DIY Σαμπουάν με σαπούνι Καστίλλης

DIY Σαμπουάν με σαπούνι Καστίλλης

Γεια σας! Σήμερα μετά από αρκετό καιρό σας έχω ένα Beauty DIY! Επιτέλους κατάφερα να βρω ένα 100% φυσικό σαπούνι Καστίλλης έπειτα από έρευνα αρκετών μηνών και έτσι θα σας δείξω πως μπορούμε να φτιάξουμε υγρό σαπούνι Καστίλλης και να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το δικό μας σαμπουάν μαλλιών!

Όπως σας έχω ξαναπεί, εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να αποβάλω όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο τα χημικά απ’ την ρουτίνα περιποίησης μου. Ξεκίνησα φτιάχνοντας τα δικά μου προϊόντα περιποίησης όπως κρέμες προσώπου, σώματος κλπ και όσο καιρό τα χρησιμοποιώ έχω δει μεγάλη αλλαγή. Βέβαια ο νούμερο ένα λόγος που το κάνω, είναι γιατί θέλω να ξέρω τι βρίσκεται μέσα στα προϊόντα που χρησιμοποιώ και βάζω πάνω στο δέρμα μου. Όλη αυτή η ιδέα της “αποτοξίνωσης” και της αποχής από οτιδήποτε “βλαβερό”, ξεκίνησε σιγά σιγά μαζί με την απόφαση μου να ακολουθήσω χορτοφαγική διατροφή.

Η αλήθεια είναι ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που τιτλοφορούνται ως φυσικά και ενώ μπορεί να περιέχουν κάποια υλικά που όντως είναι φυτικά, τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από αρκετά χημικά υλικά στα συστατικά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν την υφή τους και να παρατείνουν την διάρκεια ζωής τους.

Αλλά αρκετά με την πολυλογία πάμε να σας δώσω την συνταγή!

Θα χρειαστείτε:

1 μπάρα σαπούνι 100% φυσικό
αποσταγμένο νερό
μπουκάλι πλαστικό
1-2 κουτ. σουπ. γλυκερίνη
5 σταγόνες έλαιο βιταμίνης Ε
10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα (προαιρετικά)
1 κουτ. γλ. έλαιο τζοτζόμπα (προαιρετικά)
1 κουτ. γλ. καστορέλαιο (προαιρετικά)

Για την αναλυτική διαδικασία μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο εδώ

Το σαπούνι που χρησιμοποίησα ήταν από λάδι ελιάς με έλαιο άργκαν και θα σας μιλήσω σε επόμενο post από που τα προμηθεύτηκα, γιατί πραγματικά όπως σας είπα και στην αρχή έψαχνα για αρκετό καιρό! Έκανα αρκετή έρευνα για να βρω φυσικά σαπούνια και απ’ ότι διαπίστωσα όσα σαπούνια Καστίλλης υπάρχουν στο εμπόριο, περιέχουν χημικά ή δεν αναφέρουν καν τα συστατικά τους στην συσκευασία ούτε στο site της εταιρείας απ’ την οποία προέρχονται. Σαπούνι βέβαια δεν μπορούσα να βρω ούτε από τα sites που μέχρι στιγμής προμηθεύομαι τις πρώτες ύλες καλλυντικών, οπότε φαντάζεστε τον ενθουσιασμό μου όταν τα ανακάλυψα!

Τόσο καιρό έχω διαβάσει αρκετές συνταγές για το πως μπορείς να φτιάξεις το δικό σου υγρό σαπούνι Καστίλλης όπως και για όλα τα οφέλη του, αλλά και για το πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το δικό σου σαμπουάν μαλλιών και ο τρόπος που θα σας πω σήμερα είναι μια μίξη ιδεών έπειτα από αρκετή έρευνα.

Όλη η διαδικασία είναι αρκετά απλή εφόσον έχεις συγκεντρώσει τα απαραίτητα υλικά. Για να φτιάξεις το δικό σου υγρό σαπούνι Καστίλλης αρχικά θα χρειαστείς μια μπάρα από 100% φυσικό σαπούνι ελαιόλαδου.

Η διαδικασία:

Παίρνουμε το σαπούνι ελαιόλαδου και το τρίβουμε στον τρίφτη (προτιμήστε το ψιλό μέρος). Έπειτα προσθέτουμε απεστεγμένο νερό μέχρι να το σκεπάζει και το αφήνουμε όλο το βράδυ μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει υγρή μορφή. Την επόμενη μέρα το μεταφέρουμε στο μπουκάλι μας και προσθέτουμε τη γλυκερίνη, την βιταμίνη Ε, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε, και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον απεσταγμένο νερό σε περίπτωση που το σαμπουάν έχει γίνει πολύ παχύρρευστο.

Εδώ να σας πω ότι το 100 γραμμαρίων σαπούνι που χρησιμοποίησα μου έδωσε σαμπουάν 750ml! Η σύσταση του είναι αρκετά παχύρρευστη όπως των σαμπουάν. Με μικρή ποσότητα έχεις τα αποτελέσματα που θες, αφού αφροποιείται αρκετά όπως τα σαμπουάν του εμπορίου.

Extra tips

• Λένε πως επειδή τα σαπούνια Καστίλλης έχουν αλκαλικό pH αυτό έρχεται σε αντίθεση με το pH του δέρματος μας, οπότε μετά θα ήταν καλό να ξεβγάλεις το κεφάλι σου με μηλόξυδο αραιωμένο σε νερό για να επανέλθει το pH στα φυσικά του επίπεδα.

• Σε άλλες συνταγές διάβασα πως αν θες ένα σαμπουάν με ισορροπημένο pH καλό θα ήταν να προσθέσεις 1 κουταλιά μηλόξυδο στα συστατικά του. Αλλού πάλι υποστηρίζουν πως δεν είναι σωστό να αναμίξεις βασικά με όξινα συστατικά, γιατί αυτό θα προκαλέσει “μπέρδεμα” στα μαλλιά σου. Οπότε πράξτε ανάλογα με δική σας ευθύνη!

Η εφαρμογή
Θα είμαι ειλικρινής, η εφαρμογή του μοιάζει περίεργη αφού στο ξέβγαλμα αφήνει τα μαλλιά κάπως “ξηρά” και δύσκαμπτα. Βέβαια εγώ στο τέλος ούτε με μηλόξυδο τα ξεβγάζω, ούτε με τίποτα άλλο περίεργο. Χρησιμοποιώ κανονικά την μαλακτική μου και τα ηρεμεί αφού αυτή είναι και η δουλειά της. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να εξισορροπείται και το pH του κεφαλιού,και το βήμα με το μηλόξυδο να χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιείς το φυσικό σαμπουάν από σαπούνι Καστίλλης και τίποτα άλλο.

Στις πρώτες χρήσεις πάντως πιστεύω σίγουρα χρειάζεσαι χρόνο να συνηθίσεις αυτήν την διαφορετικότητα και εσύ όπως και το τριχωτό σου. Αυτό συμβαίνει όμως και με κάθε διαφορετικό σαμπουάν που μπορεί να έχεις δοκιμάσει κατά καιρούς, το οποίο απαιτεί κάποιο χρόνο προσαρμογής. Σίγουρα όμως δεν είναι για όλους απ’ την στιγμή που έχουμε συνηθίσει διαφορετικά. Εγώ πάντως είμαι σε περίοδο δοκιμής και έχω αποφασίσει να του δώσω μια ευκαιρία μέχρι να βγάλω τα συμπεράσματα μου.

Εσείς θα το δοκιμάζατε;

Αιθέριο Έλαιο Δεντρολίβανο.

Υγρή γλυκερίνη για υπέροχα καλλυντικά.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Αιθέριo Έλαιo Λεβάντας.

Έλαιο Τζοτζόμπα ή Χοχόμπα. Το έλαιο που μοιάζει με το δέρμα μας!

ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΣΤΙΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ

Καστορέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς!

Καστορέλαιο 100ml

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr