Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η νηστεία ανέκαθεν ήταν ένα μέσο άσκησης των πιστών με σκοπό την προετοιμασία για σημαντικές θρησκευτικές γιορτές.

Παράλληλα, όμως, για πολλούς είναι μία ευκαιρία να τραφούν πιο υγιεινά. Να απέχουν από τα ζωικά προϊόντα, περιορίζοντας την πρόσληψη λιπαρών και βελτιώνοντας την υγεία τους. Συγκεκριμένα, όμως, η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, συμπίπτει με την περίοδο που πολλοί προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Για 14 ημέρες αποκλείονται από τη διατροφή όλα τα ζωικά προϊόντα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κατανάλωση ψαριού στις 6 Αυγούστου. Η κατανάλωση θαλασσινών χωρίς αίμα περιορίζεται μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως και η κατανάλωση ελαιολάδου.

Για 14 ημέρες, λοιπόν, επιλέγετε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής και υγιεινές πηγές λίπους, όπως το ταχίνι που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.

Εάν καταφέρετε να εντάξετε τις τροφές αυτές σε τακτικά γεύματα, θα μπορέσετε να έχετε ένα πολύ πιο ευχάριστο και δημιουργικό διαιτολόγιο απώλειας βάρους, σε σύγκριση με άλλα τυπικά μενού που περιλαμβάνουν κυρίως κρέας και σαλάτα.

Για να συμβούν, όμως, όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να νηστέψετε με τον κατάλληλο τρόπο. Δεν μπορείτε να ελπίζετε στα οφέλη της νηστείας, αν νηστεύετε τρώγοντας μεγάλες ποσότητες ψωμιού, ζυμαρικών και τηγανιτών. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες:

Στο πρωινό σας επιλέξτε ένα ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια, υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά συστατικά για την προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο.
Μεταξύ των γευμάτων, μπορείτε να καταναλώνετε 1-2 μέτρια φρούτα και μία χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια.
Στο κυρίως γεύμα σας:
Τις καθημερινές μπορείτε να τρώτε τρεις φορές την εβδομάδα μία σαλάτα με κάποιο όσπριο και dressing που να έχει σαν βάση το ταχίνι και το λεμόνι. Τις άλλες δύο, επιλέξτε μία σαλάτα με κινόα ή κάποιο λαδερό φαγητό, όπως γεμιστά κλπ.

Το Σαββατοκύριακο εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να φάτε τα θαλασσινά που προτιμάτε. Γαρίδες με ρύζι, ψητό καλαμάρι ή χταποδάκι με μακαρονάκι είναι μερικές επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, αλλά φυσικά με μέτρο.

Το βράδυ, μία μικρή μερίδα ζυμαρικά ολικής, άγριο ρύζι ή παξιμάδι με τη σαλάτα σας θα σας κρατήσει χορτάτους χωρίς να σας βαρύνει.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου. Σίδηρο μπορείτε να προσλαμβάνετε από τα όσπρια, ενώ ασβέστιο θα βρείτε στους ξηρούς καρπούς και φυσικά, στο ταχίνι.

Συγκεκριμένα, το ταχίνι αποτελεί ένα εξαιρετικό διατροφικό εργαλείο, όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας αλλά και για κάθε μέρα. Πλούσιο σε βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στην παροχή πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου αλλά και υγιεινών λιπαρών οξέων.

Αν αποφασίστε να ακολουθήσετε τη νηστεία, μπορείτε να προσθέσετε στην ημέρα σας και λίγη φυσική δραστηριότητα. Αφιερώστε λίγη ώρα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα στο περπάτημα ή αν είστε κοντά στη θάλασσα προτιμήστε το κολύμπι. Αν τηρήσετε αυτό το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, το όφελος θα είναι διπλό. Θα μειώσετε το βάρος σας, ενώ παράλληλα θα έχετε ανακαλύψει έναν νέο τρόπο υγειινής διατροφής.

www.iefimerida.gr

Σησαμέλαιο. Υπέροχο δέρμα σε πρόσωπο και σώμα!

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr