Τα αντιοξειδωτικά που αξίζουν μια θέση στο skincare routine σας

Τα αντιοξειδωτικά που αξίζουν μια θέση στο skincare routine σας

Η βιταμίνη C είναι καλή αλλά δεν είναι η μόνη
by Mara Grigoriadou

Τα “αντιοξειδωτικά” είναι ένας αναμφισβήτητα πολύ δημοφιλής όρος στο χώρο της υγείας και της ευεξίας. Πιθανότατα έχετε ακούσει γι’ αυτά στο πλαίσιο των τροφίμων, αλλά τα αντιοξειδωτικά για το δέρμα είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλή. Και για καλό λόγο: Όχι μόνο μπορούν αυτές οι ισχυρές ενώσεις να κάνουν πολλά για τη συνολική σας υγεία, αλλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να προστατεύσουν το δέρμα από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, καθώς και να ελαχιστοποιήσουν τα σημάδια γήρανσης.

Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργούν, ας ξεκινήσουμε με μια απαραίτητη πληροφορία – το αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία που βοηθά στην προστασία από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, των εξαιρετικά αντιδραστικών μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα, το DNA και τις πρωτεΐνες στο σώμα. Με απλά λόγια, οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια- τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη σταθεροποίησή τους (και επομένως στην εξουδετέρωσή τους) πριν μπορέσουν να πάρουν το φόρο τους.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης μοναδικά στο ότι είναι ένα από εκείνα τα καθολικά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας (όπως το υαλουρονικό οξύ) που ο καθένας μπορεί -και πρέπει να χρησιμοποιήσει, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τύπο δέρματος ή την ανησυχία του για την επιδερμίδα. Η μόνη προειδοποίηση; Δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν τόνοι τοπικών αντιοξειδωτικών για το δέρμα εκεί έξω -απλά αναζητήστε στο Google “αντιοξειδωτικός ορός” και θα δείτε τι εννοούμε- και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ακόμα και μέσα στο ελίτ υποσύνολο των επιλογών που θεωρούνται ευρέως ως οι καλύτερες των καλύτερων, υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές που θα πρέπει να έχετε κατά νου.
Γιατί, λοιπόν, τα αντιοξειδωτικά αξίζουν μια θέση στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας και ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για το δέρμα
Εν ολίγοις, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες – αυτά τα μικρά αντιδραστικά μόρια που μπορούν να προκαλέσουν χάος στο δέρμα σας. Σκεφτείτε τα αντιοξειδωτικά σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες (οι οποίες μπορεί να προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος ή μέσω εξωτερικών παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου) προκαλούν αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτική βλάβη. Αυτό όχι μόνο βλάπτει το DNA των κυττάρων του δέρματος και μειώνει την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά, αλλά καταστρέφει επίσης το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα ή την αναπήδηση του δέρματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποφευχθούν. Μικρές ποσότητες από αυτές σχηματίζονται καθημερινά μέσω των φυσιολογικών διεργασιών του σώματος, αλλά το δέρμα διαθέτει ένα εσωτερικό αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας για να τις εξουδετερώνει και να προστατεύεται. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι εξωτερικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες -συγκεκριμένα η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου- που παράγουν τόνους ελεύθερων ριζών. Όταν συμβαίνει αυτό, το φυσικό προστατευτικό σύστημα του δέρματος εξουδετερώνεται και προκαλείται βλάβη.

Εισάγετε την ομορφιά της ενίσχυσης της άμυνάς σας μέσω τοπικών αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση μέρους αυτής της καταστροφής

Βιταμίνη C

Τι κάνει τη βιταμίνη C τόσο μοναδική; Μαζί με τη σκληρή καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, αντιμετωπίζει επίσης την υπερμελάγχρωση και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που σημαίνει ότι μπορεί να εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Μερικές επιφυλάξεις: Η πλειονότητα των κλινικών μελετών σχετικά με την τοπική βιταμίνη C βασίζεται στο l-ασκορβικό οξύ, την πιο ισχυρή και καθαρή εκδοχή, η οποία μπορεί να είναι λίγο ερεθιστική, ιδίως για όσους έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα. Το L-ασκορβικό οξύ είναι επίσης υδατοδιαλυτό, δηλαδή διαλύεται στο νερό- αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς τα κύτταρα του δέρματος είναι υδρόφοβα (απωθούν το νερό). Ως εκ τούτου, πρέπει να διαμορφώνεται σε μια πιο λιπαρή βάση, η οποία μπορεί να μην αρέσει σε όσους έχουν επιδερμίδα με τάση ακμής.

Νιασιναμίδη

Αν και δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η βιταμίνη C, είναι πολύ ανεκτή και αντιφλεγμονώδης, οπότε είναι ιδανική αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ακόμη και ροδόχρου ακμή ή έκζεμα. Συν τοις άλλοις, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού, στη ρύθμιση της παραγωγής ελαίου και στη μείωση της ερυθρότητας και της υπερμελάγχρωσης. Η νιασιναμίδη είναι διαθέσιμη τόσο σε μη συνταγογραφούμενες όσο και σε συνταγογραφούμενες εκδόσεις.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε, ή τοκοφερόλη, είναι γνωστή για τις ενυδατικές της ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετική για ξηρούς ή ευαίσθητους τύπους δέρματος, καθώς είναι επίσης πολύ καταπραϋντική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όχι μόνο βοηθά στη διαδικασία επούλωσης των πληγών και επιδιορθώνει τις βλάβες, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει το φυσικό φράγμα υγρασίας του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή. Όπως και το φερουλικό οξύ, το επόμενο κορυφαίο αντιοξειδωτικό στη λίστα μας, πιθανότατα δεν θα δείτε τη βιταμίνη Ε ως αυτόνομο ήρωα φροντίδας του δέρματος. Αντίθετα, συχνά συνδυάζεται με τη βιταμίνη C (οι δύο λειτουργούν σε συνεργασία και η βιταμίνη Ε μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ερεθιστικών επιδράσεων του l-ασκορβικού οξέος), καθώς και με άλλα αντιοξειδωτικά, αφού συνδυάζεται καλά με τα περισσότερα, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Φερουλικό οξύ
Θα δείτε συνήθως το φερουλικό οξύ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C (ή/και τη βιταμίνη Ε) σε ορούς και άλλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο όξινου περιβάλλοντος που σταθεροποιεί τη βιταμίνη C, εξασφαλίζοντας ότι παραμένει ισχυρή και ενεργή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λειτουργεί αρμονικά με άλλα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, αν και εξακολουθεί να είναι ισχυρό από μόνο του.

Πολυφαινόλες

Πρόκειται για έναν όρο “ομπρέλα” για μια ποικιλία αντιοξειδωτικών φυτικής προέλευσης. Οι πολυφαινόλες είναι γενικά καλές για όλους τους τύπους δέρματος, και είναι πιθανό να τις βρείτε σε βιολογικά προϊόντα ή σε αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά ως “φυσικά”. Οι συνήθεις που αξίζει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν: εκχύλισμα πράσινου και λευκού τσαγιού (συνήθως θα δείτε το πρώτο να αναφέρεται ως EGCG στις ετικέτες των συστατικών), λυκοπένιο (που βρίσκεται σε κόκκινα και ροζ φρούτα όπως το καρπούζι), εκχύλισμα ροδιού και ιπποφαές.

Πώς να τα εντάξετε στην ρουτίνα περιποίησής σας
Το να αποκομίσετε τον κατάλογο των πιθανών οφελών των αντιοξειδωτικών είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολο στην πράξη. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επιλέξετε έναν αντιοξειδωτικό ορό- πιο ελαφρύ από μια λοσιόν, θα έχει συνήθως υψηλότερη συγκέντρωση ενεργών συστατικών. Είναι επίσης καλή ιδέα να αναζητήσετε ένα προϊόν που περιέχει περισσότερα από ένα αντιοξειδωτικά. Κάθε αντιοξειδωτικό προσφέρει μοναδικά οφέλη, οπότε ο συνδυασμός τους μπορεί να προσφέρει πιο ολοκληρωμένη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τον αντιοξειδωτικό σας ορό μόνο μία φορά την ημέρα, κάντε το το πρωί, σε καθαρό δέρμα, πριν από την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και αντηλιακού. Ακόμα και αν είστε επιμελείς στην εφαρμογή και την επαναφορά του αντηλιακού, η πραγματικότητα είναι ότι και πάλι θα υποστείτε κάποια βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες τόσο από την υπεριώδη ακτινοβολία όσο και από τη ρύπανση. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ως ένα δεύτερο στρώμα προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε έναν αντιοξειδωτικό ορό και το βράδυ, αν θέλετε -και το δέρμα σας μπορεί να αντέξει τη διπλή δόση-, αλλά είναι περισσότερο απαραίτητο το πρωί.

Απλά προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί. Οι βλάβες των ελεύθερων ριζών δεν εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε και τα οφέλη των αντιοξειδωτικών. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι είναι μακροχρόνιο. Αν ξεκινήσετε από τα 20 σας, τα αποτελέσματα θα είναι πιθανότατα πολύ πιο ανεπαίσθητα, καθώς αποτρέπετε να συμβεί εξαρχής κάποια από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τα εξωτερικά σημάδια γήρανσης. Αλλά τα αντιοξειδωτικά είναι και επανορθωτικά. Αν προσπαθείτε να αναιρέσετε προηγούμενες βλάβες, να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και περισσότερο για να παρατηρήσετε μια αλλαγή.

glow.gr

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr