Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για περπάτημα; Απαντούν δύο ειδικοί στον ύπνο, ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ένας ειδικός στο Fitness

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για περπάτημα; Απαντούν δύο ειδικοί στον ύπνο, ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ένας ειδικός στο Fitness

Εδώ είναι ορισμένες δραστηριότητες που κάνουμε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Τρώμε πρωινό το πρωί, μεσημεριανό το μεσημέρι και βραδινό το βράδυ. Μπορεί να στρώνουμε το κρεβάτι μας αφού σηκωθούμε. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί και μετά πάλι το βράδυ (σωστά;).
Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες, ωστόσο, που  δεν έχει σημασία πότε τις κάνετε. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι ο περίπατο.

Είτε περπατάτε σε ένα #HotGirlWalk είτε κάνετε μια χαλαρή βόλτα, τα οφέλη του περπατήματος είναι πολλά. Για αρχή, το περπάτημα βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, συνδέεται με τη μακροζωία και βοηθά την υγεία του εντέρου και την πέψη.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα για τη λήψη, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί θα θέλατε να περπατήσετε όταν μπορείτε—είτε αυτό είναι το πρωί, το απόγευμα ή πριν εγκατασταθείτε στη ρουτίνα πριν τον ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη και πιθανά μειονεκτήματα από το περπάτημα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ρωτήσαμε δύο ειδικούς στον ύπνο, έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο και έναν ειδικό στη φυσική κατάσταση: Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για περπάτημα; Λάβετε τις απαντήσεις τους παρακάτω.

Υπάρχει η καλύτερη ώρα της ημέρας για περπάτημα;
Η απάντηση: Ναι και όχι. «Η έκθεση στον καθαρό αέρα και το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής», λέει η Rebecca Robbins, PhD , ειδικός στον ύπνο στην εταιρεία τεχνολογίας ύπνου Oura . Με άλλα λόγια, η καλύτερη ώρα για περπάτημα είναι ό,τι ταιριάζει συνήθως στη μέρα σας.

Αλλά επίσης: «Η φυσική έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στην ενίσχυση του κιρκάδιου ρυθμού σας», λέει η Angela Holliday-Bell, MD , η οποία είναι η ειδικός στον ύπνο στη NEOM Organics . «Βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα. Δεδομένου ότι είστε πιο ευαίσθητοι στο φυσικό φως του ήλιου μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα, οι πρωινοί περίπατοι είναι [συνήθως καλύτεροι]», προσθέτει.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή μια πρωινή βόλτα σας προσφέρει τα περισσότερα προνόμια για το snoozing κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε μια βόλτα αν δεν μπορείτε να το κάνετε το πρωί. Στην πραγματικότητα, μια μεσημεριανή ή βραδινή βόλτα έχει το καθένα να υπερηφανεύεται για τα δικά του οφέλη. Στην πραγματικότητα, ας μπούμε στα θετικά (και στα πιθανά μειονεκτήματα) του περπατήματος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Τα αποτελέσματα των πρωινών περιπάτων
Οφέλη
Εκτός από τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού σας υπό έλεγχο – ουσιαστικά σας βοηθά να κοιμηθείτε ευκολότερα και να κοιμηθείτε καλύτερα συνολικά – μια πρωινή βόλτα χρησιμεύει επίσης ως ένα νέο ξεκίνημα της ημέρας σας, με το οποίο μπορείτε να ελέγξετε νοητικά με τον εαυτό σας και να δείτε πώς νιώθετε πριν αναλάβετε οτιδήποτε είναι στη λίστα υποχρεώσεων σας. Όπως είπε προηγουμένως ένας συγγραφέας του Well+Good, μια πρωινή βόλτα μπορεί να είναι «ο τέλειος τρόπος για να αποτινάξω τον ιστό της αράχνης από τον εγκέφαλό μου και να βάλω τα γρανάζια μου να γυρίσουν».

Οι πρωινοί περίπατοι είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην αφύπνιση του πεπτικού συστήματος — κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους δεν έχουν πολλή όρεξη το πρωί.

Πιθανά μειονεκτήματα
«Ένα από τα μειονεκτήματα [του περπατήματος το πρωί] θα ήταν εάν δεν φάγατε πρωινό, θα μπορούσατε να έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Dalina Soto, RD, LDN, ιδρύτρια του Nutritiously Yours and Your Latina Nutritionist . «Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να νιώσετε ζάλη ή νωθρότητα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ασκηθούν το πρωί χωρίς να φάνε, αλλά άλλοι μπορεί να έχουν ναυτία. Το κλειδί είναι να κατανοήσεις το σώμα σου».

Οι επιπτώσεις των μεσημεριανών περιπάτων
Οφέλη
Σύμφωνα με τον Δρ. Holliday-Bell, η μεσημεριανή βόλτα μπορεί να σας βγάλει από την ύφεση μετά το μεσημεριανό γεύμα, επειδή το να λαμβάνετε το φως του ήλιου στα μάτια σας βοηθά να σας ενεργοποιήσετε. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυτό το μεσημέρι [μείωση] σε εγρήγορση», λέει. «Ένας πολύ καλός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να βγείτε έξω στο φυσικό φως του ήλιου γιατί… σας διεγείρει να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι και ενεργητικοί», λέει.

Ο Soto επισημαίνει επίσης ότι ένας μεσημεριανός περίπατος θα ήταν υπέροχος για ανθρώπους που οι δουλειές τους δεν είναι σωματικές. «Αν έχεις μια δουλειά όπου κάθεσαι πολύ, απλώς το να σηκώνεσαι και να κινείσαι στη μέση της ημέρας βοηθά να διαλύσεις αυτό το καθιστικό κομμάτι της ημέρας σου», λέει ο Soto. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της παρατεταμένης ακινησίας .

Πιθανά μειονεκτήματα
Ο Σότο προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα με μια βόλτα—γιατί, ξέρετε, κάποιος είναι γεύμα και άλλος όχι. «Μερικές φορές, βλέπω ότι οι άνθρωποι παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα σε μια προσπάθεια να κινήσουν το σώμα τους ή να βγουν έξω για μια βόλτα», λέει ο Soto. « Ποτέ δεν θέλουμε να παραλείψουμε γεύματα, γι’ αυτό το βλέπω ως πτώση».

Ο Μάρκους Μπράουν , μαραθωνοδρόμος, προπονητής τρεξίματος και μέλος της Oura, λέει ότι παρατηρεί επίσης ότι μερικές φορές οι πελάτες του βρίσκουν τις μεσημεριανές βόλτες περισσότερο αγχωτικές παρά χρήσιμες. «Η μεσημεριανή βόλτα μπορεί να διαταράξει τη ροή εργασίας ή να απαιτήσει αναδιάταξη εργασιών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα», λέει. Εάν είστε εσείς, να θυμάστε ότι ακόμη και ένα πεντάλεπτο περπάτημα θα ήταν χρήσιμο για τα επίπεδα άγχους σας. (Επιπλέον, η δουλειά θα είναι ακόμα εκεί όταν επιστρέψετε.)

Τα αποτελέσματα των βραδινών περιπάτων
Οφέλη
Το να κάνετε μια βόλτα το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, λέει η Δρ Holliday-Bell. «Το περπάτημα το βράδυ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να είναι χαλαρωτικό και να μειώσει το άγχος, ειδικά μετά τη δουλειά», λέει, προσθέτοντας ότι «η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να ευνοήσει τον ύπνο». Όπως είπε προηγουμένως στο Well+Good ο γιατρός λειτουργικής ιατρικής Jill Carnahan, MD , μια καθυστερημένη βόλτα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες και να ρυθμίσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα .

Η προσθήκη ενός συντρόφου ή αγαπημένου προσώπου σε αυτό το τελετουργικό μπορεί να μεγιστοποιήσει ακόμη περισσότερο αυτά τα οφέλη για την τόνωση της διάθεσης και να σας δώσει χρόνο με χαμηλό άγχος για να συνδεθείτε μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς της ημέρας.

Επιπλέον, επισημαίνει ο Soto, η βόλτα μετά το δείπνο «βοηθά σίγουρα στην πέψη». Αυτό συμβαίνει επειδή το περπάτημα επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία με την οποία το φαγητό σας διασπάται και χρησιμοποιείται για θρεπτικά συστατικά. (Όσο περισσότερα ξέρεις.)

Πιθανά μειονεκτήματα
Ανάλογα με το πού ζείτε, οι ανησυχίες για την ασφάλεια μπορεί να σας εμποδίσουν να περιπλανηθείτε μόνοι στη γειτονιά σας μετά το σκοτάδι. «Το περπάτημα σε περιοχές με κακό φωτισμό ή περιοχές με πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις κατά τη διάρκεια των βραδινών περιπάτων», λέει ο Brown.

Επίσης, όταν ο ήλιος δύει νωρίτερα, «Μπορεί να είναι χρήσιμο να περπατάμε τα βράδια γύρω από το ηλιοβασίλεμα, έτσι ώστε ο εσωτερικός μας ρυθμός να πάρει ένα σύνθημα για να ξεκινήσει η μετάβαση στον ύπνο», λέει ο Δρ Ρόμπινς. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Δρ. Holliday-Bell, «Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να προσφέρουν πολύ ηλιακό φως και προσφέρονται περισσότερο για μια βραδινή βόλτα». Προτείνει να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο δύο ώρες πριν τον ύπνο σας.

Επιλέγοντας τη ρουτίνα πεζοπορίας που είναι κατάλληλη για εσάς
Εάν βρίσκεστε στη μέση του προγραμματισμού ή της αλλαγής της ρουτίνας του περπατήματος, ο Brown προτείνει να λάβετε υπόψη τα εξής:

Προσωπικό πρόγραμμα: Βρείτε έναν χρόνο που λειτουργεί πιο φυσικά με την καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό θα βοηθήσει με τη συνέπεια.
Επίπεδα ενέργειας: Ρωτήστε τον εαυτό σας πότε νιώθετε περισσότερη ενέργεια και κίνητρο να κινηθείτε.
Στόχοι: «Προσδιορίστε εάν δίνετε προτεραιότητα στην πρωινή ενέργεια, τα μεσημεριανά διαλλείματα ή τη βραδινή χαλάρωση», λέει ο Μπράουν.
Τέλος, θέλετε να “να το κρατήσετε διασκεδαστικό”, προσθέτει ο Brown. «Δες αν μπορείς να κάνεις άλλους να σε ακολουθήσουν. Το να κρατάτε ο ένας τον άλλον υπεύθυνο και να το κάνετε κοινωνικό μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε ευχάριστο».

Πάνω απ’ όλα, όμως, αξίζει να το επαναλάβετε: Η καλύτερη ώρα για περπάτημα είναι η ώρα που περπατάτε γιατί όλα αξίζουν μολις κάνετε απλά το πρώτο βήμα. 

www.wellandgood.com

Έρευνα: Το περπάτημα ασπίδα για τις γυναίκες απέναντι στην άνοια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr