Χρόνιος πόνος στη φτέρνα. 4 Σπιτικές θεραπείες

Χρόνιος πόνος στη φτέρνα. 4 Σπιτικές θεραπείες

4 Σπιτικές θεραπείες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα σας
Αυτές οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στη φτέρνα, ένας πιθανός ένοχος είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα . Είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός του ποδιού που μπορεί να προκαλέσει πόνο  σαν μαχαίρι στο κάτω μέρος του ποδιού σας κοντά στη φτέρνα. Μερικές φορές επιλύεται από μόνο του, αλλά υπάρχουν μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Η πελματιαία περιτονία είναι μια ταινία βαθιού ιστού που εκτείνεται από το οστό της φτέρνας σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια παραμόρφωση ή ένα σχίσιμο αυτού του ιστού. Προκαλεί ερεθισμό, φλεγμονή και, τελικά, πόνο.

Ο αθλητικός χειροπράκτης Thomas Torzok, DC , λέει ότι το πρόβλημα συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να χρειαστεί λίγος χρόνος για να θεραπευτεί –  από μήνες έως ένα χρόνο.

«Η πελματιαία περιτονία δεν είναι ιστός με μεγάλη παροχή αίματος ή υψηλή μεταβολική δραστηριότητα», σημειώνει. «Πιθανώς χρειάζονται χρόνια για να σχηματιστεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα σε σημείο που θα αρχίσετε να την παρατηρείτε. Και, ως αποτέλεσμα, χρειάζεται λίγος χρόνος για να επουλωθεί. Μόλις ερεθιστεί, είναι αρκετά πεισματάρης».

Παρόλα αυτά, λέει ότι υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα. Αλλά πρώτα, πρέπει να καταλάβετε γιατί συμβαίνει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι συχνά ένας τραυματισμός υπερβολικής χρήσης , συνήθως από δραστηριότητες που σχετίζονται με αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλμα. «Μπορεί επίσης να προέρχεται από μη φυσιολογική μηχανική των ποδιών ή κακές επιλογές υποδημάτων», εξηγεί ο Δρ Torzok.

«Συνήθως, θα αισθάνεστε πόνο κατά την αρχική πίεση στο κάτω μέρος του ποδιού σας», λέει. «Μερικές φορές αυτό συμβαίνει το πρώτο πράγμα το πρωί όταν ξυπνάτε».

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πελματιαίας απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν:

Ηλικία : Είναι πιο συχνό μεταξύ 30 και 60 ετών.
Παχυσαρκία : Το πρόσθετο βάρος μπορεί να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στην πελματιαία απονεύρωση.
Παρατεταμένη ορθοστασία : Η παραμονή σε σκληρές επιφάνειες για αρκετές ώρες ή περισσότερο μπορεί να βλάψει τον ιστό.

Σπιτικές θεραπείες για την πελματιαία απονευρωσίτιδα
Οι απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν συχνά να επιλύσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα, ειδικά αν την κολλήσετε νωρίς. Αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί εάν έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

«Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να υποχωρήσει αφού τεντώσετε το πόδι σας και περπατήσετε για λίγο», λέει ο Δρ Torzok. «Αλλά για μερικούς ανθρώπους, η παρατεταμένη ορθοστασία ή το κάθισμα μπορεί να το επιδεινώσει ξανά. Αντέχει ολόκληρη την ποσότητα του σωματικού σας βάρους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάρρωση».

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για ανακούφιση:

Ξεκουραστείτε και τεντώστε. Εάν η υπερβολική χρήση είναι η πιθανή αιτία του πόνου σας, η ξεκούραση είναι ένα κλειδί για την αποκατάσταση. Και, είναι καλή ιδέα να το συνδυάσετε με καθημερινές ασκήσεις διατάσεων . Οι ασκήσεις ποδιών σάς επιτρέπουν να κρατάτε την πελματιαία περιτονία από το τράβηγμα και τη σύσφιξη, έτσι ώστε να μπορείτε να αντέξετε καλύτερα το βάρος σας όταν κινείστε ξανά.

Φορέστε κατάλληλα υποδήματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή εφαρμογή και αποφύγετε τα επίπεδα παπούτσια που δεν έχουν υποστήριξη. «Βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια που να ταιριάζουν με το πραγματικό σας πόδι και την εμβιομηχανική σας», λέει ο Δρ Torzok. “Τα στηρίγματα αψίδας μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους.” Συμβουλεύει επίσης τους ανθρώπους να μην περπατούν ξυπόλητοι στο σπίτι. «Αυτό μπορεί να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ιστό στο κάτω μέρος του ποδιού. Αντίθετα, φορέστε παπούτσια για τρέξιμο ή αθλητικά παπούτσια – κάτι με φυσική στήριξη της καμάρας – ώστε να μην παραμορφώνουν αυτόν τον ιστό και να τον τεντώνουν και να τον ερεθίζουν χρόνια», λέει.

Παγώστε τα πόδια σας. Περάστε το πόδι σας πάνω από ένα μπουκάλι παγωμένο νερό για 5 λεπτά ή κρατήστε μια παγοκύστη πάνω από το κάτω μέρος του ποδιού σας για 15 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε επίσης τη θεραπεία με πάγο μετά από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα ή παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας ή καθίσματος, λέει ο Δρ Torzok.

Φορέστε νάρθηκα. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας νυχτερινός νάρθηκας μπορεί να στερεώσει το πόδι και τον αστράγαλό σας στη σωστή θέση καθώς κοιμάστε. «Οι νυχτερινοί νάρθηκες θα βοηθήσουν στο τέντωμα της πελματιαίας απονεύρωσης και θα ανακουφίσουν τον πόνο», λέει.

Τι δεν πρέπει να κάνετε με την πελματιαία απονευρωσίτιδα
Ο πόνος και η ενόχληση που συνοδεύει την πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να είναι τόσο απογοητευτικοί που πιθανώς θα επιχειρούσατε οτιδήποτε για να απαλλαγείτε από αυτό, αλλά ο Δρ. Torzok θέλει να γνωρίζετε ότι ορισμένες θεραπείες μόνο θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Εάν έχετε πόνο στη φτέρνα, μην:

Ασκήτε τα πόδια σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι το τρέξιμο ή το άλμα θα ανακουφίσει απο το πρόβλημα, αλλά η υψηλή πρόσκρουση στα πόδια θα το επιδεινώσει. Στην πραγματικότητα, προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε τρέξιμο, πεζοπορία και καρδιο υψηλής έντασης.

Στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάντε τροποποιήσεις εάν έχετε μια εργασία που απαιτεί να στέκεστε για ώρες κάθε φορά, καθώς αυτό προσθέτει περισσότερη πίεση στην πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Περιμένετε για θεραπεία. Μπορεί να νομίζετε ότι με λίγες μέρες ξεκούρασης, θα σταθείτε ξανά στα πόδια σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πόνος στη φτέρνα σας μπορεί να υποχωρήσει μόνο με τη βοήθεια ενός γιατρού.  Καταλάβετε τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα σας, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε σωστά.

Εάν ο πόνος συνεχίζεται, μιλήστε με το γιατρό σας
Εάν η θεραπεία στο σπίτι δεν λειτουργεί, ζητήστε βοήθεια, λέει ο Δρ Torzok. Ο γιατρός σας μπορεί να βεβαιωθεί ότι ο πόνος που νιώθετε είναι από πελματιαία απονευρωσίτιδα — και να σας συμβουλεύσει περαιτέρω εάν δεν είναι.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr