Τι κάνει ένας χειροπρακτικός και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει.

Τι κάνει ένας χειροπρακτικός και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει.

Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να εξετάσουν και να θεραπεύσουν προβλήματα των οστών, των μυών και των αρθρώσεων.
Οι άνθρωποι επισκέπτονται συχνά έναν χειροπράκτη για να λάβουν βοήθεια με τον πόνο της πλάτης και του αυχένα, τον πονοκέφαλο, τους τραυματισμούς και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Οι χειροπράκτες είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν πότε θα ωφεληθείτε και πότε δεν θα ωφεληθείτε από τη φροντίδα τους και να σας παραπέμπουν σε άλλους επαγγελματίες υγείας όταν είναι απαραίτητο.
Δεν χρειάζεστε παραπομπή για να δείτε έναν χειροπράκτη.

Τι είναι η χειροπρακτική;

Η λέξη «χειροπρακτική» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις cheir (που σημαίνει «χέρι») και praktikos (που σημαίνει «γίνεται») – δηλαδή, γίνεται με το χέρι.

Οι χειροπράκτες είναι επαγγελματίες επαφής (που σημαίνει ότι μπορούν να δουν ασθενείς χωρίς παραπομπή από γιατρό). Επικεντρώνονται στη θεραπεία της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώντας τα χέρια τους για να εξετάσουν και να θεραπεύσουν καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις (μυοσκελετικά προβλήματα).

Οι χειροπράκτες εκπαιδεύονται να συστήνουν ασκήσεις για τη θεραπεία και αποκατάσταση παθήσεων υγείας που σχετίζονται με τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις, καθώς και να παρέχουν συμβουλές διατροφής, διατροφής και τρόπου ζωής.

Χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για τη διάγνωση μυοσκελετικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής κλινικής εξέτασης και της διαγνωστικής απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι, χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί πότε η χειροπρακτική θεραπεία είναι κατάλληλη.

Εάν η χειροπρακτική φροντίδα δεν είναι κατάλληλη ή εάν η κατάσταση της υγείας σας πρέπει να συνδιαχειρίζεται με άλλους επαγγελματίες υγείας, ο χειροπράκτης σας θα σας παραπέμψει στον κατάλληλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως συμβαίνει με τον πόνο στη μέση, η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να είναι η κύρια μέθοδος θεραπείας ενός ατόμου. Για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, οι υπηρεσίες χειροπρακτικής μπορεί να συμπληρώνουν ή να υποστηρίζουν την ιατρική θεραπεία, ανακουφίζοντας τις μυοσκελετικές πτυχές που σχετίζονται με την πάθηση.

Πότε να εξετάσετε τη χειροπρακτική φροντίδα
Επώδυνα προβλήματα στις αρθρώσεις και στην πλάτη μπορεί να προκληθούν από την εργασία, τα ατυχήματα, τους αθλητικούς τραυματισμούς, τις δουλειές του σπιτιού, ακόμη και το άγχος της καθημερινής ζωής.

Η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει εάν αντιμετωπίζετε πόνους στις αρθρώσεις ή μυϊκούς πόνους που επηρεάζουν την ικανότητά σας να περάσετε όμορφα την ημέρα σας ή σας εμποδίζουν να κάνετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων, ακόμα κι αν δεν έχετε επώδυνα συμπτώματα.

Οι άνθρωποι επισκέπτονται συνήθως έναν χειροπράκτη για βοήθεια με:

πόνος στην πλάτη
πονόλαιμος
πονοκέφαλο
μαστίγωμα
στελέχη και διαστρέμματα από καθημερινές δραστηριότητες
τραυματισμοί από υπερβολική χρήση
τραυματισμοί που σχετίζονται με την εργασία και τον αθλητισμό
αρθρίτιδα
περιορισμένη κίνηση στην πλάτη, τους ώμους, το λαιμό ή τα άκρα

Όταν ακολουθείτε μια χειροπρακτική εξέταση, ο χειροπράκτης σας θα:

κάνει διεξαγωγή λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού
θα κοιτάξει τα ζωτικά σας σημεία – δηλαδή τη θερμοκρασία του σώματός σας, τον σφυγμό, τον ρυθμό αναπνοής  και την αρτηριακή πίεση
θα επιθεωρήσει τέλος οπτικά τις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης ή άλλους ορατούς δείκτες υγείας
Επίσης οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να ψηλαφήσουν (να νιώσουν) τη σπονδυλική στήλη και τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς που την υποστηρίζουν
κάνουν ορθοπεδικές ψηλαφίσεις εξετάσεις – πρόκειται για εξετάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό παθήσεων υγείας που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες και τους μαλακούς ιστούς,συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων και των τενόντων.

Μεταξύ άλλων, μια ορθοπεδική εξέταση περιλαμβάνει κίνηση της άρθρωσης και μέτρηση του εύρους κίνησής της
διεξάγονται ακόμη νευρολογικές εξετάσεις – αυτές είναι εξετάσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν τη λειτουργία των κινητικών, αισθητηριακών και κρανιακών νεύρων σας (όπως έλεγχος των αντανακλαστικών σας και έλεγχος για μούδιασμα).
Όπου απαιτείται, ο χειροπράκτης σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει απευθείας για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία.

Με βάση την εξέτασή ο χειροπράκτης σας, θα σας δώσει μια διαφορική διάγνωση (που λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές αιτίες ) και μια λειτουργική διάγνωση (την πιθανή αιτία ).

Θα εξηγήσει αυτή τη διάγνωση, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού της ιστορικού, των θεραπευτικών επιλογών που έχετε στη διάθεσή σας και τυχόν οφέλη ή κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε με αυτές τις θεραπείες.

Χειροπρακτικές θεραπείες
Οι κοινές χειροπρακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν μια σειρά από διαφορετικές τεχνικές, όπως:

χειραγώγηση της σπονδυλικής στήλης, που μερικές φορές ονομάζεται προσαρμογή – (χρησιμοποιώντας τα χέρια για την εφαρμογή ελεγχόμενης δύναμης σε μια άρθρωση της σπονδυλικής στήλης)
κινητοποίηση – απαλή κίνηση της άρθρωσης για αύξηση του εύρους κίνησής της
γυμνάσια
καθησύχαση
εφαρμογή θερμότητας ή πάγου
τέντωμα
τεχνικές μαλακών ιστών – όπως μασάζ
τροποποίηση δραστηριότητας – (προτείνοντας πώς να κάνετε αλλαγές στις καθημερινές σας δραστηριότητες για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία και να επιτρέψετε την αποκατάσταση)
συμβουλές για τον τρόπο ζωής – όπως συμβουλές για υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα
φυσιολογικές θεραπείες – όπως η χρήση υπερήχων, λέιζερ ή TENS
ορθωτικά – ένθετα παπουτσιών που βοηθούν στη στήριξη των ποδιών και βελτιώνουν τη στάση και την ευθυγράμμιση

Τεχνική τραπεζιού drop piece – η χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου τραπεζιού για να βοηθήσει στην κινητοποίηση μιας άρθρωσης με ελεγχόμενο τρόπο
θεραπεία άλλων αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των αστραγάλων, των ώμων, των καρπών, των αγκώνων.

Ο χειροπράκτης σας θα τα συζητήσει μαζί σας ως μέρος μιας κοινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Χειρισμός σπονδυλικής στήλης
Μία από τις πιο κοινές και γνωστές θεραπευτικές διαδικασίες που εκτελούνται από χειροπράκτες είναι ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης (μερικές φορές αναφέρεται ως «χειροπρακτική προσαρμογή», ​​αν και αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται επίσης από οστεοπαθητικούς και φυσιοθεραπευτές).

Ο σκοπός του χειρισμού της σπονδυλικής στήλης είναι να αποκαταστήσει την κινητικότητα των αρθρώσεων εφαρμόζοντας χειροκίνητα μια ελεγχόμενη δύναμη σε αρθρώσεις που έχουν περιοριστεί στην κίνησή τους ως αποτέλεσμα τραυματισμού ιστού.

Ο τραυματισμός του ιστού μπορεί να προκληθεί από ένα μεμονωμένο τραυματικό συμβάν, όπως η ακατάλληλη ανύψωση ενός βαριού αντικειμένου ή από επαναλαμβανόμενες πιέσεις, όπως η καθιστή θέση σε μια άβολη θέση με κακή στάση της σπονδυλικής στήλης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι τραυματισμένοι ιστοί υφίστανται φυσικές και χημικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, πόνο και μειωμένη λειτουργία.

Ο χειρισμός ή η προσαρμογή της προσβεβλημένης άρθρωσης και των ιστών αποκαθιστά την κινητικότητα, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο και το σφίξιμο των μυών, επιτρέποντας στους ιστούς να επουλωθούν.

Ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ ασφαλής όταν εκτελείται από έναν εκπαιδευμένο, εγγεγραμμένο ιατρό, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ήπιο πόνο ή δυσφορία μετά τη θεραπεία. Αυτό συνήθως υποχωρεί μέσα σε 12 έως 48 ώρες. Ο χειροπράκτης σας θα το συζητήσει μαζί σας πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε μια διαδικασία που ονομάζεται ενημερωμένη συγκατάθεση.

Τα Θαυματουργά Γιατροσόφια της Γιαγιάς! Ένα αφιέρωμα στα γιατροσόφια

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr