Θυρεοειδής: Μπορώ να φάω κουνουπίδι;
Ο θυρεοειδής θέλει σωστή διατροφή. Δημιούργησε τη δική σου λίστα με τις ωφέλιμες τροφές για την υγεία του.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κοντά στη βάση του μπροστινού μέρους του λαιμού σου. Παράγει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο ανθρώπινο σώμα. Όταν ο θυρεοειδής αδένας λαμβάνει ένα σήμα που ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σήμα αποστέλλεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα ενέργειας, το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τη διάθεση, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι η υγεία του θυροειδή σου επηρεάζει θετικά όλα τα παραπάνω. Εάν ο θυρεοειδής σου δεν παράγει αρκετές ορμόνες, μια κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σου και να σε κάνει να νιώθεις αδυναμία.
Ο θυρεοειδής σου χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα συστατικά που επηρεάζουν θετικά την λειτουργία του. Μπορείς να φτιάξεις έναν πίνακα διατροφής για τον θυρεοειδή σου και να το καρφιτσώσεις στο ψυγείο σου ή σε μια ευδιάκριτη περιοχή της κουζίνας σου ως υπενθύμιση.
Διάβασε επίσης: Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Οι 12 ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο
Θυρεοειδής: 5 τροφές που συμβάλλουν στην υγεία του
1. Σταυρανθή λαχανικά
Με λίγο γκουγκλάρισμα θα διαπιστώσεις ότι τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών) μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον θυρεοειδή σου. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτά τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες παρεμβαίνουν στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε υψηλές ποσότητες, είναι μάλλον απίθανο να βλάψουν τον θυρεοειδή σου εάν τρως μερίδες κανονικού μεγέθους.
Μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews διαπίστωσε ότι η ποσότητα και ο τύπος του σταυρανθούς λαχανικού είχαν σημασία. Η κατανάλωση τυπικών μερίδων ωμού μπρόκολου, κινέζικου λάχανου, bok choy, δεν είναι πιθανό να βλάψει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση (π.χ. >1 κιλό/ημέρα για αρκετούς μήνες) λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να μειώσει την πρόσληψη ιωδίου στον θυρεοειδή και να επηρεάσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Θα πρέπει κανείς να καταναλώνει μια υπερβολική ποσότητα αυτών των λαχανικών για να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή ιωδίου. Επιπλέον, αν μαγειρέψεις τα φαγητά, θα απελευθερώσεις ένζυμα που μάχονται με τις γλυκοζινολικές ενώσεις. Βλέπεις; Το πρόβλημα λύθηκε!
2. Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κατά μέσο όρο 85 mcg ιωδίου ανά φλιτζάνι, ωστόσο, η ποσότητα ιωδίου στα γαλακτοκομικά προϊόντα ποικίλλει. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στα ζώα χορηγούνται συμπληρώματα ιωδίου και η διαδικασία αρμέγματος περιλαμβάνει καθαριστικά με βάση το ιώδιο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, όταν αναλύθηκαν, τα δείγματα άπαχου γάλακτος βρέθηκαν να περιέχουν ένα εύρος από 38 έως 159 mcg ανά φλιτζάνι. Το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή και μπορεί να αποτελεί περίπου το 50% της ημερήσιας πρόσληψης ιωδίου.
3. Κοτόπουλο και μοσχάρι
Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για τον θυρεοειδή σου, ώστε το σώμα σου να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Η λήψη πολύ λίγου ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology.
Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί επίσης να εμφανίσεις παρενέργειες όπως αλωπεκία, μία αυτοάνοση κατάσταση νόσημα που επιτίθεται στους θύλακες των τριχών και κάνει τα μαλλιά σου να πέφτουν. Πιθανότατα παίρνεις ήδη αρκετό ψευδάργυρο, αλλά εάν έχεις μια κακή διατροφή ή μια διαταραχή στο γαστρεντερικό σου που παρεμβαίνει στην ικανότητά σου να απορροφάς ψευδάργυρο, μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ανεπάρκεια.
3. Οστρακόδερμα
Κατά γενικό κανόνα, τα οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες είναι καλές πηγές ιωδίου. Μόλις 4 ή 5 κομμάτια γαρίδας περιέχουν περίπου το 10% της συνιστώμενης πρόσληψης. Μπόνους: τα οστρακοειδή μπορούν επίσης να είναι καλή πηγή ψευδαργύρου.
5. Αυγά
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου το 16% του καθημερινού ιωδίου -και το 20% του ημερήσιου σεληνίου που χρειάζεσαι, καθιστώντας τα αυγά υπερτροφή για τον θυρεοειδή. Εάν δεν έχεις λάβει αντίθετες οδηγίες από τον γιατρό σου, μεγάλο μέρος αυτού του ιωδίου και του σεληνίου βρίσκεται στον κρόκο.
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
Ποιο είναι το πιο θρεπτικό βούτυρο ξηρών καρπών – Πάντως όχι αυτό που νομίζαμε