Οι διακοπές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας. Πώς να το αντιμετωπίσετε.

Οι διακοπές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας. Πώς να το αντιμετωπίσετε.

Θα γίνει πάρτι αυτές τις ημέρες από ζάχαρη! Και πραγματικά είναι άσκοπο και ψυχικά επιβλαβές να αντιστεκόμαστε σε αυτό το έθιμο. Η διαχείριση όμως της ασφαλούς ποσότητας γλυκών φαίνεται να είναι μια καλή αντιμετώπιση που δεν θα προκαλέσει αδιέξοδα στο έντερο σου, σε περίπτωση που θα βρεθείς μακριά εκτός του σπιτιού σου μέσα σε ένα πλαίσιο εορταστικών διακοπών με συγγενείς και φίλους. Εκτός βέβαια αν το ζήτημα με το έντερο σου χρειαστεί επείγουσα αντιμετώπιση. 

Η ζάχαρη σίγουρα μπορεί να καταστρέψει το μικροβίωμα του εντέρου . Ρωτήσαμε τους ειδικούς γιατί συμβαίνει αυτό – και τι πρέπει να έχετε κατά νου αυτές τις γιορτές.

«Είναι η εποχή της απόλαυσης. Όλα αυτά τα μπισκότα, οι καραμέλες οι κουραμπιέδες τα μελομακάρονα στις γιορτές τείνουν να επηρεάζουν την υγεία σας – πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζετε.

Αυτό που καταναλώνετε επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου σας, μια κοινότητα μικροσκοπικών οργανισμών που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.  Αυτός ο μικροσκοπικός κόσμος βοηθά στην προστασία του σώματος από εισβολείς παθογόνων, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αφομοιώνει την τροφή. Εάν αυτά τα μικρόβια του εντέρου δεν ισορροπούν, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως μόλυνση ζύμης ή ασθένεια.

Πώς μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου — ή να το εξισορροπήσετε ξανά.

Τρώτε τις σωστές τροφές
Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, ειδικά τα βακτήρια, βοηθούν το σώμα να διασπάσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα, σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και να επεξεργάζεται τις φυτικές ίνες στο παχύ έντερο.

«Ό,τι τρώμε και πίνουμε και δεν χωνεύουμε και δεν απορροφούμε, κατεβαίνει μέσω του εντερικού μας σωλήνα στο περιφερικό μας έντερο, στο παχύ έντερο, όπου η πλειονότητα των μικροβίων γίνεται τροφή για το μικροβίωμα», λέει η Gail Cresci, μικροβίωμα. ερευνήτρια στο τμήμα παιδιατρικής γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής με την Cleveland Clinic Children’s.

Μάθετε περισσότερα για το πώς η υγεία του εντέρου σας μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα σας .

Για παράδειγμα, το σώμα σας αφομοιώνει γρήγορα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες, γεγονός που δεν αφήνει πολλά θρεπτικά συστατικά για να καταναλώσει η μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ η ζάχαρη που δεν αφομοιώνεται μπορεί να τροφοδοτήσει παθογόνα βακτήρια. Τα αντιβιοτικά, εν τω μεταξύ, μπορούν να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια μαζί με τα κακά.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ανθεκτικό και θα επιδιορθωθεί σχετικά γρήγορα εάν αυτό το άτομο συνεχίσει μια υγιεινή διατροφή ή σταματήσει να παίρνει φάρμακα, σύμφωνα με τον Cresci.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μόνο μια μακροπρόθεσμη υγιεινή διατροφή μπορεί πραγματικά να διατηρήσει ή να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια. Θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το κεφίρ και το ξινολάχανο, τα οποία περιέχουν τα δικά τους προβιοτικά—ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να αυξήσουν την ποικιλότητα της μικροχλωρίδας στο έντερο.

Κρατήστε χαμηλή την πρόσληψη ζάχαρης και συνδυάστε τη με φυτικές ίνες, όπως να τρώτε τα φρούτα σας αντί να τα πίνετε σε χυμό.

Σκεφτείτε την επιστήμη πριν πάρετε προβιοτικά
Επίσημοι ιατρικοί φορείς είναι πολύ σκεφτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών. Στο μεταξύ, τα βιομηχανικά προβιοτικά, εξακολουθεί να είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων η οποία πολύ συχνά διαφημίζεται ως η μοναδική λύση για τα διάφορα μικροβιώματα μας. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη και τελικά το να πείσεις το έντερο σου να δεχθεί ένα προβιοτικό είναι πολλές φορές κάτι παραπάνω απο δύσκολο!

«Σκέψου τα προβιοτικά  σαν ένα παιδί που μεταφέρεται σε ένα ολοκαίνουργιο γυμνάσιο, αλλά δεν γνωρίζει κανέναν. Θα διωχθεί από  την κοινότητα, επειδή όλα τα άλλα παιδιά ( τα μικρόβια δηλαδή)   είναι συνηθισμένα να επιβιώνουν μεταξύ τους», λέει η Purna Kashyap, καθηγήτρια ιατρικής και φυσιολογίας στην Mayo Clinic.

Στην πραγματικότητα, οι κλινικές δοκιμές για προβιοτικά ως θεραπεία για την πλειονότητα των ασθενειών δεν έχουν δείξει όφελος, σύμφωνα με τον Kashyap, επισημαίνοντας τις οδηγίες της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Η αγορά προβιοτικών έχει επίσης πολλούς διαφορετικούς τύπους και ποικίλα επίπεδα ποιότητας. Και αυτό τελικά καταλήγει μια αναζήτηση στα τυφλά η οποία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και συντριβή σε έναν καταναλωτή. Τα προβιοτικά επίσης δεν θεωρούνται φάρμακο στις ΗΠΑ, επομένως τα περισσότερα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Εάν πρόκειται να πάρετε ένα πρεβιοτικό ή προβιοτικό συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε πάντα πρώτα έναν γιατρό. Ορισμένα μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους, όπως συμβαίνει με αυτούς τους ασθενείς που παράλληλα λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, σύμφωνα με τον Cresci. Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα, ο ειδικός συνιστά να ελέγξετε υπεύθυνα την πιστότητα τους και να αναζητήστε έγκριση επίσημου φορέα.

Το Ozempic είναι ένα σοβαρό φάρμακο με σοβαρούς κινδύνους. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το αποφασίσετε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr