«Όχι» σε σόδα, μαργαρίνη και άλλες πέντε τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο

«Όχι» σε σόδα, μαργαρίνη και άλλες πέντε τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Όταν αναφερόμαστε στην υγεία του εγκεφάλου συνήθως ο νους μας πάει σε διάφορες δραστηριότητες που θα τον κρατήσουν σε εγρήγορση.

Πέρα από τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες ένας υγιής εγκέφαλος χρειάζεται και τις κατάλληλες τροφές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε επτά τροφές, τις οποίες οι νευρολόγοι αποφεύγουν ή καταναλώνουν σπάνια. Όπως θα καταλάβετε οι τροφές αυτές μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο.

Σκόνη πρωτεΐνης
Έχετε τη συνήθεια να προσθέτετε μια μπάλα σκόνη πρωτεΐνης στο καθημερινό σας smoothie; Ενώ η σκόνη πρωτεΐνης θεωρείται ως μια υγιεινή επιλογή με χαμηλότερες θερμίδες για άτομα που προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα με τεχνητά γλυκαντικά, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Friederike Fabritius. «Είναι εκείνα τα πρόσθετα που προκαλούν τον όλεθρο στο γαστρεντερικό σας μικροβίωμα», είπε η Fabritius. «Ένα υγιές και ισχυρό εσωτερικό μικροβίωμα είναι τόσο σημαντικό για την καλή υγεία του εγκεφάλου, επειδή οι περισσότεροι νευροδιαβιβαστές μας παράγονται στο έντερο» πρόσθεσε.

Σόδα
Ο νευρολόγος Δρ Shaheen Lakhan λέει ότι το αγαπημένο σας αναψυκτικό κάνει κακό στον εγκέφαλο. «Η σόδα είναι μια από τις χειρότερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων, τα οποία βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο», είπε. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό αφαιρεί από τον εγκέφαλο τα ίδια τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει, οδηγώντας σε πρόωρη άνοια και εγκεφαλικά επεισόδια» πρόσθεσε. Η ίδια επισημαίνει ότι ακόμα και η σόδα διαίτης έχει αρνητικά αποτελέσματα, αφού τα πρόσθετα που περιέχει καταπονούν τον εγκέφαλο και τον ξεγελούν ώστε να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και να λαχταράει την πραγματική ζάχαρη.

Μαργαρίνη
Η Δρ Shae Datta, νευρολόγος λέει ότι αποφεύγει την μαργαρίνη όσο το δυνατόν περισσότερο επειδή περιέχει τρανς λιπαρά. «Συχνά ακούμε ότι τα τρανς λιπαρά δεν είναι καλά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το ίδιο ισχύει και για τα αγγεία του εγκεφάλου», επισημαίνει. «Μια μελέτη από το περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ελαϊδικού οξέος (ένας κοινός τύπος τρανς λιπαρών) στο αίμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Καλύτερα να επιμείνουμε στο ελαιόλαδο και το πραγματικό βούτυρο» κατέληξε.

Τροφές με κάνναβη
«Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της κάνναβης στη γνωστική εξασθένηση, η τετραϋδροκανναβινόλη (επίσης γνωστή ως THC) φαίνεται να συστέλλει τις αρτηρίες στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ Lester Leung, νευρολόγος. «Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με ημικρανίες αλλά και υγιή άτομα» πρόσθεσε.

Μπίρα
«Η μπίρα αποτελείται εξ ολοκλήρου από κενές θερμίδες χωρίς διατροφική αξία», δήλωσε ο Δρ Byran Ho, νευρολόγος και διευθυντής του Προγράμματος Διαταραχών Κίνησης στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. «Το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να βλάψει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα, ακόμη και αν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες» σημείωσε.

Καφές ντεκαφεϊνέ
Αν είστε λάτρης του ντεκαφεϊνέ, ο Sean Callan, νευροεπιστήμονας και Διευθύνων Σύμβουλος της Ellipse Analytics, συνιστά να τον παραλείψετε από τη ρουτίνα σας εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι η διαδικασία που ακολουθείτε για να γίνει ντεκαφεϊνέ είναι χωρίς διαλύτες. «Οι διαλύτες, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της καφεΐνης από τον καφέ, είναι γενικά τοξικές για τον άνθρωπο», είπε.

Tηγανιτές πατάτες
Οι τηγανιτές πατάτες είναι ένα από τα κύρια τρόφιμα που αποφεύγει ο νευρολόγος Dr. Pedram Navab. «Μια δίαιτα που περιλαμβάνει λιπαρά τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, προκαλώντας γνωστική εξασθένηση», είπε. «Μειώνουν την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και οδηγούν σε νευρωνική βλάβη του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου που είναι καθοριστικό για τη μάθηση και τη μνήμη» πρόσθεσε.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr