Χημική ουσία που συνδέεται με ορμονικές διαταραχές εντοπίζεται στο 92% των Ευρωπαίων πολιτών

Χημική ουσία που συνδέεται με ορμονικές διαταραχές εντοπίζεται στο 92% των Ευρωπαίων πολιτών

Η δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων και διαταράσσει τις ορμόνες, υπάρχει στον οργανισμό σχεδόν όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο για την υγεία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Μαριάννα Σπανού

«Μια πρόσφατη ερευνητική πρωτοβουλία του Horizon 2020, με την ονομασία HBM4EU, μέτρησε χημικές ουσίες στα σώματα των ανθρώπων στην Ευρώπη και ανίχνευσε BPA στα ούρα του 92% των ενηλίκων συμμετεχόντων από 11 ευρωπαϊκές χώρες», έγραψε ο οργανισμός σε νέα έκθεση.

Ο ΕΟΠ που εδρεύει στην Κοπεγχάγη ανέφερε ότι το ποσοστό των ενηλίκων που υπερέβαιναν τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα κυμαινόταν από 71 έως 100% στις 11 χώρες που μελετήθηκαν, τα οποία που περιγράφονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε επισκόπηση του Απριλίου.

Εκείνη την εποχή, ο EFSA μείωσε δραστικά τη συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη BPA που επιτρέπεται για τους καταναλωτές, μειώνοντάς την κατά 20.000 φορές σε 0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου, από τέσσερα εκατομμυριοστά του γραμμαρίου.

Το BPA, που κάποτε χρησιμοποιούταν για την κατασκευή μπιμπερό μέχρι που απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες πριν από μια δεκαετία, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυνητικά εκτίθενται σε αυτό ενώ καταναλώνουν τα διάφορα προϊόντα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με μια σειρά από διαταραχές υγείας που συνδέονται με διαταραχή των ορμονών, όπως ο καρκίνος του μαστού και η υπογονιμότητα.

Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει πλήρως το BPA. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, από την άλλη, έχουν περιορίσει τη χρήση του και έχουν επισημάνει ότι σκοπεύουν να το μειώσουν περαιτέρω.

Διαφωνία μεταξύ των Οργανισμών
Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ανεκτή ημερήσια ποσότητα BPA που μπορεί να καταναλωθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση φαρμάκων, αμφισβήτησε τα νέα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα του EFSA.

Επικρίνοντας τη μεθοδολογία του EFSA, υποστήριξε ότι ο οργανισμός ήταν πολύ βιαστικός «δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια σε μια μελέτη σε ζώα ή ανθρώπους».

Ωστόσο, ο ΕΟΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανθρώπων στην BPA «είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας, σύμφωνα με ενημερωμένα ερευνητικά δεδομένα». Αυτό αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», ανέφερε.

Τα επίπεδα της δισφαινόλης A, S και F μετρήθηκαν στα ούρα 2.756 ατόμων στις 11 χώρες μεταξύ 2014 και 2020. Οι χώρες ήταν η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα στην Ελβετία, όπου ξεπέρασαν τα νέα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα στο 71% των ατόμων που μελετήθηκαν, ενώ ξεπέρασαν το 100% των ατόμων στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ανέφερε ο ΕΟΠ.

«Οι αναφερόμενες υπερβάσεις είναι ελάχιστοι αριθμοί. Υπάρχει η πιθανότητα ότι στην πραγματικότητα και οι 11 χώρες έχουν ποσοστά υπέρβασης 100% στην έκθεση πάνω από τα ασφαλή επίπεδα», κατέληξε ο Οργανισμός.

www.oloygeia.gr

Μαρούλι «όπιο» όπως μορφίνη: Το καλύτερο παυσίπονο της φύσης μεγαλώνει στην αυλή μας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr