Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ντοπαμίνη σας

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την ντοπαμίνη σας

Η ντοπαμίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος (νευροδιαβιβαστής) και μια ορμόνη στον εγκέφαλό που επηρεάζει τα συναισθήματα της ανταμοιβής, του κινήτρου, την ικανότητα της μνήμης, της προσοχή και τις κινήσεις του σώματος. Όταν η ντοπαμίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες —όπως κατά την άσκηση ή όταν τρώτε κάτι νόστιμο— δημιουργεί συναισθήματα ευχαρίστησης, που σας παρακινεί να επαναλάβετε τη συμπεριφορά για να ξαναδημιουργήσετε τις αισθήσεις που αισθάνεστε καλά. 

Αντίθετα, όταν το σώμα σας έχει χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, μπορεί να αισθανθείτε μειωμένο ενθουσιασμό καθώς και έλλειψη κινήτρων—ακόμα και για πράγματα που άλλοι άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν.  Αν και τα επίπεδα ντοπαμίνης σας συνήθως ρυθμίζονται από το κεντρικό νευρικό σας σύστημα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής ντοπαμίνης;
Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν συνδεθεί με μια σειρά καταστάσεων, όπως η νόσος του Πάρκινσον , το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών , τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και την κατάθλιψη . Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να είναι σημάδι ότι η ντοπαμίνη σας είναι χαμηλή. Μερικά από τα πιθανά συμπτώματα της χαμηλής ντοπαμίνης περιλαμβάνουν:

Συνεχιζόμενη δυσκοιλιότητα 
Χρόνιος πόνος 
Δυσκολία στην κατάποση 
Αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου 
Κόπωση ή υπερβολική κόπωση 
Δυσκολίες προσοχής ή εγκεφαλική ομίχλη 
Ανεξέλεγκτες κινήσεις, τρόμος ή τρέμουλο 
Παρορμητικές τάσεις 
Χαμηλή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες 

Πώς να μάθετε εάν έχετε χαμηλή ντοπαμίνη
Ενώ οι γιατροί δεν ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα ντοπαμίνης, τα επίπεδα μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας εξέτασης ούρων. Λιγότερο συχνά, τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να μετρηθούν με εξέταση αίματος. Τόσο η εξέταση ούρων όσο και αίματος μετρούν τρεις κατεχολαμίνες, οι οποίες είναι τύποι ορμονών. Η ντοπαμίνη είναι μία και οι άλλες δύο είναι η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και η νορεπινεφρίνη.

Τα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης χρησιμοποιώντας το τεστ ούρων είναι 65 έως 400 μικρογραμμάρια (mcg) σε μια περίοδο 24 ωρών. Τα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης χρησιμοποιώντας την εξέταση αίματος είναι 0 έως 30 πικογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Αυτά τα φυσιολογικά εύρη μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της δοκιμής κατεχολαμινών για εσάς και θα αποφασίσει εάν απαιτείται πρόσθετη εξέταση. 

Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές κατεχολαμινών γίνονται πιο συχνά για να βοηθήσουν στη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας για σπάνιους όγκους.  Εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης υποπτεύεται μια κατάσταση που σχετίζεται με χαμηλή ντοπαμίνη, θα ακολουθήσει τα διαγνωστικά βήματα για τη συγκεκριμένη πάθηση, τα οποία μπορεί να μην περιλαμβάνουν τεστ κατεχολαμινών.

Ένας γιατρός μπορεί να μετρήσει την πυκνότητα των μεταφορέων ντοπαμίνης, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κίνηση της . Αυτό το κάνουν κάνοντας ένεση με μια ραδιενεργή ουσία και παρακολουθώντας πώς η ουσία συνδέεται με τους μεταφορείς. Το τεστ από μόνο του δεν είναι διαγνωστικό εργαλείο. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένα μέρος μιας σειράς δοκιμών και απεικόνισης που μπορεί να υποστηρίξει τη διάγνωση μιας κατάστασης που σχετίζεται με χαμηλή ντοπαμίνη, όπως η νόσος του Πάρκινσον. 

Τρόποι για την αύξηση της ντοπαμίνης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων της . Υπάρχουν επίσης αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να την αυξήσετε.

Κάντε Διατροφικές Αλλαγές

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξύ τυροσίνη αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά επειδή το σώμα σας χρειάζεται αυτή την ουσία για να παράγει ντοπαμίνη. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τις ακόλουθες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε τυροσίνη: 

Τυρί
Σόγια
Βοδινό κρέας
Αρνάκι
Χοιρινό
Ψάρι
Κοτόπουλο
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Αυγά
Γαλακτοκομικά
Ολικής αλέσεως

Τα φασόλια—ιδιαίτερα η φάβα και τα φασόλια—έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα ντοπαμίνης. Τα φασόλια περιέχουν φυσικά L-dopa, η οποία είναι πρόδρομος της ντοπαμίνης. Η έρευνα δείχνει ότι για άτομα με ασθένειες ανεπάρκειας ντοπαμίνης όπως η νόσος του Πάρκινσον, η κατανάλωση φασολιών που περιέχουν L-dopa μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων ντοπαμίνης. 

Εν τω μεταξύ, οι μπανάνες, τα πλατάνια και τα αβοκάντο είναι φυσικές πηγές ντοπαμίνης. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων

Ενώ η σύνδεση μεταξύ των συμπληρωμάτων και των επιπέδων ντοπαμίνης εξακολουθεί να μελετάται, ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης σας. Για παράδειγμα, μια μελέτη το 2019 σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) διαπίστωσε ότι η καθημερινή συμπλήρωση με βιταμίνη D3 αύξησε τα επίπεδα ντοπαμίνης. 

Έρευνα που δείχνει ότι συμπληρώματα όπως η κουρκουμίνη, το εκχύλισμα ρίγανης και το πράσινο τσάι έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης. 

Εν τω μεταξύ, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα χρειάζονται για την παραγωγή ντοπαμίνης. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν νιασίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6. 

Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα συμπληρώματα που μπορεί να παίρνετε , καθώς και με φάρμακα ή καταστάσεις. Ένας πάροχος μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν το συμπλήρωμα που θέλετε να πάρετε είναι ασφαλές για εσάς.

Αποκτήστε περισσότερη σωματική δραστηριότητα
Η συνεχής άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και τη γνωστική σας λειτουργία. Πολλά από αυτά τα οφέλη είναι το αποτέλεσμα της ντοπαμίνης, η οποία απελευθερώνεται όταν κάνετε το σώμα σας σε κίνηση. 26 Για παράδειγμα, μια τρίμηνη μελέτη διαπίστωσε ότι η εκτέλεση μιας ώρας γιόγκα έξι ημέρες την εβδομάδα αύξησε τα επίπεδα ντοπαμίνης. 27
Ασχοληθείτε με το Διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι γνωστός για τη θετική του επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία . Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ενασχόληση με τον διαλογισμό εστιασμένης προσοχής, όπου μαθαίνεις να διατηρείς την εστίαση και την προσοχή παρά τους περισπασμούς γύρω σου, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης σου. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες νευροαπεικόνισης δείχνουν ότι το ραβδωτό σώμα σας, ένα βασικό μέρος του συστήματος ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Με βεβαιότητα θεωρείται απο πολλούς ειδικούς ότι ο διαλογισμός  ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης. 

Κοινωνικοποιηθείτε
Όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους, προάγετε την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης σε όλο το σώμα σας. Αυτή η καλή χημική ουσία, με τη σειρά της, διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. 

Κάντε τον ύπνο  προτεραιότητα

Παρόλο που η ντοπαμίνη συνήθως συνδέεται με το να είσαι σε εγρήγορση και δραστήριος, υπάρχει έρευνα που υποδεικνύει ότι το να είσαι σε εγρήγορση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ντοπαμίνης σου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν ξύπνιοι, η διαθεσιμότητα των υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους εξαντλείται δραματικά μέχρι το επόμενο πρωί. 
Ο τακτικός ύπνος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας και να σας βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα όλη την ημέρα. 

Το φως του ήλιου


Είναι καλά αποδεδειγμένο ότι το ηλιακό φως —ή η έλλειψή του— μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Πιο συγκεκριμένα, το φως του ήλιου μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην παραγωγή της ντοπαμίνης. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 68 ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι που λάμβαναν τη μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως είχαν την υψηλότερη ποσότητα υποδοχέων ντοπαμίνης στα τμήματα ανταμοιβής και κίνησης του εγκεφάλου τους. 

Μουσική
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το να συντονίζεστε με τους ήχους ενός αγαπημένου τραγουδιού ή μιας αισιόδοξης μελωδίας για να τονώσετε τη διάθεσή σας. Η ακρόαση μουσικής αυξάνει τη δραστηριότητα στις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου σας, οι οποίες είναι πλούσιες σε υποδοχείς ντοπαμίνης. 

Ομοίως, η έρευνα έχει δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να βελτιώσουν τον έλεγχο της λεπτής κινητικότητας, ιδιαίτερα λόγω της επίδρασης που έχει στο σύστημα της ντοπαμίνης. 

Πάρτε Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό . Αυτό περιλαμβάνει το Ritlin (μεθυλφαινιδάτη), το οποίο χρησιμοποιείται στη διαχείριση της ΔΕΠΥ. 

Η λεβοντόπα, η οποία χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των κινητικών συμπτωμάτων του Πάρκινσον , μπορεί επίσης να αυξήσει την ντοπαμίνη σας. Όταν λαμβάνεται σε μορφή χαπιού, το αίμα στο λεπτό έντερο απορροφά το φάρμακο. Όταν το αίμα που περιέχει λεβοντόπα φτάσει στον εγκέφαλο, το φάρμακο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη. 

Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και ορισμένων τύπων κατάθλιψης. Τα φάρμακα διασπούν την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα επίπεδα και καθιστώντας την ουσία πιο διαθέσιμη. 

Οι ντοπαμινεργικοί αγωνιστές, όπως το Requip (ροπινιρόλη) και το Mirapex (πραμιπεξόλη), που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών δεν αυξάνουν στην πραγματικότητα τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά αντ’ αυτού δρουν με τρόπο που ξεγελούν το σώμα ώστε να πιστεύει ότι έχει την ντοπαμίνη. που χρειάζεται. Τα φάρμακα το κάνουν αυτό μιμούμενα τις επιδράσεις της ντοπαμίνης. 

Ο γιατρός σας  θα καθορίσει εάν χρειάζεστε ένα φάρμακο που στοχεύει στη ντοπαμίνη για οποιαδήποτε πάθηση έχετε και θα καταλήξει στην καλύτερη επιλογή για εσάς το καλύτερο για εσάς.

Πότε να δείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης
Εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε συμπτώματα οποιασδήποτε πάθησης που σχετίζεται με χαμηλή ντοπαμίνη, όπως κατάθλιψη, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής ή νόσο του Πάρκινσον. Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες, αισθήματα απελπισίας και δυσκολία συγκέντρωσης. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τρόμο, δυσκολία στην κατάποση και αλλαγές στον τρόπο που περπατάτε. 

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, να αξιολογήσει τα συμπτώματά  και να γράψει τις σχετικές εξετάσεις όπως απαιτείται. Μόλις προσδιοριστεί το αίτιο των συμπτωμάτων , μπορούν οι ειδικοί να αρχίσουν να θεραπεύουν την κατάστασή μας.

Μια γρήγορη αναθεώρηση
Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης συχνά συνδέονται με ιατρικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη και οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, πιθανότατα θα εμφανίσετε μια ποικιλία συμπτωμάτων ανάλογα με την υποκείμενη κατάστασή σας. Για παράδειγμα, άτομα με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες και απελπισία.

Ενώ οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως δεν κάνουν τεστ για χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, τα επίπεδά σας μπορούν να ελεγχθούν είτε με εξέταση αίματος είτε με εξέταση ούρων. Εάν ανησυχείτε ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης σας μπορεί να είναι χαμηλά ή πιστεύετε ότι έχετε μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά παράλληλα με χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να εξετάσουν το ιατρικό ιστορικό σας, να αξιολογήσουν τα συμπτώματά σας και να γράψουν τις απαραίτητες εξετάσεις που απαιτούνται για την ευάλωτη κατάστασή σας ώστε να αντιστραφεί.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr