Η νέα δίαιτα που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για την καρδιά – Εγκρίθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική

Η νέα δίαιτα που μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για την καρδιά – Εγκρίθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική

Οι έξυπνοι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετούν όλα τα κεφάλαιά τους σε ένα είδος μετοχών. Αντίθετα, διαφοροποιούν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο με μια ποικιλία επενδύσεων με αποδεδειγμένα καλή απόδοση. Αυτή είναι η απλή ιδέα πίσω από τη δίαιτα Portfolio.
Ο νέος αυτός τύπος διατροφής εγκρίθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλους ειδικούς στην υγεία ως ένας εύκολος τρόπος διαχείρισης της χοληστερόλης και μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

 

Η συγκεκριμένα δίαιτα δεν έχει γίνει ακόμη τόσο γνωστή όσο άλλες δημοφιλείς δίαιτες, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η δίαιτα DASH (Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης), αν και μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με αυτές, όπως η έμφαση στα φυτικά γεύματα.

Και παρόλο που η δίαιτα Portfolio δεν έχει σχεδιαστεί για απώλεια βάρους ή άλλους στόχους υγείας -η έμφαση δίνεται στη μείωση της χοληστερόλης- οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα είναι πιθανό να δουν μια σειρά από οφέλη συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους.

Διίαιτα Portfolio: Ποια τρόφιμα να συμπεριλάβετε και ποια να αποφύγετε
Η δίαιτα Portfolio προτείνει να προσθέσετε περισσότερες από τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό σας «χαρτοφυλάκιο»:

Φρούτα: αβοκάντο, αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, ακτινίδιο, ροδάκινα
Λαχανικά: μπάμιες, μελιτζάνες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, γογγύλια
Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης
Σπόροι: λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σπόροι chia
Δημητριακά ολικής αλέσεως: βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι, κριθάρι
Όσπρια: μαύρα φασόλια, φασόλια, φακές, ρεβίθια,
Πρωτεΐνη σόγιας: τόφου, γάλα σόγιας, αλλαντικά σόγιας, μπιφτέκια λαχανικών σόγιας
Υγιή λιπαρά: μαργαρίνη και φυτικά έλαια εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες
Εκτός από τα καθημερινά τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, αυτό το είδος διατροφής ενθαρρύνει τη χρήση συμπληρωμάτων όπως οι φυτικές ίνες ψυλλίου και οι φυτικές στερόλες.

Ορισμένες τροφές που πρέπει να ελαχιστοποιήσετε – ή να απέχετε από την κατανάλωσή τους- στη δίαιτα Portfolio περιλαμβάνουν:

Επεξεργασμένα τρόφιμα: πατατάκια, κουλουράκια, τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, τορτίγιες
Γλυκά: μπισκότα, κέικ, καραμέλες, αρτοσκευάσματα
Ζάχαρη: επιτραπέζια ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, καστανή ζάχαρη
Ποτά: αναψυκτικά, γλυκό τσάι, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά

Και όπως ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών με σταθερά ισχυρές επιδόσεις, η δίαιτα Portfolio έχει αποδεδειγμένη απόδοση. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL όσο μια στατίνη πρώιμης γενιάς.

Έως και 14% χαμηλότερος κίνδυνος για την καρδιά
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 200.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες υγείας. Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βαθμολογία της δίαιτας Portfolio για να κατατάξουν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών, ξηρών καρπών και σπόρων, φυτικών ινών, φυτικών στερολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από τους συμμετέχοντες.

Μετά από περίπου 30 χρόνια παρακολούθησης, όσοι είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στη δίαιτα Portfolio είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

«Μέσω αυτής της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η βαθμολογία της δίαιτας Portfolio συσχετίστηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο τόσο για καρδιακές παθήσεις όσο και για εγκεφαλικό, υπογραμμίζοντας την ευκαιρία για τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω της κατανάλωσης περισσότερων από τις τροφές που συνιστώνται στη δίαιτα», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ. Andrea Glenn.

«Δεν είναι μια προσέγγιση “όλα ή τίποτα”. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διατροφή σας και να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές και να δείτε καρδιαγγειακά οφέλη», είπε ο ειδικός από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κατέληξε:

«Επίσης, δεν χρειάζεται να την ακολουθήσετε ως αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα για να δείτε οφέλη, αλλά όσο περισσότερα από τα τρόφιμα της δίαιτας Portfolio τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως είδαμε στην τρέχουσα μελέτη».

Σέρουμ Ματιών Λίφτινγκ Άμεσης Δράσης. Τιμή προσφοράς.

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κάνεις σανίδα για 1′ κάθε μέρα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr