3 βασικά συστατικά που δρουν ενάντια στις βλάβες που προκαλεί ο χρόνος Και σε ποιες τροφές θα τα βρεις.

3 βασικά συστατικά που δρουν ενάντια στις βλάβες που προκαλεί ο χρόνος Και σε ποιες τροφές θα τα βρεις.

Σε νέες έρευνες αποκαλύπτονται τα ισχυρά εκείνα συστατικά που περιέχονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν το σώμα σου και το μυαλό σου ανθεκτικά απέναντι στις βλάβες που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Ποια είναι αυτά τα συστατικά και σε ποιες τροφές θα τα βρεις;

3 βασικά συστατικά που δρουν ενάντια στις βλάβες που προκαλεί ο χρόνος

Αλλυλοσουλφίδιο
Σύμφωνα με μελέτη σε ποντίκια, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τα προβλήματα μνήμης. Η ευεργετική επίδραση προέρχεται από το αλλυλοσουλφίδιο που περιέχεται στο σκόρδο. «H ποικιλία του μικροβιώματος του εντέρου μειώνεται στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μια περίοδος της ζωής όπου οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι νόσοι Αlzheimer και Parkinson, αναπτύσσονται και οι γνωστικές ικανότητες φθίνουν.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλλυλοσουλφίδιο μπορεί να συμβάλει στην υγεία του εντερικού
μικροβιώματος και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία κατά τη γήρανση» αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας, Jyotirmaya Behera και Neetu Tyagi, αμφότεροι διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ. Όσο για το πώς θα επωφεληθείς περισσότερο από το σκόρδο, οι έρευνες δείχνουν ότι το ιδανικό είναι να το φας ωμό, π.χ. σε σαλάτες, dip και σάλτσες, όπου θα το προσθέσεις την τελευταία στιγμή.

Βιταμίνη Κ
Το ήξερες ότι είναι αναγκαία για υγιή οστά και καρδιά; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ υπογραμμίζουν ότι η Κ μεταφέρει το ασβέστιο εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στα οστά μας, κρατώντας το παράλληλα έξω από τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Στόχος σου πρέπει να είναι η πρόσληψη τουλάχιστον 90 mg ημερησίως, ενώ θα τη βρεις στα σκούρα πράσινα λαχανικά και κυρίως στο kale. Άλλες καλές πηγές είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το αποξηραμένο δαμάσκηνο και –λιγότερο– το ακτινίδιο.

Aνθοκυανίνες
Πρόσθεσε λίγα βατόμουρα στο πρωινό σου γιαούρτι και θα γλιτώσεις από τα φουσκώματα του εντέρου. Αυτό θα το χρωστάς στις ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών, που δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε και μοβ χρώμα σε πολλές ποικιλίες μούρων, αλλά και σε άλλα είδη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών.

Άλλα οφέλη τους: Εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα προστατεύοντας από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL).

Επίσης, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρα και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

www.shape.gr

Λάδι Φραμπουαζ ή Σμέουρο. Το λάδι με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας και ισχυρή αντιρυτιδική δράση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr