Λαμπερό χαμόγελο με τη δύναμη της φύσης

Λαμπερό χαμόγελο με τη δύναμη της φύσης

Πόσες φορές έχετε ζηλέψει το λαμπερό χαμόγελο των διασήμων και όχι μόνο; Καθημερινά κατακλυζόμαστε από εικόνες ανθρώπων που χαμογελούν επιδεικνύοντας δόντια άσπρα σαν το χιόνι. Πολλοί εκφράζουν ενστάσεις για την αισθητική αξία του λαμπερού, εμφανώς ψεύτικου λευκού, αλλά παραμένει γεγονός ότι η αισθητική οδοντιατρική σταδιακά αλλάζει τα αποδεκτά πρότυπα του «όμορφου χαμόγελου» και της σωστής οδοντοστοιχίας…

H πραγματικότητα είναι σκληρή. Το φυσικό μας χρώμα αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα, τα χρωματιστά ποτά (τσάι, καφές, κόκκινο κρασί κ.λπ.), τα χρόνια που περνούν και διάφορες τροφές, στερούν από τα δόντια μας τη φυσική τους λευκότητα ή καλύτερα το φυσικό τους χρώμα και λάμψη. Τι μπορούμε να κάνουμε;

της Νεκταρίας Καρακώστα

► Πείτε ναι στα πράσινα λαχανικά και στα φρούτα: Το σπανάκι και τα άλλα πράσινα λαχανικά φαίνεται πως δημιουργούν στα δόντια ένα αόρατο προστατευτικό φιλμ που αποτελεί εμπόδιο για τους επίδοξους λεκέδες. Ταυτόχρονα, ορισμένα τραγανά φρούτα και λαχανικά, όπως το μήλο, το σέλερι, το καρότο έχουν, χάρη στη λειαντική τους δράση, την ικανότητα να απομακρύνουν από την επιφάνεια των δοντιών τους λεκέδες που αφήνουν οι τροφές. Έτσι τα δόντια μας μοιάζουν πιο λευκά και λαμπερά!

► Φυσική συνταγή λεύκανσης: Η μαγειρική σόδα, εκτός από μία από τις καλύτερες λύσεις για την αφαίρεση των λεκέδων, έχει και ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα. Ο φαρμακοποιός κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση της σόδας: «H χρήση της σόδας δεν θα πρέπει να είναι συχνή και εκτεταμένη, αφού μακροπρόθεσμα, το όξινο ανθρακικό νάτριο που περιέχει, μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες που περιέχουν μια κλινικά ελεγμένη ποσότητα αυτού του συστατικού», τονίζει ο φαρμακοποιός.

► Τρίψτε τα δόντια σας με δυόσμο: Δεν είναι τυχαίο ότι ο δυόσμος αποτελεί βασικό συστατικό πλειάδας προϊόντων για τη στοματική υγιεινή που κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως αποδεικνύεται, ο λόγος δεν είναι μόνο η ωραία και δροσερή του γεύση, αλλά και η λευκαντική του δράση. Πάρτε μερικά φυλλαράκια δυόσμου (όχι ξηρού) και τρίψτε τα για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στα δόντια σας.

► Η λευκαντική δύναμη της φράουλας: Οι φράουλες θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τη λεύκανση των δοντιών. Τρίβοντας τα δόντια με φράουλες σε καθημερινή βάση, θα μειωθούν σημαντικά οι κηλίδες. Μια απλή και φυσική συνταγή λεύκανσης των δοντιών είναι η παρακάτω: Πολτοποιήστε μια ώριμη φράουλα και ανακατέψτε την με μισό κουταλάκι της σούπας μαγειρική σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, για να απλώσετε το μίγμα κατά μήκος των δοντιών σας. Αφήστε το για πέντε λεπτά, κατόπιν βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετέ τα προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε το μίγμα μία φορά την εβδομάδα.

► Μην ξεχνάτε το νερό: Πίνετε νερό μετά την κατανάλωση τροφών που κιτρινίζουν τα δόντια, για να τα καθαρίσετε και να προλάβετε τους λεκέδες.

► Μειώστε το ξίδι και το λεμόνι: Οι όξινες τροφές (λεμόνι, λάιμ, βατόμουρα) ανοίγουν τους πόρους του σμάλτου των δοντιών και διεισδύουν αφήνοντας τους ενοχλητικούς λεκέδες πάνω σε αυτά. Τα οξέα διαβρώνουν και λεπταίνουν το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα ευάλωτα.

