Αιτίες πρησμένων χεριών και αντιμετώπιση.

Αιτίες πρησμένων χεριών και αντιμετώπιση.

Αποψη
Το πρήξιμο συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό μέσα στους ιστούς. Πολλοί παράγοντες μπορούν να το προκαλέσουν, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας και των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων. Εάν τα πρησμένα χέρια οφείλονται σε ιατρικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να επιλύσει το πρήξιμο.

Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει τα δάχτυλα ή τα χέρια του να φαίνονται μεγαλύτερα από το συνηθισμένο. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται πρησμένο ή γυαλιστερό και μπορεί να εμφανιστεί βαθούλωμα όταν ένα άτομο πιέζει το δέρμα.

Το πρήξιμο στα χέρια συχνά υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Η πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας του οιδήματος.

Τα πρησμένα χέρια μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ώρες της ημέρας ή να συνδέονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Σημειώνοντας πότε συμβαίνει και προκύπτει το οίδημα μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό της αιτίας. Ίσως είναι καλή ιδέα να καταγράψετε την ώρα της ημέρας και τις συνθήκες που τα χέρια φαίνονται πρησμένα.

Μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο στα χέρια. Η θεραπεία στοχεύει στην ενθάρρυνση του υγρού να ρέει μέσω του σώματος, επιτρέποντας στο πρήξιμο να μειωθεί.

Το πρωί

Τα πρησμένα χέρια μπορεί να είναι πιο αισθητά το πρωί. Το να ξαπλώνετε ακίνητοι όλη τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους ιστούς των χεριών, με αποτέλεσμα το οίδημα.

Το τέντωμα των χεριών και των δακτύλων στην αρχή της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην κυκλοφορία του υγρού.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα απλών ασκήσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Τεντώστε και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι, προς την οροφή και κρατήστε τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα.
Κρατήστε τα χέρια έξω ευθεία μπροστά από το σώμα και σχεδιάστε αργά κύκλους στον αέρα με τους καρπούς.
Σφίξτε απαλά τα δάχτυλα σε μια γροθιά και στη συνέχεια αφήστε τα, επαναλαμβάνοντας την κίνηση πέντε φορές ή όσες φορές είναι άνετη.

Σε ζεστό καιρό
Είναι πιο συνηθισμένο τα χέρια να πρήζονται σε ζεστό καιρό καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να στείλουν περισσότερο αίμα στο δέρμα για να δροσίσει το σώμα. Καθώς τα αγγεία διαστέλλονται, μέρος του υγρού τους μπορεί να μετακινηθεί  στον ιστό των χεριών.

Αν βρέχετε συχνά τα χέρια και τους καρπούς σας κάτω από δροσερό νερό, αυτό θα βοηθήσει στην μείωση του πρηξίματος.. Μια άλλη επιλογή είναι να γεμίσετε μια λεκάνη με δροσερό νερό και να βυθίσετε τα χέρια σας μέσα,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 μέχρι να υποχωρήσει  το πρήξιμο.

Αποφύγετε ρούχα με στενά μανίκια, που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία μαζί με πρήξιμο. Το να φοράτε ρολόγια ή κοσμήματα στους καρπούς μπορεί επίσης να μειώσει την κυκλοφορία. Βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι αρκετά χαλαρά ώστε το υγρό να ρέει κανονικά προς και από τα χέρια.

Μετά την άσκηση
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα ζεσταίνεται, προκαλώντας πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων όπως θα διογκώνονταν σε ζεστό καιρό και με αποτέλεσμα το πρήξιμο των χεριών. Το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί καθώς το σώμα κρυώνει.

Η μέτρια άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία. Πίνετε άφθονο νερό πριν και μετά την άσκηση και φορέστε φαρδιά ρούχα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σώμα σας δροσερό.

Κατα την εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν κάποιο πρήξιμο των χεριών και των ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Το να φοράτε φαρδιά ρούχα, να παραμένετε δραστήριοι και να σηκώνετε τα πόδια όταν ξεκουράζεστε, μπορεί να σας βοηθήσει.

 Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν το δέρμα σχηματίζει λακκάκια όταν πιέζεται ή εάν το πρήξιμο προκαλεί ενόχληση. Το πρήξιμο στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι οιδήματος.

Αφού φάτε πολύ αλάτι
Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει πρήξιμο στα χέρια αφού φάει ένα πλούσιο ή αλμυρό γεύμα.

Το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα να προσελκύσουν υγρό, οδηγώντας σε κατακράτηση νερού και πρήξιμο.

Η μείωση της ποσότητας αλατιού στη διατροφή μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Συνιστάται να περιορίσετε την κατανάλωση φαστ φουντ, κονσερβοποιημένων τροφίμων και συσκευασμένων τροφίμων καθώς όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού ή νατρίου. Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι για να προσθέσετε γεύση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση , νεφρική νόσο και καρδιακή προσβολή .

Η έρευνα δείχνει ότι η φαρμακευτική αγωγή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα , όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα κατακράτηση αλατιού. 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου
Ορισμένες μορφές καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν οίδημα. Επίσης, τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια, το πρόσωπο και τα χέρια.

Οι γιατροί συνιστούν να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν το οίδημα συνοδεύεται από οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Δυσκολία στην αναπνοή
-Καρδιακή αρρυθμία
-Ούρηση σε μικρότερη συχνότητα από το συνηθισμένο
-Πρήξιμο που κινείται προς τα πάνω στα χέρια ή τα πόδια
Μια ομάδα φροντίδας του καρκίνου θα είναι σε θέση να δώσει συμβουλές και να σας βοηθήσει με τα πρησμένα χέρια.

Νεφρική Νόσος
Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα υγρά και την περίσσεια νερού από το σώμα.

Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, αυτό μπορεί να μην συμβεί όπως θα έπρεπε. Το υγρό και το νερό μπορούν να συγκεντρωθούν στους ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο.

Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με τη νεφρική νόσο περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα , συχνότερη ούρηση και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αρθρίτιδα
Ένα βασικό σύμπτωμα της αρθρίτιδας είναι το πρήξιμο και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα και οι πληγείσες περιοχές μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας, αλλά οι καταστάσεις φλεγμονώδους αρθρίτιδας συνήθως επηρεάζουν τα χέρια.

Οι αρθρώσεις στα δάχτυλα και τους καρπούς μπορεί να φαίνονται κόκκινες και πρησμένες, να αισθάνονται ζεστές ή να αισθάνονται δύσκαμπτες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανή νωρίς την ημέρα.

 

Τα ακόλουθα συμπτώματα συνήθως υποδηλώνουν αρθρίτιδα:

αρθρώσεις που είναι δύσκαμπτες για 1 ώρα ή περισσότερο το πρωί
οίδημα που διαρκεί για 3 ημέρες ή περισσότερο
οίδημα που εμφανίζεται τρεις ή περισσότερες φορές το μήνα

Η αρθρίτιδα συνήθως ανταποκρίνεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε θεραπείες στο σπίτι, και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και μια συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας, όπως:

αναλγητικά, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης (Tylenol) και της τραμαδόλης (Ultram)
μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα , συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και της ασπιρίνης για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής
αντιερεθιστικά, όπως κρέμες και αλοιφές που περιέχουν μενθόλη για τη μείωση του πόνου
αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο , όπως η μεθοτρεξάτη (Trexall)
βιολογικά φάρμακα , συμπεριλαμβανομένης της ετανερσέπτης (Enbrel) και της ινφλιξιμάμπης (Remicade) , για τη στόχευση διαφόρων πρωτεϊνικών μορίων που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση
κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr