Διατροφή μετά από νηστεία: Ποιοί οι κίνδυνοι;

Διατροφή μετά από νηστεία: Ποιοί οι κίνδυνοι;

Η νηστεία είναι μια αρκετά καλή μορφή αποτοξίνωσης. Θα πρέπει κατά περιόδους να αποτοξινωνόμαστε έτσι ώστε ο οργανισμός μας να κάνει restart.

Ωστόσο όταν κάνουμε δραστικές αλλαγές στη διατροφή μας ο οργανισμός μας σοκάρεται. Θα πρέπει τόσο όταν ξεκινάμε τη νηστεία όσο και όταν σταματάμε τη νηστεία να φροντίζουμε να τρεφόμαστε σωστά.

Από Μαρία Μαχαλιώτη

Νηστεία
Με τη νηστεία επιλέγουμε κυρίως τις φυτικές τροφές και τους υδατάνθρακες ενώ αποφεύγουμε συνήθως τα ζωικά προϊόντα.

Στην ουσία ακολουθούμε για ένα διάστημα διατροφή χορτοφάγου. Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που ακολουθούν μια τέτοια διατροφή καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν υπερκαταναλώνουμε κρέας αυξάνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαφόρων παθήσεων της καρδιάς και άλλων παθήσεων.

Τι πρέπει να προσέξουμε στη νηστεία
Κατά τη διάρκεια της νηστείας θα πρέπει να φροντίσουμε να προσλαμβάνουμε τις πρωτεΐνες αλλά και τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό.

Κάποιες ουσίες που μας είναι σίγουρα απαραίτητες είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β, οι πρωτεΐνες και ο ψευδάργυρος.

Επίσης θα πρέπει να προσλαμβάνουμε και καλά λιπαρά από τροφές όπως το αβοκάντο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί κτλ.

Αν κάποιος δεν ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή στη νηστεία μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του αντί να τον ωφελήσει.

Κι αυτό επειδή μπορεί να καταλήξει να υπερκαταναλώνει υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και άμυλο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί κάποιος να πάρει βάρος.

Κίνδυνοι μετά από τη νηστεία
Όταν μετά από νηστεία καταναλώνουμε ξαφνικά μεγάλη ποσότητα κρέατος και άλλων ζωικών τροφίμων υπάρχει πιθανότητα να γεμίσουμε τοξίνες τον οργανισμό μας.

Και αυτό γιατί η ποσότητα είναι μεγάλη και δεν είναι εύκολο να τις αποβάλλει το σώμα γρήγορα. Έτσι θα πρέπει ακόμα και μετά τη νηστεία να φροντίσουμε να τρώμε σαλάτες και φρούτα και να περιορίσουμε τις ποσότητες ζωικών τροφών.

Επίσης μπορεί να ανέβουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσει κάποιος τη νηστεία να έχει μιλήσει πριν με διατροφολόγο.

Οι έγκυες, οι έφηβοι, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι ασθενείς και οι αθλητές πρέπει να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους.

Υπάρχει κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε. Συνήθως όταν δεν τρώμε κάποιες τροφές για καιρό, όταν τις ξανατρώμε το κάνουμε με βιασύνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μασάμε λιγότερο την τροφή μας. Η μάσηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.

Αν στέλνουμε την τροφή μας σχεδόν αμάσητη στο στομάχι και στα έντερά μας παθαίνουμε δυσπεψία.

Διατροφή με μέτρο
Θα πρέπει τόσο κατά τη διάρκεια της νηστείας όσο και μετά να φροντίσουμε να τρώμε με μέτρο.

Επίσης πρέπει να παίρνουμε βιταμίνες που πρέπει να παίρνει ο οργανισμός μας για να μην τον σοκάρουμε.

Σίγουρα χρειάζεται να κάνει κάποιος αποτοξίνωση κατά διαστήματα αρκεί να το κάνει σωστά. Και φυσικά να επιστρέφει στο αρχικό διατροφικό του πλάνο ομαλά.

Πηγές άρθρου:
Τα οφέλη της χορτοφαγίας. Από www.iatronet.gr.

Νηστεία: Οι πιθανοί κίνδυνοι & η … επόμενη μέρα. Από www.onmed.gr.

www.maxmag.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr