Νηστεία για υγεία και μακροζωία: Βραβευμένη με Νόμπελ Έρευνα για τη γήρανση των κυττάρων

Νηστεία για υγεία και μακροζωία: Βραβευμένη με Νόμπελ Έρευνα για τη γήρανση των κυττάρων

 

Ο Ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος Yoshinori Ohsumi κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής το 2016 για την έρευνά του σχετικά με το πώς τα κύτταρα ανακυκλώνουν και ανανεώνουν το περιεχόμενό τους, μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Η νηστεία ενεργοποιεί την αυτοφαγία, η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και έχει θετικό αντίκτυπο στην κυτταρική ανανέωση.

Τι είναι η Αυτοφαγία;

Κατά τη διάρκεια της πείνας, τα κύτταρα διασπούν πρωτεΐνες και άλλα κυτταρικά συστατικά και τα χρησιμοποιούν για ενέργεια. Κατά τη διάρκεια της αυτοφαγίας , τα κύτταρα καταστρέφουν ιούς και βακτήρια και απαλλάσσονται από κατεστραμμένες δομές. Είναι μια διαδικασία που είναι κρίσιμη για την υγεία των κυττάρων, την ανανέωση και την επιβίωση.

Το έργο του Ohsumi
Ο Ohsumi δημιούργησε ένα εντελώς νέο πεδίο επιστήμης με την εργασία του που μελετούσε την αυτοφαγία στη μαγιά. Ανακάλυψε ότι τα γονίδια της αυτοφαγίας χρησιμοποιούνται από ανώτερους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και ότι οι μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια.

Τα ζώα, τα φυτά και οι μονοκύτταροι οργανισμοί βασίζονται στην αυτοφαγία για να αντέξουν τους λιμούς.

Αν και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, η έρευνα του Ohsumi από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα έδειξε ότι η αυτοφαγία έχει ρόλο στην προστασία από τη φλεγμονή και σε ασθένειες όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον. Όταν ο Ohsumi άρχισε να ερευνά την αυτοφαγία, υπήρχαν λιγότερες από 20 δημοσιεύσεις κάθε χρόνο για το θέμα. τώρα υπάρχουν περισσότερα από 5.000 κάθε χρόνο, καθώς αποτελεί αντικείμενο διαφορετικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για τον καρκίνο και τη μακροζωία.

Νηστεία για Υγεία
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η νηστεία για 12+ έως 24+ ώρες πυροδοτεί την αυτοφαγία και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους που η νηστεία συνδέεται με τη μακροζωία. Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνών που συνδέει τη νηστεία με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειωμένη φλεγμονή, απώλεια βάρους και βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έρευνα του Oshumi παρέχει απαντήσεις στα «πώς» αυτής της έρευνας. Η άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτοφαγία σε ορισμένα κύτταρα, επιτρέποντας στα κύτταρα να ξεκινήσουν τη διαδικασία επισκευής και ανανέωσης.

«Η σποραδική βραχυπρόθεσμη νηστεία, καθοδηγούμενη από θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις, είναι κοινή σε πολλούς πολιτισμούς και εφαρμόζεται εδώ και χιλιετίες, αλλά οι επιστημονικές αναλύσεις των συνεπειών του θερμιδικού περιορισμού είναι πιο πρόσφατες.

Δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος γλιτώνει από πολλές από τις επιπτώσεις του βραχυπρόθεσμου περιορισμού της τροφής, ίσως επειδή είναι μια μεταβολικά προνομιακή τοποθεσία που, σε σχέση με άλλα όργανα, προστατεύεται από τις οξείες επιπτώσεις της στέρησης θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της αυτοφαγίας.

Δείχνουμε εδώ ότι αυτό δεν ισχύει: ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός της τροφής προκαλεί μια δραματική αύξηση της αυτοφαγίας στους νευρώνες του φλοιού και του Purkinje… Η παρατήρησή μας ότι μια σύντομη περίοδος περιορισμού της τροφής μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ανοδική ρύθμιση της αυτοφαγίας στους νευρώνες του ΚΝΣ μπορεί να έχει κλινική σημασία. Όπως σημειώθηκε παραπάνω,η ανοδική ρύθμιση της αυτοφαγίας μπορεί να έχει νευροπροστατευτική δράση

Νηστεία στις γαλάζιες ζώνες
Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, η νηστεία ήταν μέρος των θρησκευτικών, πνευματικών και υγειονομικών πρακτικών. Στην περιοχή των γαλάζιων ζωνών της Ικαρίας, οι μακρόβιοι  τηρούν περίπου 150 ημέρες θρησκευτικής νηστείας το χρόνο.

Σημείωση: Η νηστεία για μεγάλες περιόδους πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού. Εάν δεν τρώτε μετά τις 7 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ. το επόμενο πρωί, τότε αυτή είναι τεχνικά μια νηστεία 12 ωρών επειδή το πρώτο  γεύμα της ημέρας ονομάζεται «πρωινό». Ο Δρ Valter Longo, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, συνιστά στους περισσότερους ανθρώπους να τρώνε δύο γεύματα την ημέρα εάν έχουν πρόβλημα με την υπερκατανάλωση τροφής. Αν κάποιος φάει το τελευταίο του γεύμα στις 4 το απόγευμα και έχει πρωινό την επόμενη μέρα στις 7 το πρωί, τότε πρόκειται για 15ωρη νηστεία.

«Καθώς η έρευνα για την αυτοφαγία έχει επεκταθεί, κατέστη σαφές ότι δεν είναι απλώς μια απάντηση στην πείνα. Συμβάλλει επίσης σε μια σειρά φυσιολογικών λειτουργιών, όπως η αναστολή των καρκινικών κυττάρων και η γήρανση, η εξάλειψη των παθογόνων και ο καθαρισμός του εσωτερικού των κυττάρων. Έχουμε επίσης αρχίσει να βλέπουμε μια μικρή έκρηξη στην έρευνα που δείχνει μια νέα λειτουργία με τα γονίδια που συμβάλλουν στην αυτοφαγία. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον μηχανισμό της αυτοφαγίας και αυτό απαιτεί σοβαρή μελέτη. Ελπίζω να συνεχίσω να μελετώ την αυτοφαγία σε μοριακό επίπεδο, να αντιμετωπίσω τον μηχανισμό κατά μέτωπο. Αυτή είναι η αποστολή μου».

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Πηγές που αναφέρονται:
https://www.nature.com/articles/543S19a
https://www.bbc.com/news/health-44005092
http://www.sciencemag.org/news/2016/10/nobel-honors-discoveries-how-cells-eat-themselves
https://www.theguardian.com/science/2016/oct/03/yoshinori-ohsumi-wins-nobel-prize-in-medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867411008282
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5479440/
https://www.nytimes.com/2009/10/06/science/06cell.html?pagewanted=all&_r=1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22285542
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22258505

www.bluezones.com

Ελληνίδα διαιτολόγος εξηγεί σε ποιους ταιριάζει η διαλειμματική νηστεία

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr