Τηγανιά πηλιορείτικη & Χοιρινή πρασοτηγανιά. Οι συνταγές Της Τσικνοπέμπτης.

Τηγανιά πηλιορείτικη & Χοιρινή πρασοτηγανιά. Οι συνταγές Της Τσικνοπέμπτης.

Εύκολη χοιρινή πρασοτηγανιά. Ένα παραδοσιακό, γρήγορο φαγητό.

Βιβή Κωνσταντινίδου
Ντίνα Καραντώνη

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

20′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5′

Υλικά
Μερίδες: 4-5
800 γρ. χοιρινή σπάλα (ή μισό μισό με λαιμό – γενικά, λιπαρά κομμάτια), χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια-μπουκιές
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό πράσα (καθαρό βάρος), μόνο το λευκό μέρος, σε κομμάτια των 3-4 εκ.
άφθονη ξερή ρίγανη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για τη χοιρινή πρασοτηγανιά, σε κατσαρόλα ρηχή και απλωτή σοτάρουμε το κρέας στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε νερό ζεστό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει το κρέας.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να σωθεί το νερό και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του.

Προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί στο υγρό που θα βγάλουν τα πράσα, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε στην πρασοτηγανιά την ρίγανη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.

www.gastronomos.gr

Τηγανιά πηλιορείτικη

Η πιο απλή συνταγή για τηγανιά, μόνο με τρία υλικά! Μεζές για να απολαύσεις καθαρή τη γεύση του κρέατος. Έτσι την κάνουν στο Πήλιο.

 

Θεοδώρα Κλείτσου

Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου

5′ προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25′

Υλικά
Μερίδες: 3-4
500 γρ. χοιρινή σπάλα, σε μικρά κομμάτια (αυτό το κομμάτι γίνεται αρκετά μαλακό στο τηγάνι, εναλλακτικά μπορούμε να ζητήσουμε και λάπα που είναι πιο λιπαρή)
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μας αρέσει)
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αφήνουμε σε μια λεκάνη για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να μαλακώσει.

Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, τραβάμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

www.gastronomos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr