4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Ότι η διατροφή επηρεάζει και την όψη της επιδερμίδας το ξέρουμε, από τις επιπτώσεις που έχει στην ακμή μέχρι την κυτταρίτιδα που όλοι προσπαθούν να διώξουν. Ήξερες όμως ότι μπορεί να παίξει ρόλο και στο πόσο λιπαρή φαίνεται;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο λιπαρή επιδερμίδα και ενώ συνήθως η λύση για αυτούς είναι οι εξειδικευμένες κρέμες και τα προϊόντα περιποίησης, υπάρχουν και κάποια διατροφικά tips που μπορούν να ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες τροφές που αν βγουν από το πιάτο τους θα βοηθήσουν σημαντικά τη βελτίωση της εικόνας της επιδερμίδας.

1. Ορισμένα φυτικά λιπαρά
Στη Δυτική διατροφή η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στις μη-δυτικές δίαιτες. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να εμπλακούν σε προφλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα και σχετίζονται με την ανάπτυξη ακμής. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, όπως τα περισσότερα φυτικά έλαια, είναι ανθυγιεινά. Απλά το σωστό είναι να εξισορροπηθεί η αναλογία μεταξύ των δύο.

Extra tip: Πρόσθεσε περισσότερα τρόφιμα με ωμέγα-3 στη διατροφή σου, όπως λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό).

2. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Η υπερκατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είναι επίσης κύριο χαρακτηριστικό στις δυτικές δίαιτας και αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη ή τη σοβαρότητα της ακμής. Η γλυκόζη του αίματος και η ινσουλίνη μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα ως εξής: η αύξηση του σακχάρου προκαλεί απελευθέρωση ινσουλίνης και στη συνέχεια, η ινσουλίνη διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη παραγωγή σμήγματος στο δέρμα και σε ακμή. Με άλλα λόγια, τροφές όπως τα αναψυκτικά ή τα λευκά ζυμαρικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του δέρματος.

3. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά έχουν κατηγορηθεί εδώ και πολύ καιρό ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής, αλλά τους αξίζει όντως αυτή η φήμη; Παρόμοια με τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα μπορούν να προωθήσουν την απελευθέρωση ινσουλίνης. Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής σε σχεδόν 80.000 άτομα ηλικίας από 7 έως 30 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση 1 ποτηριού γάλακτος ή περισσότερων την ημέρα συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ακμής σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν γάλα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ακμής, πολλά από τα άτομα που αντιμετωπίζουν ακμή μπορεί απλά να έχουν ήπια αλλεργία ή δυσανεξία στα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κόψουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά εάν είναι ήδη μέρος της διατροφής τους και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ακμής. Τι σημαίνει αυτό; Εάν τα γαλακτοκομικά δεν σας επηρεάζουν αρνητικά, δεν υπάρχει λόγος να τα αποφύγετε.

Extra tip: Βάλε στη διατροφή σου περισσότερα προβιοτικά, επιλέγοντας τροφές όπως γιαούρτι και κεφίρ. Αλλά και πρεβιοτικά, που βρίσκεις σε τροφές όπως τα σπαράγγια, οι μπανάνες και η αγκινάρα Ιερουσαλήμ.

4. Λιπαρά φαγητά
Τα λιπαρά φαγητά δεν επηρεάζουν ακριβώς την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα φαγητά δεν συνδέονται καθόλου με τη λιπαρή επιδερμίδα. Όταν κάποιος αγγίζει το πρόσωπό του ενώ τρώει αυτά τα τρόφιμα ή αν βρίσκεστε σε ένα λιπαρό περιβάλλον (όπως, ας πούμε, μια κουζίνα εστιατορίου), αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι του δέρματος, εισάγοντας πραγματικά υπερβολική λιπαρότητα στο δέρμα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

Αιθέριο Έλαιο Βιολέτας. Για Πόνους, Ακμή, Ξηρό Δέρμα.

Αιθέριο Έλαιο Νιαουλί. Για τραύματα, ακμή, φλεγμονές κ.α.

Απολεπιστικό Gel Καθαρισμού για λιπαρή επιδερμίδα χωρίς ακμή και στίγματα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr