Ασκήσεις για το μυαλό και το σώμα κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Ασκήσεις για το μυαλό και το σώμα κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Η στοχευμένη προπόνηση τρεις φορές την εβδομάδα και σε ομάδες, μαζί με μουσικοθεραπεία και κινηματογραφικές λέσχες σάς επιτρέπουν να επιβραδύνετε και ακόμη και να ανακάμψετε από τη γνωστική έκπτωση. Ειδικά εαν είστε γυναίκα

Τι είναι η γνωστική εκπαίδευση

Οι σωματικές ασκήσεις και η γνωστική προπόνηση μπορούν να επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Η επιβεβαίωση προέρχεται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Πίζας (Cnr-In). Ιταλοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση , καταλήγοντας σε ένα ενθαρρυντικό συμπέρασμα: « Τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα καταφέρνουν να συλλάβουν και μερικές φορές να αντιστρέψουν τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών », δήλωσε ο Alessandro Sale, ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Pisa και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πίζας, το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας του Cnr of Pisa (Cnr-Ifc) και το Ίδρυμα Ircss Stella Maris. Αλλά όχι μόνο:

“Τα ευεργετικά αποτελέσματα παραμένουν με την πάροδο του χρόνου και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από παράγοντες που γενικά σχετίζονται με την άνοια, όπως το φύλο, η ηλικία και το σχολείο. Επιπλέον, η βελτίωση φαίνεται πιο έντονη σε γυναίκες και σε άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, που στην αρχή της εκπαίδευσης είχαν μεγαλύτερη έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες», εξηγεί ο Sale.

Εκπαιδεύοντας το μυαλό (και το σώμα) σας ενάντια στην άνοια και το Αλτσχάιμερ

Η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι οι άνοιες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, αντιπροσωπεύουν μια «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη», τόσο λόγω της προοδευτικής γήρανσης του πληθυσμού όσο και λόγω της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των πολύ ηλικιωμένων. τόσο για την απουσία φαρμακολογικών θεραπειών ικανών να εμποδίσουν αυτόν τον τύπο ασθένειας .

Στην πραγματικότητα, το έργο, που ονομάζεται Train the Brain , «ξεκίνησε το 2012 αλλά, ενώ σε προηγούμενα πειράματα αναλύσαμε τα αποτελέσματα αμέσως μετά την προπόνηση, σε αυτή τη συνεδρία αποφασίσαμε να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα επτά μήνες μετά την προπόνηση», εξηγεί η ερευνήτρια. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει μια συνδυασμένη διαδρομή σωματικών ασκήσεων και γνωστικής προπόνησης.

Τι σωματικές ασκήσεις να κάνετε κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ
Το μάθημα φυσικής προπόνησης περιλαμβάνει τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, μιας ώρας η καθεμία, τις οποίες ακολουθούν γνωστικές ασκήσεις: «…..στους ηλικιωμένους μας, ηλικίας 65 έως 89 ετών, προσφέρονται εξατομικευμένοι μέθοδοι γιατί ο καθένας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: υπάρχουν αυτοί που θα μπορούσαν να τρέξουν έναν μαραθώνιο και εκείνοι που δυσκολεύονται να πάνε για ένα σύντομο τζόκινγκ, για παράδειγμα.

«Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε το εργόμετρο κύκλου ως εργαλείο , το οποίο επιτρέπει μια εξατομικευμένη και τροποποιήσιμη βαθμονόμηση με την πάροδο του χρόνου, όταν όσο προχωρά κανείς, αυξάνεται και η ένταση της προσπάθειας», εξηγεί ο ερευνητής. Αυτό συνδυάζεται με μια σειρά από ασκήσεις σωματικού βάρους, με κινήσεις των άνω και κάτω άκρων που πρέπει να εκτελούνται όρθιες για τη βελτίωση της ισορροπίας.  από την άλλη πλευρά, μπορεί να εκτελείτε η άσκηση πάνω σε ψάθες και να επικεντρώνεται στις διατάσεις. Τέλος, χρησιμοποιούμε και ελαστικές ταινίες που επιτρέπουν επίσης τη ρύθμιση της προσπάθειας, μπορούν να είναι διαφόρων μεγεθών και να βοηθήσουν τον κινητικό συντονισμό, ενώ οι μπάλες χρησιμοποιούνται για να αναπηδούν ενώ περπατούν στο γυμναστήριο, συνδυάζοντας έτσι τον συντονισμό με την κίνηση». διευκρινίζει 

Τι είναι η γνωστική εκπαίδευση
Αρκετοί ειδικοί έχουν ήδη ασχοληθεί με τη σημασία της γνωστικής προπόνησης μέχρι στιγμής, αλλά η πιο καινοτόμος πτυχή της μελέτης αφορά την ομαδική δραστηριότητα: «Η κινητική προπόνηση είναι σημαντική, αλλά  η παρότρυνση των ηλικιωμένων να κάνουν, για παράδειγμα, παζλ έχει δύο περιορισμούς: ο πρώτος είναι ότι μπορεί να είναι μια βαρετή δραστηριότητα ο δεύτερος είναι ότι ένα άτομο τείνει να ενισχύει μια δεξιότητα που ήδη έχει, όπως απλά να λύνει ένα σταυρόλεξο.

Αυτός είναι ο λόγος που, αντ’ αυτού, έχουμε επικεντρωθεί σε ομαδικές γνωστικές δραστηριότητες: δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό ψυχαγωγικό πλαίσιο, πραγματικές τάξεις σαν αυτές του λυκείου, αλλά αποτελούνται από «80χρονα αγόρια» που παίζουν, αστειεύονται μεταξύ τους μετά από 7 μήνες και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα», εξηγεί ο ειδικός του CNR .

Το ψυχαγωγικό περιβάλλον διεγείρει επίσης τη λεκτική ευχέρεια και, όπως και με τις κινητικές ασκήσεις, το πακέτο των γνωστικών ασκήσεων επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας. Για παράδειγμα, αν ζητηθεί από έναν ηλικιωμένο να απομνημονεύσει μια λίστα με 30 λέξεις που περιέχονται στα τραγούδια της παιδικής του ηλικίας, η επόμενη στάση απαιτεί να θυμηθεί 50», εξηγεί ο Sale.

Αλτσχάιμερ: η σημασία της μουσικοθεραπείας και του κινηματογραφικού φόρουμ
Το πρωτόκολλο προέβλεπε επίσης διέγερση μέσω της μουσικοθεραπείας και του κινηματογραφικού φόρουμ: «Περιοδικά προτείνουμε να βλέπουμε μια ταινία όλοι μαζί,  την οποία σχολιάζουμε μετά, ανατρέχοντας στα κύρια στάδια της και ρωτώντας τι θυμόμαστε για την πλοκή, τους χαρακτήρες κ.λπ. – εξηγεί ο ερευνητής – Μια φορά την εβδομάδα, λοιπόν, γίνεται η παρέμβαση ενός μουσικοθεραπευτή με πρώτο μέρος ακρόαση ζωντανής μουσικής του και δεύτερο μέρος παραγωγικού τύπου: οι ηλικιωμένοι, μάλιστα, παίζουν ομαδικά , ο καθένας με ένα όργανο όπως ντέφι ή μαράκες . Αυτό διεγείρει πολλές γνωστικές λειτουργίες ταυτόχρονα: ακρόαση, εκτέλεση, κίνηση, συντονισμό κ.λπ. Το μυαλό είναι πολύ απασχολημένο με προφανή οφέλη», εξηγεί η Sale.

Αποτελεσματικές ασκήσεις για γυναίκες
Στις γυναίκες, τα αποτελέσματα των ασκήσεων ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη βελτίωση της νόσου.

«Αυτό συμβαίνει, για τουλάχιστον δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πιο γενικός και αφορά στο σημείο εκκίνησης για την έναρξη αυτού του ταξιδιού:  για παράδειγμα, όσοι έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν επίσης υψηλότερο γνωστικό έλλειμμα, επομένως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάρρωσης από εκείνους που ίσως  έχουν χαμηλότερη γνωστική έκπτωση.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που έχουν πρόσβαση στο μάθημα κατά μέσο όρο έχουν χειρότερες διαγνώσεις, είναι λίγο πιο εκτεθειμένες.

Από την άλλη πλευρά, μαζί τους η βελτίωση και τα οφέλη είναι γενικά υψηλότερα από ό,τι με τους άνδρες – διευκρινίζει η ειδικός

– Ο δεύτερος λόγος, ωστόσο, είναι ότι καταρχήν οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο στις προτεινόμενες δραστηριότητες από τους άνδρες, που μερικές φορές ντρέπονται ή δυσκολεύονται να αποδεχτούν  αυτή την κατάσταση».

Είναι πολύ πιο περίπλοκο και λεπτό το θέμα ώστε να κατανοήσουμε γιατί ο γυναικείος πληθυσμός φτάνει συχνά στην τρίτη ηλικία με κάποια σημαντική γνωστική εξασθένηση: ορισμένες μελέτες θα μας οδηγούσαν να σκεφτούμε ορμονικές αιτίες, αφού με την εμμηνόπαυση χάνεται η «προστασία» από τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστικής. «Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες και ως εκ τούτου, αφού αναληφθούν, είναι και οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από άποψη αποτελεσματικότητας», καταλήγει η ερευνήτρια του CNR.

www.donnamoderna.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr