11 λόγοι που προκαλούν φαγούρα στις θηλές και στο στήθος σου

11 λόγοι που προκαλούν φαγούρα στις θηλές και στο στήθος σου

Ξηρές, ξεφλουδισμένες θηλές. Ερεθισμένο δέρμα στην θηλή.

Συνήθως το δέρμα του μαστού έχει τόση φαγούρα ώστε ξοδεύετε τη μισή εργάσιμη ημέρα σας, πιάνοντας κρυφά την περιοχή του στήθους  κάτω απο τα ρούχα που φοράτε, ώστε να ξύσετε το στήθος σας.

Αν είχατε ποτέ να αντιμετωπίσετε αυτές τις ενοχλητικά χρόνιες φαγούρες , ξέρετε πόσο άβολα μπορεί να είναι τα πράγματα κάτω από το σουτιέν σας. Αλλά πόσο συνηθισμένο είναι να έχετε φαγούρα στις θηλές και στο στήθος, και τι προκαλεί την ανάγκη σας για ξύσιμο; Ε

Είναι ένα παράπονο που φέρνουν πολλοί ασθενείς κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο ιατρείο ισχυρίζεται η Christine Greves, MD, OB-GYN μέλος του Orlando Health Medical Group στη Φλόριντα.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για να προκαλούν φαγούρα στο στήθος σας, από θέματα όπως ξηροδερμία έως σοβαρές καταστάσεις όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού . Αλλά ακόμα κι όταν δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, όλο αυτό το ξύσιμο μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για ορισμένες πιθανές αιτίες και εύκολους τρόπους για να εξαλείψετε αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα του μαστού.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος
Όταν το δέρμα εμπλέκεται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φαγούρα.

Τα άτομα με έκζεμα συνήθως εμφανίζουν ξηρές, κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος στις πτυχές των χεριών ή των γονάτων τους. Από την άλλη πλευρά, η ψωρίαση προκαλεί ανυψωμένες κόκκινες και λευκές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα.

Ωστόσο, και οι δύο φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στις θηλές και σε ολόκληρο το στήθος, 1 είπε ο Shari Lipner, MD , δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη.

Είτε οι φαγούρες των θηλών σας οφείλονται σε μία από αυτές τις δερματικές παθήσεις είτε το δέρμα σας είναι φυσικά ξηρό, μπορείτε να καταπολεμήσετε τη φαγούρα κρατώντας σύντομα σε διάρκεια τα μπάνια σας και το ντους και χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό στεγνώνει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

«Χρησιμοποιήστε ένα πολύ απαλό σαπούνι και χτυπήστε τον εαυτό σας με μια πετσέτα αντί να στεγνώσετε τελείως», πρότεινε η Δρ Λίπνερ. “Συνεχίστε με μια καλή ενυδατική κρέμα. Οι παχύρρευστες κρέμες ή αλοιφές λειτουργούν καλύτερα από τις λοσιόν.”

Σαπούνια ή απορρυπαντικά
Οι χημικές ουσίες που προστίθενται σε προϊόντα καθαρισμού που αγγίζουν απευθείας το δέρμα σας μπορούν να προκαλέσουν μια δερματική αντίδραση που ονομάζεται ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής . 

Δεδομένου ότι το στήθος σας πιθανώς να σαπουνίζεται τακτικά στο ντους και σχεδόν πάντα καλύπτεται από ύφασμα επεξεργασμένο με απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, δεν είναι περίεργο που είναι επιρρεπείς σε αυτήν την φαγούρα.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι θα εμφανίσουν εξάνθημα είτε κόκκινο, είτε ξεφλουδισμένο, με φαγούρα στο δέρμα εάν εκτεθούν σε ένα ερεθιστικό σαπούνι ή απορρυπαντικό σε αρκετά μεγάλες ποσότητες», εξήγησε ο Δρ Λίπνερ.

Εάν ένα προϊόν καθαρισμού είναι η αιτία της φαγούρας σας, πιθανότατα θα αισθανθείτε ενοχλήσεις και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αλλά για να ξέρετε με βεβαιότητα, μεταβείτε σε ένα προϊόν χωρίς πρόσθετα και δείτε εάν η φαγούρα υποχωρεί. Αν ναι, επιλέγετε πάντα υποαλλεργικά απορρυπαντικά και σαπούνια χωρίς άρωμα, οπότε είναι απίθανο να επιστρέψει.

Αθλητικό σουτιέν Ερεθισμός
Δεν χρειάζεται να είσαι σκληροπυρηνικός αθλητής για να φύγεις από το γυμναστήριο και να καταλάβεις ότι οι θηλές σου έχουν φλεγμονή και φαγούρα. Δεν είναι μόνο οι θηλές σας που καταλήγουν να φαγουρίζουν. Το αθλητικό σουτιέν σας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα του στήθους σας.

«Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα θα έχει ένα εξάνθημα που φαίνεται πιο γραμμικό παρά κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα», σύμφωνα με τον Δρ Λίπνερ.

Τα λιγότερο περιοριστικά μπλουζάκια προπόνησης, γενικά, είναι επίσης μια καλή ιδέα. Δοκιμάστε ένα υποστηρικτικό αθλητικό σουτιέν που δεν είναι πολύ σφιχτό, δίνοντας στις θηλές και το στήθος σας λίγο χώρο αναπνοής.

Ή, δοκιμάστε αυτό το κόλπο κατά της φαγούρας: εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης ή Aquaphor στην περιοχή που προκαλεί φαγούρα πριν ασκηθείτε.

Μολύνσεις ζύμης
Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από αλάτι, το οποίο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα αν παραμείνει. Αφού στεγνώσει το δέρμα, η φαγούρα χτυπά.

Ο ιδρώτας που αφήνεται πίσω στο δέρμα και κάτω από το στήθος σας μπορεί επίσης να προάγει τον κνησμό προσελκύοντας ζυμομύκητες και οδηγώντας σε λοίμωξη από ζυμομύκητες του δέρματος, σύμφωνα με την ειδικό Marie Jhin, MD , πιστοποιημένη   δερματολόγος και πρόεδρος της Premier Aesthetic Dermatology στο Σαν Κάρλος της Καλιφόρνια.

Φοράτε ρούχα που αναπνέουν για να μην συγκεντρώνεται υγρασία κάτω από το δέρμα και ξεπλύνετε με σαπούνι μετά από μια συνεδρία εφίδρωσης.

Εγκυμοσύνη και φαγούρα στις θηλές
Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και η αύξηση βάρους προκαλούν το στήθος και τις θηλές να μεγαλώνουν. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά το τέντωμα του δέρματος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα καλά νέα για αυτού του είδους τη φαγούρα στη θηλή και στο στήθος είναι ότι είναι μόνο προσωρινή. Μετά τον τοκετό και τον θηλασμό , τα στήθη και οι θηλές σας θα πρέπει να επιστρέψουν στο αρχικό τους μέγεθος (ή πιο κοντά σε αυτό).

Ο Dr. Greves πρότεινε να εφαρμόσετε μια υποαλλεργική λοσιόν στο στήθος σας μετά το ντους ώστε να σταματήσετε την επιθυμία για ξύσιμο.

Θηλασμός
Ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό, ειδικά γύρω από τη θηλή. Τα υπολείμματα από το μητρικό γάλα μπορεί να ερεθίσουν, όπως και το συνεχές πιπίλισμα (ή δάγκωμα) ενός πεινασμένου βρέφους.

Φροντίστε να επισκεφτείτε τον ειδικό που σας παρακολουθεί εάν η φαγούρα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, οίδημα, ρίγη ή πυρετό. Όλα αυτά είναι σημεία και συμπτώματα μαστίτιδας , μιας φλεγμονής ή μόλυνσης του ιστού του μαστού που είναι κοινή μεταξύ των θηλαζόντων. 

Ο πόνος και ο κνησμός μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν τσίχλα μόλυνσης από ζυμομύκητες, εξήγησε ο Sejal Shah, MD , πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η στοματική τσίχλα είναι κοινή μεταξύ των μωρών και η μαγιά μπορεί να περάσει στις θηλές σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. 

Η περίοδός σας ή η εμμηνόπαυση
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το στήθος σας είναι πιο τρυφερό και ευαίσθητο την εβδομάδα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Όπως πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, ενοχοποιήστε τις ορμονικές αλλαγές. 

«Όταν οι ορμόνες κυμαίνονται, το στήθος τείνει να γίνεται πιο ευαίσθητο», εξήγησε ο Δρ Γκρεβς. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε ερεθισμό και φαγούρα».

Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση , που οδηγεί στην τελευταία σας περίοδο, μπορεί να έχουν πάλι  φαγούρα.

Ένας άλλος λόγος για τον κνησμό με PMS έχει να κάνει με το γεγονός ότι το στήθος μεγαλώνει ελαφρώς αυτή τη στιγμή του κύκλου σας. Καθώς το δέρμα των μαστών και των θηλών σας τεντώνεται, νιώθετε την ανάγκη να ξυθείτε, σημείωσε ο Δρ Σαχ.

Ακτινοθεραπείες
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί κύματα υψηλής ισχύος για τη θεραπεία του καρκίνου και έχει πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του κνησμού.

Τι συμβαίνει: η ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει την υφή της περιοχής του δέρματος που την απορροφά, αυξάνοντας την ευαισθησία του  και προάγοντας τον κνησμό στη στοχευμένη περιοχή. 

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπείες με ακτινοβολία για τον καρκίνο του μαστού, οι μαστοί και οι θηλές σας μπορεί να αρχίσουν να κνησμούν, ακόμη και όταν τελειώσουν οι συνεδρίες θεραπείας.

Τα τοπικά φάρμακα όπως οι κρέμες με κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν την ενόχληση. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η χρήση κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε ακτινοβολία μειώνει τον κνησμό και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.  Αλλά θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Χειρουργική Μαστού
Είτε μόλις υποβληθήκατε σε αυξητική στήθους, χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους ή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου του μαστού, το στήθος σας είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με υλικά που παγιδεύουν την υγρασία, όπως ταινία και γάζα που προκαλούν φαγούρα.

Ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται μετά την επέμβαση μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να ξύσετε την περιοχή καθώς αναρρώνετε.

Όλες αυτές οι ενοχλήσεις είναι φυσιολογικές μετεγχειρητικές αντιδράσεις, σημείωσε ο Δρ Γκρεβς. Ένας ειδικός θα πρέπει να ελέγξει τυχόν ερυθρότητα, οίδημα, ζέστη, πύον ή πόνο, καθώς αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν ακατάλληλη επούλωση ή μόλυνση.

Νόσος του μαστού Paget
Όταν σκέφτεστε τον καρκίνο του μαστού, έρχονται στο μυαλό εξογκώματα μέσα στο στήθος. Αλλά πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού, ορισμένοι από τους οποίους επηρεάζουν το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

Η νόσος Paget είναι ένας από αυτούς τους τύπους καρκίνου του μαστού. Είναι μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα της θηλής και συνήθως τη γύρω θηλή. Μπορεί να μοιάζει με έκζεμα και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί κίτρινη ή αιματηρή έκκριση από τη θηλή. Τα κύρια σημεία και συμπτώματα είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα, η απολέπιση και το ξεφλούδισμα. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια φαγούρα στο στήθος είναι καμπανάκι για καρκίνο. Κάθε άλλο συγκεκριμένα ο ειδικός γιατρός τονίζει «Αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά συχνή αιτία φαγούρας στο στήθος», εξήγησε ο Δρ Λίπνερ. «Και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ασύμμετρα, σε ένα μόνο στήθος, ειδικά στην περιοχή της θηλής».

Ωστόσο, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία του εκζέματος ή επιμένουν, ζητήστε από τον ειδικό που σας παρακολουθεί να το ελέγξει ώστε να νιώσετε και να είστε ασφαλής.

Φλεγμονώδης Καρκίνος του Μαστού
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC) είναι μια επιθετική μορφή ασθένειας που εμφανίζεται όταν τα καρκινικά κύτταρα μπλοκάρουν τα λεμφαγγεία στο δέρμα των μαστών.

Σε αντίθεση με τον κανονικό καρκίνο του μαστού, που συνήθως ανιχνεύεται από ένα ογκίδιο, το IBC προκαλεί έντονο κνησμό, εξανθήματα ή εξογκώματα στους μαστούς που μοιάζουν με δάγκωμα. Γι’ αυτό ονομάζεται φλεγμονώδης – το δέρμα του μαστού και της θηλής φαίνονται φλεγμονώδεις.

Το IBC μπορεί να κάνει το δέρμα του μαστού να φαίνεται κόκκινο ή να προκαλέσει μια παχιά εμφάνιση με κουκούτσια που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού. 

Οποιοδήποτε σημάδι ή εξάνθημα στο δέρμα του μαστού ή της θηλής είναι ασύμμετρο (μόνο στη μία πλευρά), δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή έχει αιμορραγία θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν γιατρό ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι καρκινογόνο, είπε ο Δρ Lipner.

Λάβετε όμως υπόψη ότι το IBC είναι σπάνιο, καθώς αντιπροσωπεύει το 1% έως 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. 

Ο κνησμός των θηλών και των μαστών είναι συχνός και συνήθως προκαλείται από ερεθιστικά και αλλεργιογόνα καθώς και ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, θηλασμού, εμμηνόπαυσης ή χειρουργικής επέμβασης μαστού. Οι πιο σοβαρές αιτίες περιλαμβάνουν καρκίνο του μαστού και ακτινοθεραπεία.

Εάν έχετε φαγούρα στις θηλές και στο στήθος, που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα  – λόγου χάρι ενός όγκου στο στήθος ή κοντά στις μασχάλες σας, λακκάκια στο δέρμα του μαστού σας, κόκκινο ή ξεφλουδισμένο δέρμα κοντά στη θηλή σας, αλλαγές στο σχήμα της θηλής σας, έκκριμα εκτός από το μητρικό γάλα ή διογκωμένοι λεμφαδένες κοντά στις μασχάλες σας — συμβουλευτείτε ταχύτατα έναν ειδικό για ολοκληρωμένη γνωμάτευση.

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr