3 δημοφιλή λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά – Τι προκαλούν τα παράσιτα που περιέχουν

3 δημοφιλή λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμά – Τι προκαλούν τα παράσιτα που περιέχουν

Κάποια λαχανικά που τρώγονται ωμά μπορεί να σας εκθέσουν σε παράσιτα και βακτήρια. Ποια είναι αυτά;
Είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα των λαχανικών αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά τους και οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας λένε ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων χωρίς επεξεργασία ή μαγείρεμα μας δίνει περισσότερη ενέργεια, βελτιώνει το δέρμα και την πέψη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Φίλια Μητρομάρα

Λέγεται ότι τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνονται όλα τα λαχανικά ωμά και σε κάποια λαχανικά, η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών βελτιώνεται με το μαγείρεμα. Επίσης, η κατανάλωση ωμών λαχανικώνμπορεί να εκθέσει κάποιον σε παράσιτα, βακτήρια, τοξίνες και ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν επικίνδυνα την υγεία σας.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Η Dr. Dimple Jangda, Gut Health Coach σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Instagram προειδοποίησε για την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά καθώς φιλοξενούν παράσιτα και βακτήρια όπως το E.coli ή ακόμα και νηματώδεις σκώληκες και τα αυγά τους.

Τι μπορεί να προκαλέσουν τα παράσιτα;
«Εάν εισέλθουν στο έντερο και στην κυκλοφορία του αίματός μας, ή ακόμα και στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως κυστικέρκωση (παρασιτική λοίμωξη που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα), επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους, βλάβη στο ήπαρ και ακόμη και κύστεις στους μυς», λέει η Δρ Jangda.

Τα παράσιτα εισέρχονται στο σώμα μας μέσω μολυσμένων τροφών και νερού. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο καθώς και το μολυσμένο νερό μπορούν να μας μεταδώσουν παράσιτα. Επίσης τα ακάθαρτα ή μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να φιλοξενούν παράσιτα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους και διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

αυγά, προνύμφες ή τμήματα των νηματωδών σκώληκων που υπάρχουν στα κόπρανα
κοιλιακό άλγος
εμετός
ναυτία
γενική αδυναμία
φλεγμονή του εντέρου
διάρροια
απώλεια βάρους
μειωμένη όρεξη
δυσκολίες ύπνου (αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλα συμπτώματα)
ζάλη
σπασμοί, σε σοβαρές περιπτώσεις
υποσιτισμός
ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις

 

Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώμε ωμά;

1. Λάχανο
Είναι γνωστό το ότι φιλοξενούν νηματώδεις σκώληκες και τα αυγά τους, τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Μερικά από αυτά τα σκουλήκια ταινίας έχουν επιβιώσει από μερικά από τα πιο σκληρά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα, επομένως το να πλένετε τα λαχανικά σας ως μέθοδο πρόληψης και προστασίας είναι πολύ ήπια για αυτά. Πλύνετε το λάχανο σας σε ζεστό νερό και στη συνέχεια ψήστε το καλά πριν το καταναλώσετε.

2. Πιπεριά
Εάν σας αρέσουν οι πιπεριές βγάζετε το κοτσάνι, βάλτε την πιπεριά κάτω από ζεστό νερό, γιατί οι σπόροι μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν νηματώδεις σκώληκες και τα αυγά τους, τα οποία επιβιώνουν μέσα στον καρπό.

3. Μελιτζάνα
Οι σπόροι είναι και πάλι το σπίτι για τα αυγά της ταινίας. Θυμηθείτε να τη μαγειρέψετε για να σκοτώσετε αυτά τα παράσιτα, τους νηματώδεις σκώληκες και τα αυγά τους.
Δεν έχει σημασία ποιες μεθόδους μαγειρέματος χρησιμοποιείτε βράζοντας, ζεματίζοντας, μαγειρεύετε στον ατμό, ψήνετε – φροντίστε να μαγειρέψετε τα φαγητά σας τουλάχιστον ελαφρά πριν τα καταναλώσετε για να προστατευτείτε από τα παράσιτα», καταλήγει ο Δρ Jangda.

www.oloygeia.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr