Τι είναι η ρετινόλη; Όσα πρέπει να ξέρουμε για το Νο 1 συστατικό για αντιγήρανση (ναι, σβήνει τις ρυτίδες!)

Τι είναι η ρετινόλη; Όσα πρέπει να ξέρουμε για το Νο 1 συστατικό για αντιγήρανση (ναι, σβήνει τις ρυτίδες!)

Η ρετινόλη είναι ένα συστατικό που υπόσχεται να διατηρήσει τη νεότητα της επιδερμίδας μας αναλλοίωτη! Τελικά, τι πραγματοποιεί;

Ο Τόλης Γιακουμάκης, scientific and training manager L’Oréal Cosmetique Active Hellas, λύνει τις απορίες μας και μας βοηθά να κατανοήσουμε σε βάθος πως λειτουργεί η ρετινόλη και γιατί είναι απαραίτητη για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας μας.

«Τι είναι η ρετινόλη;»
Μια μορφή της βιταμίνης Α η οποία βρίσκεται σε ποικιλία τροφίμων όπως τα πράσινα λαχανικά, ο κρόκος του αβγού, τα λιπαρά ψάρια κ.ά. Ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών όπως η ρετιναλδεΰδη και το ρετινοϊκό οξύ. Η καθαρή ρετινόλη είναι παρούσα σε 16 ισομερείς μορφές. Η trans ρετινόλη είναι, όμως, η πλέον ενεργή βιολογικά.

«Ποια είναι η δράση της;»
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο και με την υψηλότερη επίδοση αντιγηραντικό συστατικό. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία, γιατί:

Eίναι απαραίτητη για την ομαλή διαίρεση των κυττάρων της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας.
Ελέγχει τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των κερατινοκυττάρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη της υπερ-κερατινοποίησης και την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.
Συμμετέχει άμεσα στις μεταβολικές διαδικασίες των ινοβλαστών. Έχει την ικανότητα να αναστέλλει την έκφραση των κολλαγενασών (ένζυμα που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου) και να ενισχύει τη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών. Ακόμη και πιο βαθιές ρυτίδες γεμίζουν από μέσα.
Είναι γνωστή για την προστατευτική της δράση στην επιδερμίδα, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από το φυσικό μεταβολισμό.
«Υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση της;»
Σε αντίθεση με το ρετινοϊκό οξύ, η ρετινόλη δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη χρησιμοποιείς όλον το χρόνο χωρίς να ανησυχείς. Ωστόσο, πρόκειται για ένα αρκετά ευαίσθητο συστατικό το οποίο εύκολα αλλοιώνεται. Γι’ αυτόν το λόγο οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι ειδικά επεξεργασμένες και πάντα σε σωληνάριο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φως και τον αέρα.

«Μπορεί να ενισχυθεί η δράση της;»
Η γνωστή και αποτελεσματική δράση της ρετινόλης μπορεί να ενισχυθεί από την παρουσία της αδενοσίνης. Πρόκειται για μόριο με δράση παρόμοια της ρετινόλης και ουσιαστικά η συνύπαρξή τους δημιουργεί μια νέας γενιάς ρετινόλη, λόγω της συνεργιστικής δράσης των δυο συστατικών. Αυτή οδηγεί σε μια αποτελεσματικότητα που ξεκινά άμεσα και όχι 2 μήνες μετά, όπως γίνεται συνήθως με τη χρήση της συνηθισμένης ρετινόλης. Επίσης, συχνά συνδυάζεται με μεταλλικά στοιχεία και αντηλιακά φίλτρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη δράση κατά των ρυτίδων, αλλά και σύσφιγξη, ενυδάτωση και προστασία.

www.shape.gr

Ρετινόλη-Βιταμίνη Α Γυρνάει τον χρόνο πίσω από τα Μυστικα Ομορφιάς.

Serum βιταμίνης C

Υαλουρονικό οξύ-σέρουμ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr