Μεώστε τις κράμπες της περιόδου

Μεώστε τις κράμπες της περιόδου

Οι κράμπες της περιόδου είναι μια από τις δυσκολίες που πρέπει να υπομείνουν οι αρκετές γυναίκες μία φορά τον μήνα. 

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε αυτή την κατάσταση όσο πιο καλύτερα γίνεται; 

1. Πιείτε πολύ νερό

Το να πίνετε αρκετό νερό δεν έχει άμεση επίδραση στον περιορισμό των κραμπών μειώνει όμως το αίσθημα του φουσκώματος – κι επειδή η ροή του αίματος γίνεται πιο άνετα οι κράμπες εμποδίζονται.

Στις γυναίκες που βιώνουν αυτη την ταλαιπωρία συστήνεται να προετοιμάζουν ένα γεμάτο μπουκάλι νερό (μπορείτε να στύβετε και λεμόνι) για να το πίνουν κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας επίσης, θα πρέπει  να περιορίσετε το αλάτι (φροντίστε να μην υπερβαίνει τα 2.300 mg την ημέρα) και μείνετε μακριά από το αλκοόλ. Αποτελλούν παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση νερού που τόσο έχετε ανάγκη.

2. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Η έμμηνος ρύση δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να πέσετε πάνω σε λιπαρές και έτοιμες τροφές όπως τα πατατάκια ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, που περιλαμβάνει:
Δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια.

Πράσινα λαχανικά, από τα οποία συνιστώνται ιδιαίτερα τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα.

Φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β6, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα περιορίσουν επίσης τις κράμπες.

3. Μην καταναλώνετε καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει και να εντείνει τις κράμπες της περιόδου ενώ μπορεί να εξαναγκάσει την περίοδο να διαρκέσει περισσότερο. Επομένως, όταν φτάνετε στον κύκλο σας και καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, περιορίστε την κατανάλωση καφέ στο χαμηλότερο επίπεδο.
Μαζί με αυτό, ορισμένα είδη υγρών που πρέπει να αποφεύγονται είναι η σόδα, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και το τσάι καθώς είναι διεργετικά… Αντίθετα, δοκιμάστε smoothies από φρούτα και λαχανικά.

4. Χρησιμοποιήστε αναλγητικά

Ορισμένες ομάδες παυσίπονων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή όπως η Ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη… έχουν αναλγητική δράση, και ταυτόχρονα μειώνουν τη συχνότητα των κραμπών της περιόδου. Επιπλέον, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη βοηθούν  στη ροή του αίματος, περιορίζοντας τον πόνο.

5. Η ζέστη μπορεί να βελτιώσει τις κράμπες της περιόδου

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμικά πακέτα ή θερμικά περιεχόμενα για να εφαρμόσετε στο σημείο της κράμπας/πόνου. 

6. Άσκηση

Αυτή είναι μια μέθοδος μείωσης κραμπών. Η τακτική άσκηση έχει μια βιώσιμη και αποτελεσματική επίδραση στη μείωση του πόνου της περιόδου και στη βελτίωση των κρίσεων της. Η άσκηση ή γενικά η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια ορμόνη με εξαιρετικά αναλογικά αποτελέσματα, η οποία μπορεί να βελτιώσει δραματικά τη διάθεση και τη σωματική ευεξία.
Επομένως, θα πρέπει να περπατάτε ή να είστε πιο δραστήριοι, ώστε να μειωθεί ο πόνος στην επόμενη έμμηνο ρύση.

7. Κάντε μασάζ γύρω από την κοιλιά

Όταν έχετε κράμπες της περιόδου, μόλις 5 λεπτά μασάζ ομοιόμορφα στην κοιλιά και η ροή του αίματος θα προωθήσει την καλύτερη κυκλοφορία, μειώνοντας την πίεση και θα νιώσετε πιο άνετα.
Ξεκινήστε το μασάζ λίγες μέρες πριν την περίοδο σας και όταν νιώσετε πόνο/κράμπες. Κάποιες γυναίκες εφαρμόζουν μια κρέμα με συνδυασμό αιθερίου ελαίου λεβάντας ή μαντζουράνας στην περίοδο τους και παρατηρούν σημαντική μείωση στις κράμπες κατά την επόμενη περίοδο. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για αιθέρια έλαια που περιέχουν αναλγητικές ενώσεις.

8. Χρήση φυτικής υποστήριξης

Βότανα όπως το chasteberry, ο κουρκουμάς, το black cohosh, ο φλοιός φραγκόσυκου… Επιπλέον, το έλαιο νυχτολούλουδου έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις κράμπες σε πολλές γυναίκες ενώ το χρησιμοποιούν πολύ συστηματικά οι γυναίκες βοτανολόγοι. Πέρα απο την μείωση των κραμπών θα έχετε και μια πηγαία ευεξία και σωματική δύναμη.
Ωστόσο, για να είστε ασφαλείς, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ειδικά βότανα για να φτιάξετε τσάι ή να τα χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα. Ορισμένα βότανα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις με φάρμακα, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά, για παράδειγμα τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μην συμβιβάζονται.

9. Ρεφλεξολογία

Ορισμένα σημεία βελονισμού (σημαντικές τοποθεσίες) στην κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να απελευθερώσουν ενδορφίνες για να ηρεμήσουν ολόκληρο το σώμα και το μυαλό σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, το μεσαίο σημείο του αντίχειρα και του δείκτη μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

10. Αναπνευστική άσκηση

Ορισμένες ασκήσεις εύρους κίνησης είναι εξίσου αποτελεσματικές για τις κράμπες της περιόδου με το μασάζ. Ξεκινήστε με μια βαθιά αναπνοή, ξαπλώστε και μαζέψτε το σώμα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές στάσεις γιόγκα όπως μπριτζ ή μπαστούνι…

11. Ζητήστε βοήθεια από γιατρό

Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν βελτιώνουν τις κράμπες της περιόδου σας, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να λάβετε μορφές ελέγχου με ελεγχόμενα επίπεδα ορμονών για τη μείωση του πόνου.

Για τις περισσότερες γυναίκες, οι κράμπες της περιόδου είναι φυσιολογικό φαινόμενο, αν και προκαλούν πολλές δυσκολίες και παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, όταν η εκδήλωση είναι πολύ έντονη, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για να κάνετε συγκεκριμένη εξέταση, να αποφύγετε ή να εντοπίσετε έγκαιρα ασθένειες που σχετίζονται με τον κόλπο.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr