Το βότανο από τη Μακεδονία που προστατεύει το συκώτι σου
Λίπος στο συκώτι ή αλλά νοσήματα στο ήπαρ; Μπορείς να το μειώσεις ή να προστατέψεις το συκώτι σου με αυτό το βότανο.
Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με παθήσεις που επηρεάζουν το συκώτι τους (ήπαρ), συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), της αλκοολικής ηπατικής νόσου, του καρκίνου του ήπατος, της ηπατικής ανεπάρκειας και της ηπατίτιδας.
Μάλιστα κάθε χρόνο, η ηπατική νόσος ευθύνεται για σχεδόν 2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας “παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ηπατικής νόσου η βλάβη στο συκώτι, είναι πιθανό να προχωρήσει με παρόμοιο τρόπο. Εάν το ήπαρ έχει μολυνθεί από ιό, τραυματιστεί από χημικές ουσίες ή υποστεί επίθεση από το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ο βασικός κίνδυνος είναι ο ίδιος: το συκώτι σου θα ξεκινήσει χάνει τις λειτουργικές του ικανότητες.”
Ουσιαστικά η διαδρομή της ηπατικής νόσου έχει ως εξής: Υγιές συκώτι, φλεγμονή, ίνωση, κίρρωση, ηπατική νόσος τελικού σταδίου, καρκίνος του ήπατος.
Υγιές συκώτι: Οι “σωστές” τροφές και οι καλές συνήθειες
Ηπατική νόσος: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους ιούς, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης και πολλά άλλα.
Τα ηπατικά νοσήματα αντιμετωπίζονται με διάφορους τρόπους, όπως φαρμακευτική αγωγή, διατροφική θεραπεία, ανοσοθεραπεία, αλλαγή τρόπου ζωής, χειρουργική επέμβαση, ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος σε ηπατική νόσο τελικού σταδίου.
Εκτός από τις τυπικές θεραπείες, πολλοί στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών συμπληρωμάτων και των βοτάνων, με την ελπίδα να βελτιώσουν και να προστατεύσουν την υγεία του ήπατος. Αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του ήπατος.
Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι ποώδες πολυετές φυτό που το συναντάμε στη Μακεδονία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς στην Ευρώπης και την Ασία. Εκτός από φαρμακευτικό βότανο, είναι επίσης δυσεξόντωτο ζιζάνιο, που μετά το τρίτο χρόνο του σχηματίζει υπόγειες μακριές ρίζες, με γλυκιά γεύση και ευρεία χρήση στη φαρμακευτική.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ρίζα γλυκόριζας έχει αντιφλεγμονώδη, αντιικά και ηπατοπροστατευτικά αποτελέσματα.
Το κύριο δραστικό συστατικό στη ρίζα γλυκόριζας είναι η ένωση σαπωνίνης γλυκυρριζίνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική και ιαπωνική ιατρική για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής νόσου.
Τι έχουν δείξει οι μελέτες για τη γλυκόριζα
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από ορισμένες ηπατικές παθήσεις.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τη λιπώδη ηπατική νόσο διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με 2 γραμμάρια εκχυλίσματος γλυκόριζας την ημέρα για 2 μήνες μείωσε σημαντικά την ALT και την AST, σε σύγκριση με τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο.
Σε άλλη μικρή μελέτη, οι μισοί εθελοντές έλαβαν ένα προϊόν γλυκυρριζίνης πριν πιουν βότκα, κάθε βράδυ για 12 ημέρες, και οι άλλοι μισοί έπιναν μόνο βότκα κάθε βράδυ για 12 ημέρες.
Στην ομάδα που λάμβανε μόνο βότκα, οι δείκτες ηπατικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των ALT, AST και GGT, αυξήθηκαν σημαντικά. Στην ομάδα της γλυκυρριζίνης, αυτοί οι δείκτες δεν αυξήθηκαν σημαντικά, υποδηλώνοντας ότι η γλυκυρριζίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ηπατική βλάβη που σχετίζεται με το αλκοόλ.
Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στη γλυκόριζα και η χρόνια χρήση προϊόντων γλυκόριζας μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες παρενέργειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Το κόλπο με το κερί που μπορεί μειώσει έως και 100 ευρώ τους λογαριασμούς στο σπίτι