► Μην καταναλώνετε πολύ κρύα ή πολύ ζεστά φαγητά και ροφήματα: Η αλλαγή της θερμοκρασίας (όταν μάλιστα είναι και απότομη) κάνει τα δόντια να διαστέλλονται και να συστέλλονται, αφήνοντας τις τροφές να τα λεκιάσουν.

► Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των δοντιών σας είναι σημαντικό να:

Βουρτσίζετε τα δόντια με μαλακή οδοντόβουρτσα και σωστή τεχνική, πρωί και βράδυ.
Ξεπλένετε το στόμα σας μετά την κατανάλωση ποτών όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα σκούρα ανθρακούχα ποτά, αλλά και φρούτων με έντονο χρώμα, όπως τα βατόμουρα και τα κεράσια.
Μην πίνετε διαδοχικά πολύ κρύα ή πολύ ζεστά ροφήματα.
Περιορίστε ή κόψτε το κάπνισμα. Έχετε πολύ πιο σοβαρούς λόγους να το κάνετε σε σύγκριση με το χρώμα των δοντιών.
ωστόσο, η νικοτίνη επιβαρύνει και τα δόντια, δημιουργώντας καφέ κηλίδες που μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να καθαρίσει.
Αν δεν μπορείτε να πλύνετε άμεσα τα δόντια σας μετά το γεύμα, μασήστε μια τσίχλα. Η τσίχλα δίχως ζάχαρη μπορεί να καθαρίσει τα δόντια από διάφορα υπολείμματα τροφών. Επίσης, ενισχύει την παραγωγή σάλιου που μειώνει τους λεκέδες και που μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ που προκαλεί τερηδόνα.
Όπως και να έχει, μην αμελείτε την τακτική (μία φορά ανά εξάμηνο) επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο.

► H δύναμη της αλόης

Με ιστορία χιλιάδων ετών, η αλόη χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε προϊόντα ομορφιάς, αλλά και σε προϊόντα υγιεινής, προσωπικής και, εσχάτως, στοματικής.

Το μυστικό κρύβεται στο ζελέ αλόης, η δράση του οποίου, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα αμερικανοί ερευνητές, δεν ωφελεί μόνο στα εγκαύματα και στις εκδορές, αλλά είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος της υγείας των δοντιών και των ούλων.

«H δράση της αλόης στα δόντια είναι ανάλογη σχεδόν με εκείνη που έχει και στην επιδερμίδα: Καθαρίζει δηλαδή και καταπραΰνει τα δόντια και τα ούλα ενώ, παράλληλα, καταπολεμά την τερηδόνα. «Το ζελέ αλόης διαθέτει ισάξια αντιμικροβιακή δράση με τις εμπορικές οδοντόκρεμες και έχει την ίδια ή μεγαλύτερη ικανότητα στην καταπολέμηση της τερηδόνας, με τις κοινές οδοντόκρεμες», σημειώνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«H αλόη περιέχει φυσικές ανθρακινόνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες που καταπολεμούν τα παθογόνα μικρόβια του στόματος και μειώνουν τον πόνο. Επίσης, το ζελέ αλόης είναι λιγότερο σκληρό για τα δόντια, καθώς δεν περιέχει τα λειαντικά στοιχεία που συναντάμε συνήθως στις οδοντόπαστες του σούπερ μάρκετ, για αυτό και είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή για τα άτομα με ευαίσθητα δόντια ή ούλα», εξηγεί.

who is who

O Δημήτριος Αναγνωστόπουλος είναι Φαρμακοποιός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1976.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, διοίκησης ανθρωπίνων πόρων, ομοιοπαθητικής, εναλλακτικών θεραπειών, φυτοθεραπείας (ΕΕΔΕ, ΕΛΚΕΠΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ).

Διετέλεσε Εμπορικός Διευθυντής του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του δικτύου Φαρμακείων Active Health και διατηρεί Φαρμακείο στον Άλιμο, από το 1987.

Είναι μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών, της Ελληνικής εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας κ.ά.

Θουκυδίδου 42, Άλιμος , τηλ.2109813644, e-mail: [email protected]

www.healthyme.gr

Έλαια ομορφιάς απο τα μυστικά ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr