Πώς να προστατεύσω το έντερο μου όταν αλλάζει η διατροφή μου;

Πώς να προστατεύσω το έντερο μου όταν αλλάζει η διατροφή μου;

Η διαιτολόγος Αναστασία Κόκκαλη εξηγεί tο πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το έντερο μετά από υπερβολικό φαγητό.

Η… λαίλαπα του Πάσχα έφτασε επιτέλους στο τέλος της και οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα σοκολατένια αυγά, τα τσουρέκια και όλα τα παρελκόμενα φαγώθηκαν (όχι όλα!). Φοβάσαι ωστόσο μήπως αυτή η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επηρέασε την υγεία του εντέρου σου;

Ευτυχώς, η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, B.Sc (Hons), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietic Association εξηγεί ότι το μικροβίωμα του εντέρου προσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με το τι τρώμε: “Είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάζουν όταν αλλάζει η διατροφή μας, όπως σε περιόδους εορτών. Αυτό επιστρέφει στο κανονικό μέσα σε λίγες μέρες, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Παρατήρησες κάποια διαφορά στο έντερό σου μετά από κατανάλωση υπερβολικού φαγητού, όπως περισσότερα αέρια ή φούσκωμα μετά την κατανάλωση τροφών κ.λπ.; Και πάλι, αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη στο έντερο σου. Γιατί συμβαίνει; “Συνήθως συμβαίνει επειδή προσφέρεις στα βακτήρια του εντέρου σας με τροφές που δεν έχουν αφομοιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε ασυνήθιστες ποσότητες και προκαλούν περισσότερη ζύμωση από το συνηθισμένο.”

Τι μπορείς να κάνεις
Η φροντίδα του εντέρου έχει μεγάλη επίδραση στη διάθεσή σου, και η διαιτολόγος λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο και ο εγκέφαλός μας συνδέονται πολύ στενά ορμονικά και χημικά. “Όταν δεν νιώθεις καλά με το έντερό σου, η διάθεσή σου μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά. Όταν είσαι αγχωμένη ή έχεις καταθλιπτική διάθεση αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου σου. Τα καλά βακτήρια στο έντερό σου βοηθούν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη που είναι η ορμόνη της ευτυχίας μας και το GABA που μας βοηθά να νιώθουμε λιγότερο άγχος και στρες” λέει η ειδικός.

Εάν θέλεις να προσφέρεις στο έντερό σου περισσότερα καλά βακτήρια: “Προτίμησε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα και ίσως μερικά αφεψήματα από βότανα, όπως μέντα και τζίντζερ, τα οποία μπορούν να καταπραΰνουν το έντερο.

Μην κάνεις δίαιτες εξπρές: Κατανάλωσε σούπες και smoothies για το έντερό σου, αλλά μην κάνεις στερητικές δίαιτες γιατί αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα.

Πίνε άφθονο νερό: Η διαιτολόγος εξηγεί ότι “το να επιστρέψεις στη συνηθισμένη σου διατροφή και να πίνεις άφθονο νερό θα σε βοηθήσει και μέσα σε λίγες μέρες, θα επιστρέψεις στο… σωστό δρόμο”.

Πάρε ένα προβιοτικό: Ένα καλό προβιοτικό μπορεί να σε βοηθήσει, όχι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα.

Κάνε βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα ή pilates: Οι περίοδοι στρες ή ακόμα και χρόνιου στρες μπορούν “να επηρεάσουν αρνητικά τους βακτηριακούς πληθυσμούς του εντέρου μας προκαλώντας “τραυματισμό μικροβιώματος”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου καθώς και μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διάθεση”.

Τέλος, να θυμάσαι ότι το γιορτινό φαγητό είναι μέρος της χαράς της ζωής και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να νιώθεις ενοχές.

shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Η μαγική βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρων μορφών καρκίνου κατά 40%

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr