Εύκολο σπιτικό ψωμί στη γάστρα

Εύκολο σπιτικό ψωμί στη γάστρα

Ο Σάββας Καρίπογλου μπαίνει στην κουζίνα του σπιτιού του, γεμίζοντάς τη με αρώματα από αλεύρι και μαγιά

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Αρώματα από αλεύρι και μαγιά «ξεπήδησαν» κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα από το ζυμάρι που ζύμωσαν πολλοί και έψησαν στον δικό τους φούρνο, ξυπνώντας γευστικές αναμνήσεις από το παρελθόν.

Το ζύμωμα του ψωμιού, ενός τροφίμου που συμβολίζει την πορεία της ζωής μας, έγινε ξανά της… μόδας.

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» προτείνουν μια εύκολη συνταγή για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, με αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά.

1 κούπα χλιαρό νερό
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γρ.)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Πλάθουμε ξανά τη ζύμη, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και τη τοποθετούμε στη γάστρα. Ξεκουράζουμε για ακόμα 30 λεπτά.
Χαράσσουμε το καρβέλι και το βάζουμε στη γάστρα, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Ψήνουμε στους 220°C για μισή ώρα με το καπάκι και μετά στους 200°C για 20 λεπτά χωρίς καπάκι.
Φωτογραφία-Κείμενο-Συνταγή: Σάββας Καρίπογλου

Πηγή: www.pontosnews.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr