Δίαιτα  Λεπτίνης για Απώλεια Βάρους

Δίαιτα Λεπτίνης για Απώλεια Βάρους

 

Στον σημερινό κόσμο, η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Υπάρχει μια επακόλουθη αύξηση στις διάφορες μεθόδους και προγράμματα για την απώλεια βάρους. Μια τέτοια μέθοδος είναι η διατήρηση μιας σωστής διατροφής. Μιλώντας για δίαιτα, υπάρχουν πολλά είδη δίαιτας όπως η κετογονική δίαιτα, ευρέως γνωστή ως δίαιτα κετο, δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και πολλές άλλες.

Ωστόσο, κάποιες εξ αυτών είναι πραγματικά αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Βέβαια πάντα πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε καλά την δίαιτα μας γιατί μπορεί να έχουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό μας που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Η δίαιτα λεπτίνης θεωρείτε ο πιο υγιεινός και έξυπνος τρόπος απώλειας βάρους αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει σχεδόν αμελητέες ανησυχίες για την υγεία. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη μέθοδο; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι είναι αυτή η λεπτίνη στην πραγματικότητα;
Πριν έρθετε στη δίαιτα, ενημερώστε μας πρώτα για τη λεπτίνη. Σύμφωνα με τη χημεία, η λεπτίνη κατηγοριοποιείται ως μόριο πρωτεΐνης 16 KDa. Γενικά είναι μια ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από τα αποθέματα λίπους του σώματός μας, κοινώς γνωστά ως λιπαρά κύτταρα. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το έτος 1994.

Ο πρωταρχικός στόχος της λεπτίνης ως ορμόνης είναι να στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας για να σας εμποδίσει να τρώτε όταν είστε χορτάτοι. Έρευνες και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε ανθρώπους και άλλα ζώα σε σχέση με τις διακυμάνσεις του βάρους.

Επιστημονικά μιλώντας, η λεπτίνη ρέει με το αίμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την όρεξη. Εκεί συνδέεται με τους υποδοχείς με αποτέλεσμα να περιορίζει την επιθυμία σας να φάτε περισσότερο. Σε ορισμένα σενάρια, ταξιδεύει επίσης μέσω του νευρικού συστήματος και διεγείρει να κάψει το λίπος και τις υπερβολικές θερμίδες που υπάρχουν.

Αλλά στην περίπτωση του υπέρβαρου, η λεπτίνη αποτυγχάνει να εκτελέσει σωστά τα καθήκοντά της εξαιτίας ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως δυσλειτουργία του μετρητή λεπτίνης ή αντίσταση στη λεπτίνη που εμποδίζει την απελευθέρωση της ορμόνης. Ως εκ τούτου, οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής που οδηγεί σε παχυσαρκία.( 1 )

Τι είναι η δίαιτα λεπτίνης;
Ο όρος δίαιτα λεπτίνης πετάχτηκε για πρώτη φορά από τον κ. Byron J. Richards, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με το όνομα Wellness Resources και είναι επίσης πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο Clinical Nutritionist. Η δίαιτα λεπτίνης είναι ένας πολύ απλός αλλά επιστημονικός τρόπος απώλειας βάρους. Βασίζεται σε δύο πολύ ισχυρούς και σημαντικούς πυλώνες απώλειας βάρους: πότε τρώμε το φαγητό και τι φαγητό τρώμε.

Τώρα αυτό είναι κάτι νέο. Δεδομένου ότι άλλες μέθοδοι της παλιάς σχολής εστιάζουν περισσότερο στην ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνεται από ένα υπέρβαρο άτομο αντί στην ποιότητα του φαγητού. Το πρόγραμμα διατροφής Leptin έχει μια ποικιλία από επιλογές γευμάτων με μειωμένους υδατάνθρακες για να διαλέξετε.

Αυτό εξυπηρετεί πολλά θετικά σε ένα παχύσαρκο άτομο. Πρώτον, μπορεί πλέον να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης φαγητού. Μαζί με αυτό, η μείωση της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τους βοηθά να επιτύχουν τους αντίστοιχους στόχους τους για απώλεια σημαντικού βάρους. Ενισχύει επίσης τη δύναμη, την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους στην εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας σε μεγάλο βαθμό.

Οφέλη της δίαιτας λεπτίνης
Όπως και άλλα προγράμματα απώλειας βάρους και χάρτες διατροφής, η δίαιτα λεπτίνης έχει ορισμένους κανόνες και αρχές.

Δεν προωθεί τα γεύματα αργά το βράδυ. Τα σωστά κενά και οι χρόνοι για τα γεύματα είναι απαραίτητα, καθώς διατηρεί τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματός του.
Αποφύγετε να έχετε πρόσθετα και ποτά όπως η σόδα και τα αναψυκτικά είναι απαραίτητα.

Περιορισμός από τα γεύματα που περιέχουν υψηλό ποσοστό υδατανθράκων ή λίπους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καύση του υπερβολικού σωματικού λίπους.
Η δίαιτα δίνει επίσης έμφαση στα βασικά στοιχεία του ελέγχου της μερίδας και της εύκολης ρουτίνας άσκησης. Η ρουτίνα άσκησης δεν σας ζητά να αφιερώνετε ώρες στο γυμναστήριο κάνοντας γυμναστική για να χάσετε βάρος. Αντίθετα, όταν συνδυάζεται με ορθές διατροφικές συμβουλές όπως ο έλεγχος των μερίδων  και οι υγιεινές επιλογές τροφίμων, η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος γρήγορα με υγιεινό τρόπο.

Κανόνες της Διατροφής Λεπτίνης
Η δίαιτα λεπτίνης έχει πέντε πολύ σημαντικούς αλλά απλούς και βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε. Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα απώλειας βάρους, η δίαιτα λεπτίνης εστιάζει στην έγκαιρη και σωστή παροχή τροφής στο σώμα σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερη δύναμη και ενέργεια αλλά με μικρότερη πρόσληψη τροφής. Ενθουσιάζεστε να μάθετε περισσότερα; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους κανονισμούς:

1. Αποφύγετε να φάτε οτιδήποτε μετά το δείπνο
Το δείπνο θεωρείται το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Για να ξεπεράσετε τη συνήθεια να καταναλώνετε μεταμεσονύκτια σνακ ή ποτά μετά το τέλος του δείπνου σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε αρκετό χρόνο μεταξύ του δείπνου σας και του ύπνου σας, κατά προτίμηση 3 ώρες.

Η λεπτίνη συντονίζεται με την έκκριση άλλων ορμονών του σώματος, ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα. Επίσης, ενισχύει την αποκατάσταση του σώματός μας ενώ κοιμόμαστε. Επομένως, η σωστή ροή του 24ωρου μοτίβου της λεπτίνης είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή.

Κρατήστε ένα κενό τουλάχιστον 11-12 ωρών μεταξύ του δείπνου και του πρωινού σας γιατί οποιοδήποτε παραπλανητικό σήμα λεπτίνης μπορεί να οδηγήσει σε επιθυμία για υπερβολική κατανάλωση τροφής που στη συνέχεια οδηγεί στην αποθήκευση μη απαραίτητων θερμίδων ως αποθέματα λίπους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στο πρόγραμμα διατροφής καθώς η ορμόνη λεπτίνη λειτουργεί λιγότερο ενώ κοιμόμαστε.

2. Αποφύγετε να τρώτε ένα βαρύ γεύμα ταυτόχρονα
Προτιμάτε πάντα να τρώτε μικρότερες μερίδες φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα αντί να τρώτε ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα. Τρώτε το φαγητό σας αργά αφού βοηθάει στη σωστή και πλήρη πέψη του φαγητού που έχετε. Το να τρώτε ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα για να αντισταθμίσετε τον περιορισμό της τροφής θα χαλάσει την παραγωγή λεπτίνης του σώματός σας.

Επίσης, φροντίστε να σταματήσετε να τρώτε πριν χορτάσει το στομάχι σας. Σύμφωνα με έρευνες, χρειάζονται περίπου 10-20 λεπτά για να δώσει η ορμόνη λεπτίνη σήμα στο στομάχι μας να γεμίσει και να χορτάσει στον εγκέφαλο. Έτσι, το να τρώμε αργά μας βοηθά επίσης να καταλάβουμε πότε είμαστε χορτάτοι, επομένως αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη τροφής.

3. Ακολουθήστε την πολιτική των τριών γευμάτων
Η πολιτική των τριών γευμάτων είναι βασικά να έχετε τρία κύρια γεύματα την ημέρα, δηλαδή πρωινό το πρωί, μεσημεριανό το απόγευμα και δείπνο το βράδυ. Διατηρείτε πάντα ένα κενό τουλάχιστον 4 ωρών έως 6 ωρών μεταξύ δύο γευμάτων. 

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να απαλλαγεί από τα τριγλυκερίδια που είναι τα μικροσκοπικά σωματίδια λίπους που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση αντίστασης στη λεπτίνη που προκαλείται από την απόφραξη της ορμόνης στον εγκέφαλό μας.

Ο σωστός χρόνος των γευμάτων με επαρκή κενά είναι πολύ σημαντικός. Η ανεπαρκής απόσταση μεταξύ δύο γευμάτων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των ορμονών. Αυτό μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης στο σώμα μας και τελικά οδηγεί σε δυσλειτουργία των ορμονών. Επομένως, η αποφυγή των σνακ μεταξύ δύο γευμάτων είναι απαραίτητη για να παρακολουθούμε τι φαγητό τρώμε και να διατηρήσουμε τα επίπεδα λεπτίνης του σώματός μας.

4. Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων
Μια υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να εμποδίσει τα επίπεδα λεπτίνης και να αυξήσει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων. Αποφύγετε τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Αντίθετα, αντικαταστήστε τα με φρέσκα πράσινα λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα εποχής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Δεν εξισορροπεί μόνο τις ορμόνες της λεπτίνης αλλά και άλλες ορμόνες όπως η ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, μας βοηθά να διατηρήσουμε τους μυς του σώματός μας και να χάσουμε βάρος.

5. Προτιμήστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό σας. Η πρωτεΐνη είναι ένα τέτοιο συστατικό που έχει τεράστιο αντίκτυπο στον μεταβολισμό κάποιου. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσει το ρυθμό μεταβολισμού ενός υπέρβαρου ατόμου κατά τουλάχιστον 30%.

Έτσι, ξεκινώντας τη μέρα σας με βραστά αυγά ή ομελέτα, λουκάνικα, φυστικοβούτυρο ή ξηρά φρούτα με φρέσκα λαχανικά θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή λεπτίνης σας σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, η πρωτεΐνη επηρεάζει επίσης τη μυϊκή μάζα και τη μυϊκή πυκνότητα, επομένως μια σωστά καθορισμένη δίαιτα πρωτεΐνης θα προσθέσει επίσης στη δύναμή σας.

Πρόγραμμα γεύματος για δίαιτα λεπτίνης

Αν και η δίαιτα λεπτίνης έχει πολλούς περιορισμούς στα τρόφιμα, εξακολουθεί να επιτρέπει σε κάποιον να έχει πολλά λαχανικά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ακόμη και γαλοπούλα.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από άλλες πηγές πρωτεΐνης.

Αποφύγετε την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ή οποιωνδήποτε αεριούχων ποτών και ενεργειακών ποτών ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα λεπτίνης.
Σας ενθαρρύνουμε να έχετε φρούτα ως υποκατάστατο για επιδόρπια με πυκνή ζάχαρη, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και παγωτά.

Τα πλούσια σε πρωτεΐνες δημητριακά και όσπρια είναι προτιμώμενες επιλογές για κάθε γεύμα.
Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων, αλλά μην αποφύγετε εντελώς τους υδατάνθρακες, καθώς είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου ή σε δυσκοιλιότητα. Για να αποφύγετε λοιπόν αυτές τις περιστάσεις, αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε πολύ νερό.
Το να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και να έχετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες σας βοηθά επίσης να ξεπεράσετε τη λαχτάρα για σνακ.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσληψη συμπληρωμάτων όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη.

Αν και η δίαιτα λεπτίνης, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα διατροφής, δεν βασίζεται πλήρως στην καταμέτρηση θερμίδων, συνιστάται να παρακολουθείτε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Συνιστάται να έχετε περίπου 400 έως 600 θερμίδες σε κάθε γεύμα που παίρνετε. Η γενική κατανομή των θερμίδων είναι:

– 40% πρωτεΐνης (πλειοψηφία)
– 30% υδατανθράκων
– 30% λίπους

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τήρηση της δίαιτας λεπτίνης;
Όπως όλα τα άλλα προγράμματα απώλειας βάρους, η δίαιτα λεπτίνης επιβάλλει επίσης πολλούς περιορισμούς στις διατροφικές σας συνήθειες. Έτσι, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στην ξαφνική αλλαγή στα γεύματά τους. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ανικανοποίητοι με την ποσότητα φαγητού που έχετε στην αρχή.

Η δίαιτα λεπτίνης για απώλεια βάρους

Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας που μπορεί να σας κρατά απασχολημένους και να σας αποσπά την προσοχή από τις λιγούρες για πείνα μεταξύ των γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις καταστάσεις. Ταυτόχρονα, η άσκηση ρουτίνας θα προσθέσει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους .

Κάθε άτομο χρειάζεται διαφορετική ποσότητα θερμίδων με βάση τον τρόπο ζωής και την εργασία του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με δουλειά γραφείου θα απαιτήσει σίγουρα λιγότερες θερμίδες από ένα άτομο με πολλά σωματικά φορτία. Επομένως, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά έναν διαιτολόγο, πριν ξεκινήσετε τη δίαιτά σας με λεπτίνη.

 Για καλύτερα αποτελέσματα, η δίαιτα λεπτίνης συνδυάζει τον έλεγχο των μερίδων με την τακτική άσκηση. Αλλά πάντα συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα λεπτίνης για την ασφάλειά σας.

Ποια είναι τα οφέλη της λεπτίνης;
Η λεπτίνη είναι βασικά μια ορμόνη που παράγεται από τα αποθέματα λίπους του σώματός μας που σηματοδοτούν τον εγκέφαλό μας όταν η όρεξή μας είναι ικανοποιημένη. Έτσι σας εμποδίζει να φάτε επιπλέον. Η λεπτίνη προάγει επίσης τον ρυθμό μεταβολισμού του σώματός μας. Άρα έχει και μεγάλο ρόλο στις αυξομειώσεις του βάρους μας.

Γιατί η λεπτίνη είναι κακή για εσάς; (αντίσταση στη λεπτίνη)
Σε ένα φαινόμενο γνωστό ως αντίσταση στη λεπτίνη, τα επίπεδα λεπτίνης σας είναι υψηλά, πράγμα που σημαίνει ότι είστε παχύσαρκοι. Αλλά ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να το καταλάβει, με αποτέλεσμα να είστε παχύσαρκοι επειδή δεν υπάρχει ερέθισμα για να μειώσετε την πρόσληψη τροφής. Αυτό είναι ένα σενάριο δυσλειτουργίας της ορμόνης λεπτίνης που είναι κακό για εσάς.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα λεπτίνης σας για να χάσετε βάρος;
Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ευαισθησία του σώματός σας στη λεπτίνη. Αυτά περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες, τον σωστό και έγκαιρο ύπνο, τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και την αύξηση των πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή σας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr