και βασιλικού, και εν συνεχεία θα ανακατέψετε πολύ καλά.

Σπιτικό σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

Βάση ( όπως ανωτέρω )
12 σταγόνες από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μύρου
και 12 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού

Τι θα κάνετε:

Με τον ίδιο τρόπο, θα αναμείξετε σε 200 ml σαμπουάν-βάσης, τις σταγόνες αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου, μύρου και γερανιού που αναλογούν, θα ανακατέψετε πολύ καλά και το σπιτικό σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά είναι πανέτοιμο.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο σαμπουάν είναι κατάλληλο και για ταλαιπωρημένα μαλλιά, ακόμη κι ας μην είναι απαραιτήτως βαμμένα.

Σπιτικά έλαια μαλλιών

Σπιτικό έλαιο μαλλιών για ξηρά μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

50 ml από λάδι τζοτζόμπα
8 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας
6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού
4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
και 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο σανδαλόξυδου

Τι θα κάνετε:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε την αναγραφόμενη δοσολογία σε σταγόνες από καθένα εκ των τεσσάρων αιθέριων ελαίων στο λάδι τζοτζόμπα.

Σπιτικό έλαιο μαλλιών για βαμμένα μαλλιά

Θα χρειαστείτε:

50 από λάδι αβοκάντο
8 σταγόνες από αιθέριο έλαιο ιλάνγκ – ιλάνγκ
6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας
και 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου

Τι θα κάνετε:

Όπως και για την προηγούμενη συνταγή, έτσι και για το σπιτικό έλαιο περιποίησης των βαμμένων μαλλιών το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε με τη σειρά τα τρία αιθέρια έλαια που σας αναφέραμε μέσα στο λάδι αβοκάντο.

Η ίδια συνταγή είναι αποτελεσματική και συνίσταται και για ταλαιπωρημένα μαλλιά, χωρίς να είναι απαραίτητα βαμμένα.

Extra tips για τα σπιτικά έλαια μαλλιών:

Τα σπιτικά έλαια μαλλιών προσθέτουν εξαιρετική ενυδάτωση στα μαλλιά.
Επιπροσθέτως, τα προστατεύουν από το φριζάρισμα.
Μπορείτε να αξιοποιείτε είτε σε νωπά μαλλιά ( μετά το λούσιμο προφανώς ) είτε σε στεγνά μαλλιά οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Για ευκολότερη χρήση, είναι καλό να τα αποθηκεύεται σε μπουκαλάκια με μικρή αντλία ή ακόμη και σε μπουκαλάκια σπρέι.
Εμείς θα σας πούμε 3 υπέροχους τρόπους για να χρησιμοποιείτε τα σπιτικά έλαια μαλλιών:
Πριν βουτήξετε στη θάλασσα, ψεκάζετε (αν έχετε μπουκαλάκι σπρέι) ή απλώνετε λίγες σταγόνες από το λάδι που έχετε φτιάξει (αν έχετε μπουκαλάκι με μικρή αντλία) σε όλο το μήκος των μαλλιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις άκρες τους. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται τα μαλλιά σας από το αφυδατωθούν και να έχουν μια θαμπή όψη.
Βάζετε 2-4 σταγόνες από το λάδι που έχετε παρασκευάσει στην παλάμη σας, την τρίβετε με την άλλην, και αλείφετε τις άκρες των μαλλιών σας, είτε αυτά είναι νωπά είτε είναι εντελώς στεγνά. Έτσι, τα προστατεύετε από την εμφάνιση ψαλίδας.
Ψεκάζετε ή αλείφετε σε βρεγμένα μαλλιά το σπιτικό έλαιο, τυλίγετε με μια ζεστή πετσέτα το κεφάλι σας και αφήνετε 30 λεπτά το λάδι να κάνει τη δουλειά του! Έπειτα ξεβγάζετε χρησιμοποιώντας ελάχιστο σαμπουάν.
Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών με τις συνταγές που σας δώσαμε. Μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε λίγα χρήματα σε ένα κατάστημα που έχει αιθέρια έλαια και τα συναφή, ωστόσο θα έχετε φροντίσει να έχετε τα σαμπουάν σας έτοιμα, τα έλαια για τα μαλλιά σας επίσης έτοιμα, ενώ συγχρόνως θα γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείτε ό,τι καλύτερο θα μπορούσατε για τα μαλλιά σας. Αξίζει λοιπόν μία επίσκεψη σε ένα τέτοιο μαγαζί και η εν συνεχεία αφιέρωση λίγων μόνο λεπτών για να παρασκευάσετε τα σπιτικά σαμπουάν και έλαια μαλλιών της προτίμησής σας. Καλή σας επιτυχία!!

Αιθέρια έλαια απο τα μυστικά ομορφιάς.

Έλαια Ομορφιάς Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr