Υποθυρεοειδισμός: 6 Συμβουλές εγκεκριμένες από δερματολόγο για την ανακούφιση από το ξηρό δέρμα

Υποθυρεοειδισμός: 6 Συμβουλές εγκεκριμένες από δερματολόγο για την ανακούφιση από το ξηρό δέρμα

Πείτε αντίο στο ξηρό δέρμα με αυτές τις συμβουλές των ειδικών.Ιατρικά αναθεωρημένο

Στεγνώστε απαλά το δέρμα σας μετά το ντους και μετά εφαρμόστε αμέσως ενυδατική κρέμα. Alamy
Ο υποθυρεοειδισμός ή τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να είναι συντριπτικά για τα άτομα που ζουν με την πάθηση – συμπεριλαμβανομένων ερεθισμών του δέρματος και διαταραχών που μπορεί να είναι άβολα και ακόμη και ενοχλητικά.

«Ο υποθυρεοειδισμός, γενικά, προκαλεί ξηροδερμία , αλλά μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθούν και άλλες δερματικές αλλαγές, όπως μειωμένη εφίδρωση και τραχύ δέρμα», εξηγεί η Matilda Nicholas, MD, PhD , δερματολόγος στο Duke Health στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. «Όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι ρυθμιστικές ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή μειώνονται ή εξαφανίζονται». Μια μελέτη 50 ατόμων με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Dermatology διαπίστωσε ότι το ξηρό, τραχύ δέρμα ήταν το νούμερο ένα δερματικό σύμπτωμα που αναφέρθηκε από συμμετέχοντες με υποθυρεοειδισμό – επηρέασε το 100 τοις εκατό από αυτούς.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα. Οι δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό είναι συχνά οι ίδιες με εκείνες που δεν έχουν την πάθηση, εξηγεί ο Δρ Νικόλαος. Λέει, «Συνιστούμε συνήθως να αντιμετωπίζετε το ξηρό δέρμα με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούμε για όλες τις παθήσεις του ξηρού δέρματος».

Εδώ, οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για τη θεραπεία και τη διαχείριση παθήσεων ξηρού δέρματος που προκαλούνται από τον υποθυρεοειδισμό:

Βρείτε τη σωστή ενυδατική κρέμα Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε;

Ο Nicholas συνιστά να κατευθύνεστε κατευθείαν για ενυδατικές κρέμες με «scoopable» – αυτές που έρχονται σε βάζο  αντί για αντλία. «Αυτά τείνουν να είναι πιο ενυδατικά από αυτά που βγαίνουν από μια αντλία», λέει.

«Πρέπει να χρησιμοποιούνται αλκοόλ και άλλα πρόσθετα για να τροφοδοτούνται καλά οι ενυδατικές κρέμες μέσω της αντλίας, κάτι που μπορεί να τις κάνει λιγότερο αποτελεσματικές». Επίσης, ελέγξτε τη λίστα συστατικών. «Συνιστώ να αναζητήσετε μια αλοιφή ή κρέμα με γαλακτικό αμμώνιο ή ουρία», λέει ο Nicholas. «Αυτά είναι κερατολυτικά, που σημαίνει ότι βοηθούν στη διάλυση του νεκρού, ανώτερου στρώματος του δέρματος. Αυτό απαλλάσσει το ξεφλουδισμένο «δέρμα αλιγάτορα» και επιτρέπει στις ενυδατικές κρέμες να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα, όπου μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές».

Γίνετε ήπιοι

Όταν πρόκειται για σαπούνια και πλύσεις σώματος, όσο λιγότερο ερεθιστικό, τόσο το καλύτερο.

«Χρησιμοποιήστε ένα πολύ ήπιο σαπούνι και εφαρμόστε το μόνο στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες», συμβουλεύει ο Nicholas. «Το σαπούνι γενικά δεν χρειάζεται αλλού και μπορεί να στεγνώσει πολύ το δέρμα. Τα περισσότερα αντιβακτηριακά σαπούνια στεγνώνουν ιδιαίτερα την επιδερμίδα και δεν χρειάζονται γενικά για τους περισσότερους ανθρώπους».

Αντί για σκληρές πλύσεις σώματος, επιλέξτε απαλά καθαριστικά χωρίς άρωμα που περιέχουν μαλακτικά.

Επιλέξτε την απλότητα.

Μερικές από τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες είναι και οι πιο απλές. «Συμβουλεύω ασθενείς με πολύ ξηρό δέρμα να χρησιμοποιούν φυσικά έλαια, όπως λάδι καρύδας , σε όλο τους το σώμα αμέσως μετά το ξέπλυμα στο ντους», λέει η Tanya Kormeili, MD , κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο UCLA David Geffen School of Medicine and δερματολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

«Αφήστε το να απορροφηθεί για λίγα λεπτά και χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να αφαιρέσετε την περίσσεια. Αυτό βοηθά στη σφράγιση της υγρασίας ενώ ενυδατώνει το δέρμα με φυσικά λίπη». Μια άλλη εξαιρετική, απλή επιλογή είναι η βαζελίνη, η οποία συχνά σφραγίζει την υγρασία καλύτερα από τις κρεμώδεις λοσιόν.

Επιλέξτε σύντομο ντους.

Το ντους ή το μπάνιο πολύ συχνά ή για πολύ καιρό όχι μόνο στεγνώνει το δέρμα σας πιο γρήγορα, αλλά μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων δερματικών προβλημάτων. Το σκασμένο δέρμα είναι ευνοϊκό έδαφος για μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις και όσο περισσότερο λούζεστε, τόσο πιο λεπτό και λιγότερο ενυδατωμένο γίνεται το δέρμα σας, καθιστώντας τον κίνδυνο ανοιχτών κοψιμάτων και ρωγμών πιο πιθανό, λέει ο Δρ Κορμείλι.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να διατηρείτε το ντους σύντομο – περίπου πέντε έως 10 λεπτά – και να χρησιμοποιείτε ζεστό, όχι καυτό, νερό. Μετά το ντους, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας με μια πετσέτα και εφαρμόστε αμέσως ενυδατική κρέμα.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Ενώ οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε το πλύσιμο των χεριών, τα ντους και άλλα είδη έκθεσης στη χρήση υπερβολικού σαπουνιού, ένα πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο υγραντήρας.

«Πρέπει να υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα για να κλειδώνει την υγρασία και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό σας τη νύχτα», λέει η Jill Waibel, MD , δερματολόγος στο Ινστιτούτο Δερματολογίας & Λέιζερ του Μαϊάμι.

Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Εάν αυτά τα βήματα δεν ανακουφίσουν το ξηρό δέρμα σας, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει μια αλοιφή ή κρέμα που μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικές φορές οι επιλογές χωρίς ιατρική συνταγή απλά δεν μπορούν να ανακουφίσουν από την υπερβολική φαγούρα στο δέρμα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μια δερματική πάθηση όπως το έκζεμα .

«Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο εάν το δέρμα σας είναι κόκκινο, ξεφλουδισμένο, ξεφλουδισμένο ή φαγούρα», λέει η Kormeili. «Το έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενες κρέμες για την πρόληψη μολύνσεων στο μέλλον».

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr