Οι καλύτερες πηγές φυσικού και άφθονου κολλαγόνου για δέρμα, αρθρώσεις, μαλλιά,  εμμηνόπαυση,μυική μάζα κ.α..

Οι καλύτερες πηγές φυσικού και άφθονου κολλαγόνου για δέρμα, αρθρώσεις, μαλλιά, εμμηνόπαυση,μυική μάζα κ.α..

Οφέλη του κολλαγόνου για την υγεία

Φυσικές πρωτογενείς τροφές και συμπλήρωμα.

Διατροφικές Πληροφορίες

Πιθανά οφέλη για την υγεία των συμπληρωμάτων κολλαγόνου

Πιθανοί κίνδυνοι από τα συμπληρώματα κολλαγόνου

Πιο υγιεινές εναλλακτικές
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη υπεύθυνη για υγιείς αρθρώσεις και ελαστικότητα του δέρματος . Βρίσκεται στα οστά , στους μύες και στο αίμα  αποτελώντας τα τρία τέταρτα του δέρματός  και το ένα τρίτο της πρωτεΐνης στο σώμα.

Καθώς μεγαλώνουμε, το υπάρχον κολλαγόνο διασπάται και γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να παράγει περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα συμπληρώματα κολλαγόνου . Αυτά τα συμπληρώματα είναι συνήθως σκόνες, αν και υπάρχουν επίσης διαθέσιμα κάψουλες και υγρά συμπληρώματα .

Το κολλαγόνο παράγεται επίσης φυσικά στο σώμα συνδυάζοντας αμινοξέα , τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Για την παραγωγή κολλαγόνου , το σώμα χρειάζεται:

Προλίνη : βρίσκεται στα ασπράδια αυγών , στα γαλακτοκομικά , στο λάχανο , στα μανιτάρια και στα σπαράγγια
Γλυκίνη : βρίσκεται στο δέρμα του χοιρινού , στο δέρμα του κοτόπουλου και στη ζελατίνη , και σε μια ποικιλία άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες
Βιταμίνη C : βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και τις πιπεριές
Ψευδάργυρο: βρίσκεται στο βοδινό , το αρνί, το χοιρινό, τα οστρακοειδή, τα ρεβίθια , τις φακές , τα φασόλια , το γάλα , το τυρί και διάφορους ξηρούς καρπούς και σπόρους
Χαλκό: βρίσκεται σε κρέατα οργάνων , σκόνη κακάο , κάσιους , σουσάμι και φακές

Διατροφικές Πληροφορίες
Δεκατέσσερα γραμμάρια πεπτιδίου κολλαγόνου (συμπλήρωμα) περιέχουν:

Θερμίδες: 50
Πρωτεΐνη: 12 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Η ίδια ποσότητα πεπτιδίου κολλαγόνου περιέχει επίσης 29 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 44,9 χιλιοστόγραμμα νατρίου και 0,98 χιλιοστόγραμμα καλίου.

Πιθανά οφέλη για την υγεία των συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Επειδή το κολλαγόνο αφορά τόσα πολλά κρίσιμα μέρη του σώματός μας, δεν είναι μόνο ωφέλιμο αλλά και απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ωστόσο, τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου εξακολουθούν να συζητούνται. Αν και υπάρχουν εύλογες ενδείξεις ότι βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και στην ανακούφιση από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας , χρειάζεται περισσότερη έρευνα για λιγότερο κατανοητά οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .

Ακολουθούν ορισμένα κοινά αναφερόμενα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου:

Πιο δυνατά οστά

Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά μας γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα, σπάνε πιο εύκολα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καθημερινά συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν τα οστά σας πιο πυκνά, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης που τα κάνει εύθραυστα και βοηθώντας παράλληλα το σώμα  να παράγει νέο οστό.

Ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος μείωση των ρυτίδων

Τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος για τους ηλικιωμένους. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των ρυτίδων.

Πιο πυκνά μαλλιά

Ενώ περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν φαλάκρα, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν επίσης απώλεια μαλλιών ή αραίωση καθώς γερνούν. Σε μια μελέτη, μια ομάδα γυναικών με αραιά μαλλιά είδε σημαντικές αυξήσεις στην ποσότητα, την κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής και το πάχος των μαλλιών τους ενώ έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα κολλαγόνου.

Πιο υγιή νύχια

Τα νύχια ορισμένων ανθρώπων σπάνε πιο εύκολα από άλλους και δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Μια μελέτη σε μια ομάδα γυναικών έδειξε ταχύτερη ανάπτυξη των νυχιών και λιγότερα σπασμένα ή φθαρμένα νύχια μετά από μόνο τέσσερις εβδομάδες καθημερινών συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Μειωμένος πόνος από οστεοαρθρίτιδα

Για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος , τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου μπορεί να λειτουργήσουν ως ήπιο αναλγητικό και να βελτιώσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων. Μπορεί να χρειαστούν περίπου τρεις έως πέντε μήνες καθημερινής θεραπείας προτού δουν αυτές τις βελτιώσεις.

Αυξημένη Μυϊκή Μάζα

Ένας συνδυασμός συμπληρωμάτων πεπτιδίου κολλαγόνου και προπόνησης ενδυνάμωσης θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

Πιθανοί κίνδυνοι- παρενέργειες από τα συμπληρώματα κολλαγόνου
Οι παρενέργειες των συμπληρωμάτων κολλαγόνου είναι σπάνιες. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου προς το παρόν, καθώς δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για να καταλήξετε σε συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλειά τους.

Πιο υγιεινές εναλλακτικές
Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων κολλαγόνου συνεχίζουν να ερευνώνται και να συζητούνται. Αντί να αγοράζετε αυτά τα συμπληρώματα, μπορείτε πάντα να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο φυσικά, διασφαλίζοντας ότι η διατροφή σας είναι γεμάτη με υγιεινές τροφές.

Για την παραγωγή κολλαγόνου, το σώμα σας βάζει τα αμινοξέα γλυκίνη και προλίνη μαζί με άλλα αμινοξέα όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο τρώγοντας πολλές τροφές πλούσιες σε γλυκίνη και προλίνη όπως κοτόπουλο, βοδινό κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά και φασόλια. Για τη βιταμίνη C, τον ψευδάργυρο και τον χαλκό, θα πρέπει επίσης να τρώτε τροφές όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, φυλλώδη λαχανικά, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr