Ο θαυματουργός καρπός που προλαμβάνει τις θρομβώσεις και το εγκεφαλικό

Ο θαυματουργός καρπός που προλαμβάνει τις θρομβώσεις και το εγκεφαλικό

Αυτός ο θαυματουργός μικροσκοπικός καρπός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών αντιοξειδωτικών. Τα θρεπτικά συστατικά του τον έχουν τοποθετήσει στην κορυφή των superfoods! Μάθετε γιατί.
Γενικά οι φυτικές τροφές έχουν από καιρό συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η συνολική θνησιμότητα. Μια από αυτές τις τροφές είναι αυτός ο καρπός που έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μάθετε τα οφέλη του.

Φίλια Μητρομάρα

Η υπερτροφή που μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τη σεξουαλική ορμή

Σπόροι Chia: 8 οφέλη
Οι σπόροι Chia έχουν μακρά ιστορία που ξεκινά από τους αρχαίους μεξικανούς το 2.600 π.Χ. Ο αμάραντος, τα φασόλια, το chia και το καλαμπόκι, ήταν τα κύρια συστατικά της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια την περίοδο που έφθασε ο Κολόμβος στο Νέο Κόσμο.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμα αυτόν τον αρχαίο καρπό για την παρασκευή ενός δημοφιλούς αναψυκτικού ποτού με όνομα “chia fresca”, που καταναλώνεται στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, καθώς επίσης στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα των ΗΠΑ. Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας;

Μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες
Διατηρούν την υγεία της καρδιάς
Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μειώνουν τη φλεγμονή
Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών
Βελτιώνουν την πεπτική υγεία
Μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
Η διατροφή που ρυθμίζει διαβήτη, υπέρταση και σωματικό βάρος – Ο κανόνας των 5 την ημέρα

1. Μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στους σπόρους chia μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

2. Διατηρούν την υγεία της καρδιάς
Οι σπόροι Chia περιέχουν κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια που, με τη σειρά τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης και αρρυθμιών, διαταραχών που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και ξαφνικό καρδιακό θάνατο

3. Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι το ψωμί που περιέχει σπόρους chia προκαλεί χαμηλότερη απόκριση σακχάρου στο αίμα από το παραδοσιακό ψωμί, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Μειώνουν τη φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Το καφεϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στους σπόρους chia, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Η τακτική κατανάλωση σπόρων chia μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.

5. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Μια μερίδα σπόροι chia έχει το 39% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες στους σπόρους απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται στο στομάχι και να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού όταν τους τρώτε. Έτσι εφόσον νιώθετε χορτάτοι παρά το ότι τρώτε λιγότερο, οι σπόροι chia συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

6. Συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών
Οι σπόροι Chia έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του φωσφόρου. Μια μερίδα από τους σπόρους περιέχει 18% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου, η οποία είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία των οστών, των μυών και των νεύρων. Μάλιστα, οι σπόροι chia έχουν περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

7. Βελτιώνουν την πεπτική υγεία
Μια χούφτα σπόρους chia (25 γρ) παρέχει σχεδόν 9 γρ φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των 30 γρ. Οι επαρκείς φυτικές ίνες στη διατροφή είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών και επίσης μειώνει τη θνησιμότητα.

8. Μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό
Οι σπόροι Chia περιέχουν υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολυακόρεστα λιπαρά και, σύμφωνα με το Harvard Health, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του εκζέματος, του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μπορεί ακόμη και να παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και σε άλλες καταστάσεις.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr